Pensioenfondsen en Facebook

Vandaag had het FD een verhaal over investeringen van pensioenfondsen in Facebook. BNR nam het uiteraard over in de ochtenduitzending en ook Joop hijgt mee. Nu ben ik in veel gevallen behoorlijk kritisch over het beleggingsbeleid van Nederlandse.pensioenfondsen, maar in dit geval vind ik de hijgerige komkommertijd er iets te veel afspringen.

Pensioenfondsen beleggen ongelofelijke sloten geld namens hun deelnemers. Op de bijbehorende investeringsbeslissingen hebben deelnemers helaas zeer weinig invloed. Waardoor er grote sloten geld naar niet zo maatschappelijk verantwoord opererende mijnbouwbedrijven, banken en wapenproducenten gaan.

Daarnaast investeren pensioenfondsen een deel van hun geld in riskantere bedrijven. Als het goed gaat heb je een fantastisch rendement, als het mis gaat ben je je geld kwijt. De investeringen van pensioenfondsen in Facebook en LinkedIn vallen duidelijk in deze laatste categorie. Als ik zelf afgelopen jaar een keuze had kunnen maken om in 1 van deze 2 bedrijven te investeren had ik (mede op basis van de berichtgeving in de financiele pers) m’n geld op Facebook gezet. Inmiddels is duidelijk dat LinkedIn de beurslieveling is en Facebook (vooralsnog) niet.

In dit geval ben ik dus blij met de portfolio benadering van ABP, die mijn pensioengeld zowel in LinkedIn als in Facebook heeft gestoken. Op Facebook wordt vooralsnog op papier verlies geleden, daar staat een papieren winst op LinkedIn tegenover. Helaas ontbreken die nuances in het verhaal.

Dus zeuren over je pensioenfonds: heel goed schrijf een brief of email over het investeringsbeleid. Maar Facebook vind ik daarbij een oninteressante kruimel. De grote investeringen in fossiele energie, mijnbouw, banken die betrokken zijn bij het Libor-schandaal en wapenproducenten vind ik dan toch iets belangrijker.

6 reacties op “Pensioenfondsen en Facebook”

 1. Ben ik maar deels met je eens, Krispijn. Wel uiteraard wat betreft de wapens en de kolen enzo. Maar het facebook verhaal vind ik van een andere orde. Het is buitengewoon slecht voor het imago en daarmee het vertrouwen van ons als pensioengerechtigden in de integriteit en expertise van de beleggingsexperts van APG (en PFZW!). Dat je niet in een bedrijf belegt met een dergelijke exorbitante Koers/Winst verhouding snapt een kleuter. Dus als dat toch gebeurt, dan schrik ik daarvan en dat heb ik de APG en PFZW dames en heren laten weten ook!

  Like

  1. Best Johan,

   Al eens gekeken wat de koers/winst verhouding is van LinkedIn en Amazon?
   Bij beide is die nog schever dan bij Facebook. In ieder geval ABP had in het eerste kwartaal 2012 investeringen in LinkedIn en Amazon (http://www.abp.nl/images/01.0021.12.1-WTK-aandelen-NL_tcm160-140890.pdf).

   Ik zou de heren en dames van APG en PFZW vooral mee willen geven dat ze hun aandeeltjes niet in blinde paniek moeten verkopen. Misschien zelfs wel aandeeltjes Facebook bijkopen zodat de gemiddelde aankoopkoers daalt.

   Lees ook de reacties op twitter van (oud)bankiers eens na:
   http://storify.com/erwblo/factchecker-twitter-de-beschamende-paniekkop-van-h

   Like

   1. PFZW heeft me geantwoord dat het gaat via indexbeleggen. Dus iemand anders stelt dat mandje (incl. facebook) samen, zij “volgen”. Verhelderend.

    Like

 2. Het verlies op de Facebook-aandelen is maar klein. Het grote probleem voor de pensioenfondsen is de lage rente op zekere Nederlandse en Duitse staatsobligaties.
  http://cassandraclub.wordpress.com/?s=pensioen
  Maar dat komt gelukkig niet in de media 😉

  Like

  1. Ik ben het met je eens dat de lage rentestanden een groter probleem vormen voor pensioenfondsen (net als voor andere soorten verzekeraars). Of het dan specifiek om Nederlandse en Duitse staatsobligaties gaat kan ik niet overzien, daarvoor ben ik te weinig in de portefeuilles gedoken.

   De problemen die pensioenfondsen hebben als gevolg van de lage rente zijn overigena al een paar jaar in het nieuws. Meestal gaat dat over de rekenrente, maar daar wordt vaak genoeg bij gemeld dat de rekenrente wordt afgeleid van de marktrente. Ook de lobby van pensioenfondsen om de rekenrente te mogen verhogen krijgt voldoende aandacht in de media, al worden de nadelen van een dergelijke ingreep slechts zelden behandeld.

   Like

   1. Idd. zie de voorpagina van de Volkskrant van 23 aug.
    De rekenrente van de afgelopen decennia biedt geen enkele garantie voor de rekenrente in de komende 10 jaar. Het is een truukje om de echte problemen nog een jaartje vooruit te schuiven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: