Energiekosten, gebruik en productie februari 2024

De maand februari is voorbij, tijd om terug te kijken op de ontwikkeling van onze energiekosten, het energiegebruik en onze energieproductie. Een maand waarin we 100 kWh minder stroom gebruikt hebben voor verwarming dan in 2023, ook al was de maand door schrikkeljaar een dag langer. Februari 2024 staat voor het KNMI dan ook te boek als de zachtste februari sinds het begin van de metingen in 1901. De maande telde slechts 305 gewogen graaddagen.

Energiekosten

Onze energiekosten lagen met Euro 210 in februari Euro 20 lager dan in februari vorig jaar. Dat komt door de gedaalde elektriciteitsprijs en doordat we minder elektriciteit in hebben gekocht. Door onze winddelen hebben we Euro 90 bespaard op onze energierekening. Met een dynamisch contract hadden we Euro 40 extra kunnen besparen. Wanneer we gebruik hadden gemaakt van een Local4Local constructie, dan waren we naar verwachting het goedkoopst uit geweest met Euro 132 aan energiekosten. In dat geval hadden we het voordeel gehad van de vaste tarieven van de opbrengst van onze winddelen en zonnepanelen, en minder profielkosten hoeven betalen. De energiekosten bij het Local4Local concept zijn echter niet exact te bepalen, omdat de uurdata van de windcentrales al een tijd niet toegankelijk is op een voor deze analyse bruikbare manier.

Energiekosten februari 2011-2024

In de eerste twee maanden van het jaar liggen onze energiekosten Euro 45 lager dan in de eerste twee maanden van vorig jaar. Ze liggen nog wel iets boven de gemiddelde energiekosten sinds 2019. Waarbij de kosten vooral sinds 2022 fors gestegen zijn.

Ontwikkeling energiekosten door het jaar.

Bruto energiegebruik

In februari hebben we, ongecorrigeerd voor klimaateffecten, 1.057 kWh energie gebruikt. Dat is 8% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral het energiegebruik voor verwarming lag lager.

In de eerste twee maanden lag ons bruto energiegebruik inclusief warmte op 2.575 kWh. Dat is 4% minder dan gemiddeld sinds de overstap naar infraroodverwarming. Ons bruto energiegebruik over de eerste twee maanden loopt daarmee keurig in de pas met vorig jaar.

Verwarming

De grootste vraag naar energie kwam logischerwijs van verwarming. Het aantal gewogen graaddagen was 18% lager dan in februari 2023. Het energiegebruik per gewogen graaddag verschilde nauwelijks t.o.v. februari 2023, het lag slechts 1% lager. Het totale elektriciteitsgebruik voor verwarming was 18% lager dan in februari 2023.

Op jaarbasis is daardoor het elektriciteitsgebruik gedaald naar 3.031 kWh. Het gemiddelde energiegebruik voor verwarming ligt op 3.074 kWh sinds we over zijn gestapt op infraroodverwarming. Als ik dat corrigeer voor de opwarming sinds de periode 1901-1930 bedraagt ons energiegebruik voor verwarming 4.100 kWh. Dat betekent dat we ruim 1.000 kWh minder verstoken door klimaatverandering. Dat is 27%.

Energieproductie

Zoals altijd hebben onze zonnepanelen in februari maar weinig elektriciteit geproduceerd. In totaal slechts 61 kWh, oftewel 6% van ons energiegebruik in februari. Wel met een enorm hoog percentage eigen gebruik van 85%, we leverden slechts 9 kWh terug aan het net. Onze winddelen hebben met 503 kWh bijna 50% van ons energiegebruik geleverd, en 56% van de elektriciteit. Warmte was met 163 kWh goed voor 15% van de energieproductie. De resterende 31% hebben we als elektriciteit ingekocht.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.