Een wedstrijdje groene energie plassen

Dat is hoe ik het maar even omschrijf voor die arme consument die steeds minder begrijpt van de groene energiemarkt. Eerst begint WISE een campagne tegen wat zij ‘sjoemelstroom’ noemen (Noorse waterkrachtcertificaten), dan komen Greenpeace en de Consumentenbond met een meetlat groen energiebedrijf op basis van zaken als investeringen, waarna HIER.nu een site lanceert waarop je kan kijken of het product dat jij afneemt tenminste 80% groene stroom uit Nederland bevat. Waarna Kassa Groen de uitkomsten van de tool van HIER.nu in twijfel trekt. Kunt u het nog volgen? Ik niet (en dan snap ik onderhand toch best een beetje hoe groene stroom in elkaar zit).

Daarom een voorstel voor alle groene energie plassers, die voor mij verzinnen wat ik belangrijk vind en wat niet: voeg jullie tooltjes samen en laat mij zelf bepalen wat ik belangrijk vind om vervolgens te kunnen bezien op welk groene energie product ik uitkom en van welk energiebedrijf dat is.

Dus als ik zeg: ik wil 100% groene stroom uit Nederland van het grootste energiebedrijf dan kom ik bij Essent. Stel ik in dat ik minimaal 80% groene stroom uit Nederland wil van een bedrijf dat minstens 75% van z’n investeringen in duurzame energie steekt dan kom ik op een ander uit. Ook steeds relevanter met al die lokale energiecooperaties: de keuze voor Hollandse stroom van een bedrijf dat in een energiecooperatie in de buurt ondersteunt of faciliteert. Of de keuze voor een bedrijf dat ruimhartig om gaat met de salderingregels, actief steunt bij energiebesparing en energieopwekking.

Om de criteria waarop ik wil kunnen afwegen op een rijtje te zetten:

 1. Stroometiket
 2. Aandeel Nederlandse hernieuwbare electriciteit in de totale energiemix van een energiebedrijf
 3. Type hernieuwbare energiebronnen (wind, zond, water, biomassa, getijde, osmose etc.)
 4. Omvang investeringen in hernieuwbare energie opwekking
 5. Aandeel investeringen in hernieuwbare energie opwekking in totale investeringsportefeuille
 6. Aandeel buitenlandse groene stroom certificaten
 7. Ondersteuning aan (lokale) duurzame energie initiatieven
 8. Toepassingswijze salderingsregels (zie overzicht Stichting Zonne-energie Wageningen)
 9. Ondersteuning bij energiebesparing en eigen opwekking van hernieuwbare energie
 10. Aandeel duurzame energie van Hollandse bodem in specifieke product dat ik afneem

En laten we vooral niet al te veel energie verliezen aan dit soort plaswedstrijdjes over wie de groenste is, want collectief draagt Nederland bijna de rode lantaarn binnen de EU… Dus allemaal schoudertjes eronder en opkrikken dat aandeel duurzame energie!

Disclosure: Strukton, mijn werkgever, neemt energie af bij Essent, zelf neem ik energie af bij GreenChoice, ben ik lid van De Windvogel en De Windcentrale en investeer ik in offshore wind via MeeWind.

16 reacties op “Een wedstrijdje groene energie plassen”

 1. Eneco Hollandse wind doet het toch wel goed…? Hoop ik…

  Like

 2. Eneco Hollandse wind scoort 2 keer goed:
  1) 100% groene stroom uit Nederland volgens Hier.nu
  2) Nr. 4 van duurzaamste energiebedrijven van Nederland volgens Consumentenbond (http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/woning/energieleveranciers/extra/groenste-energieleverancier/) en WISE (http://groenestroomjagraag.nl/criteria-groene-top-3)

  Like

 3. Je vergeet nog een criterium: is het betreffende bedrijf wel Nederlands of onderdeel van een buitenlandse moloch? RWE is al weer een tijd eigenaar van Essent. RWE is de grootste bruinkolen- poederkolen- en kernenergie moloch van Duitsland. Aandeel “duurzaam” in de mix is schandalig laag.

  Ander criterium: hoe zijn de duurzame installaties waar beroep op wordt gedaan gefinancierd, hoeveel subsidie is er in gegaan (aanschaf/investeringssubsidie) cq. gaat er (nog steeds) per kWh in (explotiatie subsidie), en wie heeft die input betaald en/of wie betaalt dat nog steeds?

  Het Duitse concern RWE roomt gigantisch veel MEP subsidie af van die flinke rij windturbine knapen die Essent bij Delfzijl heeft geplaatst. Volgens windspecialist Jaap Langenbach een toplokatie, met veel te hoge MEP subsidie/kWh gesubsidieerd. bij zeer hoge opbrengsten windstroom. En die MEP subsidie betalen alle ‘ollanders nog vet aan mee via de duistere, onnavolgbare budgetten bij Economische Zaken…

  Hetismaardattuhetweet als u daar wilt instappen, in die duur betaalde windstroom van eigen bodem…

  Like

  1. Dat zijn criteria die je er inderdaad prima bij kunt voegen. Net als het criterium of Nederlandse duurzame energie duurder is of niet bij een bedrijf dan grijs.

   Like

 4. Trouwens, als je dan toch groen plast, doe het dan in de douche. Schijnt te helpen, volgens GroenLinks… Bij mij zou de douchebak warmtewisselaar op volle toeren moeten gieren, volgens dat concept… 😉

  Like

  1. Ik ben lid van GroenLinks, maar piesen tijdens ’t douchen: liever niet. Doe mij dan maar de Sneekse oplossing: vliegtuig wc met terugwinning van warmte en groen gas uit urine en faeces.

   Like

   1. Groenflinksers die fossiel vliegen en trots zijn dat hun excrementen “groen” worden gerecycled?

    Tuttuttut. Ik wist dat het slecht ging met GL. Maar zo slecht? 😉

    Like

    1. Vliegen? De laatste keer vliegen was Ghana in 2007 of 2008. Ik geef toe ik draag nog steeds bij aan aardbevingen in Groningen, maar doe m’n best daar vanaf te komen.

     Woon jij nog steeds in de koelkast van een afvalverbrandingsinstallatie ? 😛

     Like

    2. Bij mij was het heel wat jaartjes langer geleden (heb vier keer in mijn leven gevlogen, laatste keer was begin negentiger jaren, en toen was het welletjes). En ja, ik word nog steeds op mijn wenken bediend door een Zweeds Staatsbedrijf monopolist met restwarmte uit een “hyper” efficiënte STEG centrale van een Duitse energie moloch. Die op kostbaar Slochteren gas wordt gestookt, net als de hulpcentrales waar ze altijd over zwijgen als ze het over het “milieurendement” hebben (iets met 55 zonnepanelen of zo, houden ze al jaaaaaaren vol). Betalen we heftig energiebelasting over, maar die mag de Zweedse monopolist in haar zakken houden… (zijn bij mijn weten nooit serieuze kamervragen over gesteld) …

     Gelukkig ben ik iemand die niet meer zo geporteerd is van dat soort “dure dienstverlening”, dus we hebben er slechts ruim 9 gigajoule doorheen gejaagd vorig jaar. Dat is ruimteverwarming en warm tapwater. “Normaal” schijnt 35 GJ/jaar te zijn, maar vorig jaar was vooral februari extreem koud, dus kan toen best meer zijn geweest bij veel mensen.

     Uiteraard blijft onveranderlijk sinds we hier wonen (3 minuten afstand lopen naar station, zeer belangrijke voorwaarde) het vastrecht stadswarmte alsnog onze portemonnee leegzuigen. Zelfs als we niks zouden verbruiken.

     Maar gezien die 9 Gieg en gezien het feit dat we “wel 25 kuub” kookgas hebben verbruikt in 2012, zijn we medeverantwoordelijk voor die veelbesproken aardbevingen in het Groningse land. Een heeeeeeeel klein beetje dan.

     Ik schaam me kapot (ook als part-time GL kiezer)… 😉

     Like

 5. Nog een criterium, waar gaat onze subsidie naar toe?
  Naar een nederlands bedrijf of naar een buitenlands hoofdkantoor, zoals bij de offshore windparken van Eneco, daar gaat de helft naar Mitsubishi in Japan
  En bij het offshore windpark Gemini is een oliestaatje de hoofd investeerder, die krijgt dus ook de hoofdmoot van ons geld.

  Dat dit soort geldstromen naar het buitenland zo maar gebeuren, is een vorm van ambtenaren corruptie.
  Het zou hun eer te na moeten zijn om nederlands belastinggeld in de nederlandse samenleving te houden.

  Like

  1. Dat criterium past er prima bij hoor. Vraag me af of het 50% van de winst is die naar buiten stroomt, kan best meer of minder zijn. Hangt af van de kracht van de verschillende schakels in de keten. Vergeet niet dat die windmolen ook ergens gebouwd wordt (en Nederland heeft maar weinig eigen leveranciers)

   Like

 6. […] wedstrijdje groene energie plassen”, zo kwalificeert nudger Krispijn op zijn blog de verschillende campagnes rondom groene stroom. WISE, HIER.nu, Greenpeace, de Consumentenbond, […]

  Like

 7. […] opheldering wil van minister Kamp over de “jokkebrokken” in de energiesector die “sjoemelstroom” zouden gebruiken voor groene […]

  Like

 8. […] verhelderen of het inzicht van de energieconsument vergroten, zoals Jan Paul van Soest en ik vorig jaar ook al […]

  Like

 9. […] Wie heeft de groenst… op Een wedstrijdje groene energie… […]

  Like

 10. […] zet een indrukwekkende lijst beoordelingscriteria op een rij. "En laten we vooral niet al te veel energie verliezen aan dit soort […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: