Nudge: Hoog tijd om te stoppen met ontgassen!

De afgelopen 2 jaar heb ik mij samen met vele anderen ingezet om te komen tot een oplossing voor het ontgassen in de binnenvaart. In eerste instantie door te kijken of het mogelijk was om samen met overheid en bedrijfsleven tot een vrijwillige aanpak te komen, om zo leveranciers van oplossingen uitzicht te bieden op klanten en omzet (m.i. een goede manier om innovatie aan te jagen). Omdat het niet mogelijk bleek hierover in contact te treden met overheid en/of bedrijfsleven ben ik ruim een jaar geleden begonnen met schrijven over ontgassen voor Sargasso. Wat door de politiek al vrij snel vertaald werd een roep om een ontgasverbod.

Inmiddels is het zover dat ontgassen van benzeen in Zuid-Holland en Noord-Brabant verboden is boven de 10% van de laagste explosiegrens. Dat betekent (als ik het goed begrepen en onthouden heb) dat zo’n 80 tot 90% van de benzeen die achterblijft na het lossen van een binnenvaarttankschip op een verantwoorde wijze afgevangen moet worden. In Zuid-Holland schat de provincie dat deze maatregel zo’n 50.000 kg benzeenemissie per jaar scheelt.

Tijd dus om door te pakken naar een landelijk verbod, vind ik. Deze week heeft Nudge zich hier bij aangesloten en haar nudgers opgeroepen om het Ministerie van I&M op te roepen tot het instellen van een landelijk verbod op het ontgassen van benzeen. Je kan de oproep van Nudge hier lezen of meteen de petitie tekenen.

3 reacties op “Nudge: Hoog tijd om te stoppen met ontgassen!”

 1. Ga ook eens denken aan het afvangen van de gassen die bij het tanken van personenauto’s ontstaat, dit is namelijk een veelvoud van hetgeen bij het laden en lossen van tankschepen vrijkomt.
  maar ja, dan kom je aan de eigen problemen, die zijn vaak een stuk moeilijker te argumenteren .

  Like

  1. Hoeveel is daar nog extra te halen dan denk je? Want benzinestations hebben al sinds de jaren ’90 verplicht een dampretoursysteem: http://www.infomil.nl/onderwerpen/klimaat-lucht/lucht-in-het/tankstations/

   Like

 2. Ik denk nog heel veel. Dampretoursystemen zouden de tijdens het tanken vrijkomende dampen moeten afvangen. Bijvoorbeeld in Zwitserland heb je een brede rubberen afdichting als je de vulslang in je tankopening duwt en een tweede slang die de vrijkomende damp afvoert naar de tank van het tankstation. Dat heb ikk hier in NL nog nergens gezien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: