Milieucentraal vind consumenten te dom om hun onderzoeken te lezen

Dat is althans de enige conclusie die ik kan trekken op basis van onderstaande twee tweets:

@Treemagotchi @krispijnbeek @hetkanWel Alle info wordt verwerkt in onze webteksten, die zijn openbaar. Brondocs zijn moeilijk leesbaar.

@Treemagotchi @krispijnbeek @hetkanWelHet is opvraagbaar voor journalisten, maar niet geschikt voor consum. Het behoeft veel toelichting.

Wat vooraf ging

Op HetKanWel.nl las ik dat onderzoek van Milieucentraal laat zien dat groen rijden (biogas of elektrisch) al voordelig is vanaf 13.00o kilometer. HetKanWel.nl verwees naar een artikel in de papieren Trouw, maar schreef ook dat het artikel niet online beschikbaar is. Geen nood dacht ik, want Milieucentraal zal het onderzoek toch wel op haar website hebben geplaatst. Of op z’n minst een persbericht met een link naar het artikel? Of anders een blogbericht. Volgens het testje van Milieucentraal rijdt een gezin al snel 12.500 kilometer per jaar. Wat betekent dat dit revolutionair goed nieuws is voor alle mensen in Nederland die op het punt staan om een nieuwe auto te kopen…

Helaas was het onderzoek niet te vinden op Milieucentraal. Waarop ik de volgende tweet plaatste:

@hetkanWel toch jammer dat het onderzoek over de kosten van groen rijden niet vindbaar is op de site van @milieucentraal

Naar mijn mening is de reactie van Milieucentraal (zie begin van dit bericht) zwaar ondermaats. Alsof ik als ‘consument’ te dom ben om de onderzoeken die MilieuCentraal laat uitvoeren te begrijpen. Met alle respect voor de experts van Milieucentraal: ik ben in 2002 afgestudeerd als milieu-econoom aan de WUR en heb daar echt wel voldoende milieu-economische scholing gehad om dergelijke onderzoeksrapporten te beoordelen. De afgelopen 6 jaar heb ik voor het Ministerie van Economische Zaken (, Landbouw & Innovatie) gewerkt op voornamelijk milieu en duurzaamheidsthema’s, zoals de herziening van de Europese milieuvergunningenrichtlijn (IPPC), milieujaarverslagen, grootschalige luchtverontreiniging, samenhang tussen klimaat- & luchtkwaliteitsbeleid, en duurzaam ondernemen. Waarbij ik ook in verschillende begeleidingscommissies van beleidsonderzoeken heb gezeten.

Helaas ben ik weg bij het Ministerie en ben ik volgens Milieucentraal weer met domheid geslagen. Want in mijn rol als consument kan ik een testje doen met black box berekeningen en heb ik te weinig hersens om de rapporten die Milieucentraal te begrijpen. Stelletje ****************

Hoe kan het ook?

Voor een heel andere aanpak kijk je op de site CompareMySolar.nl. Daar kun je verschillende offertes voor zonnepanelen vergelijken. Voordat je een offerte aanvraagt kun je ook de achterliggende berekeningen bekijken, inclusief de achterliggende aannames.

En dat is nou net wat ik wil: de ruwe data nu! En anders op z’n minst de achterliggende berekeningen en aannames.

3 reacties op “Milieucentraal vind consumenten te dom om hun onderzoeken te lezen”

 1. Dag Krisppijn,

  Het persbericht staat op de site, kijk onder ‘perskamer’.

  Inderdaad een dag later dan het in de krant stond, we zijn onze site aan het verbouwen en het liep een dagje vertraging op.

  Aan het einde van het persbericht is een factsheet te downloaden, 12 bladzijden met uitleg, grafieken, tabellen, cijfers en achtergronden.

  Dus niet té snel je conclusies trekken…. 😉

  Groet Vera Dalm, directeur Milieu Centraal

  @Treemagotchi @krispijnbeek @hetkanWel @milieucentraal @veradalm

  Like

 2. Dag @veradalm

  Op de eerste plaats dank voor je reactie. Ik heb het persbericht inmiddels zien staan en zie dat Trouw inmiddels ook de artikelen op de website gepubliceerd heeft:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/2880381/2011/08/31/Groen-gas-kan-strijd-met-benzine-aan.dhtml

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/2882984/2011/09/01/Drempels-voor-de-groene-autorijder.dhtml

  De door jou genoemde factsheet kan ik zo snel niet vinden. Maar ik zal in het weekend verder zoeken, want ik vind het zeker interessant. Mijn nieuwe werkgever heeft namelijk nog al wat leaseauto’s rondrijden die meer dan 13.400 kilometer per jaar maken 🙂

  Vandaar ook dat ik graag jullie cijfers en rekenmodellen wil, dan kan ik daar ook een gevoeligheidsanalyse op doen 🙂

  @treemagotchi@krispijnbeek@milieucentraal

  Like

 3. @veradalm oeps, vergeet ik het nog: op de allereerste plaats mijn excuses voor het trekken van overhaaste conclusies.

  Voortaan ga ik weer gewoon een weekje wachten voordat ik op publiceer druk 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: