Oktober 2015 energieverbruik en opwekking

November, dus tijd voor een update van ons energieverbruik. Ons netto energieverbruik ligt voor de eerste 10 maanden van 2015 op iets meer dan 4.000 kWh, dat is inclusief ons gasverbruik. Daarmee blijven we dicht in de buurt van het energieverbruik in 2014. Waarbij ik niet heb gecorrigeerd voor weersinvloeden.

201510_totaal_energieverbruik_kWh_2011-2015
Energieverbruik 2011-2015, cumulatief per maand.

Ook de variabele energiekosten blijven redelijk gelijk. Inmiddels zitten we iets boven de 400 Euro, vooral door een hoger energieverbruik in april.

201510_variabele_energierekening_2011-2015

Het voortschrijdend gemiddelde energieverbruik over de laatste 12 maanden ligt redelijk constant op zo’n 11.000 kWh, waarvan 600 tot 700 m3 aardgas is. Dat blijft het eerste dat ik verder wil verlagen. Ons elektriciteitsverbruik dekken we nog steeds volledig af met eigen opwekking van onze winddelen en onze zonnepanelen. Dus we hebben ook geen last van de heisa over het kopen van groene stroom die soms niet zo groen blijkt. Wat dat betreft is opwekking in eigen bezit of via een (lokale) energiecoöperatie een aanrader. Al ben ik als bestuurslid van het Schiedams Energie Collectief bevooroordeeld.

201510_12_maands_energieverbruik_kwh

Als ik het energieverbruik corrigeer voor weeromstandigheden en voor het aantal vierkante meter dat ons huis groot is blijkt dat 2013 toch niet zo’n grote uitschieter was als de totale energieverbruiksgrafiek laat zien. De werkelijke trendbreuk in ons energieverbruik vind in 2013 plaats, ondanks dat de energierekening en het totale energieverbruik toen meer op 2011 en 2012 leken. Ons energieverbruik is nog steeds hoog als je het vergelijkt met nul-op-de-meter woningen, maar goed je houdt altijd baas boven baas.

201510_totaal_energieverbruik_kWh_m2_graaddag_2011-2015

kk

5 reacties op “Oktober 2015 energieverbruik en opwekking”

 1. Beste Krispijn, ik vind het heel knap zoals je dit, nu al jaren, doet. Zou mij niet lukken ( afgezien van de motivatie…:-). Jan Willem

  Geliked door 1 persoon

  1. Beste Jan Willem, dank je wel. Het is mijn maandelijks ijkmoment om in ieder geval iets te schrijven. Krispijn

   Like

 2. Nou, je lijkt me anders actief genoeg op diverse fronten….:-)

  Like

 3. Ik begrijp de grafiek niet, voor 2014 is je verbruik 80 Wh/m²GGD, met 2.865 gewogen graaddagen in 2014 (meetstation Hoek van Holland, gemiddelde binnentemperatuur 20°C) en 119 m² verwarmde vloeroppervlakte kom ik op 27.275 kWh warmte ofwel 3.031 m³ gas voor ruimteverwarming… Omgekeerd zou je met 550m³ werkelijk gasverbruik voor ruimteverwarming 4.950 kWh warmte verbruiken ofwel 14,5 Wh/m²GGD. Ik vermoed dat die 80 Wh/m²GGD niet klopt.

  Like

 4. @chris. Ik gebruik meetstation Rotterdam. Schiedam ligt daar veel dichterbij dan Hoek van Holland. Stookgrens en etmaalgemiddelde binnentemperatuur zijn beide op 18 graden Celsius gesteld, niet op 20. Daarbij heb ik geen onderscheidt gemaakt in ruimteverwarming, warm tapwater en overig energieverbruik. Alles gaat bij mij op de grote hoop en wil ik naar nul hebben. Als ik mijn gasverbruik al zou willen splitsen loop ik al een paar jaar aan tegen onbetrouwbare manieren om het effect van de zonneboiler op ons tapwaterverbruik en elektriciteitsverbruik in te schatten. Ben ik dus mee gestopt. Geeft een hoop rekenwerk volledig gebaseerd op aannames en is irrelevant als je op jaarbasis evenveel energie wil opwekken als verbruiken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: