Nadat eerder dit jaar de nieuwe voorzitter van Business Europe in een interview met VNO-NCW (pfd) stelde dat de energieprijzen stijgen door subsidies voor duurzame energie was het deze week de beurt aan de surrealistische Magrittegroep om op te roepen tot het afschaffen van subsidies op schone energie. Ook het Nederlandse GasTerra (50% eigendom van de Nederlandse staat, waarvan 10% rechtstreeks en 40% via 100% staatsbedrijf Energiebeheer Nederland) behoort tot de Magrittegroep.
Beide oproepen maakten weinig onderscheid in de soort energie waar ze het over hebben, gaat het om gas, elektriciteit of warmte? De hele energietransitie en dan met name de Duitse variant Energiewende is vooral succesvol op het gebied van elektriciteit. Dus laten we maar eens kijken wat daar met de prijzen gebeurt. Wat er gebeurt op de markt voor gas en warmte is mogelijk een ander verhaal, daar ga ik in deze post niet op in.
Kosten elektriciteit
Op de elektriciteitsmarkt is het van belang een onderscheid te maken tussen kleinverbruikers en grootverbruikers. In veel landen betalen kleinverbruikers meer energiebelasting dan grootverbruikers. Als we specifiek naar Nederland kijken dan bedraagt de energiebelasting (exclusief BTW) voor kleinverbruikers 11,65 Eurocent per kWh (14,10 Eurocent incl BTW), terwijl het leveringstarief exclusief btw rond de 7 Eurocent ligt (inclusief BTW 9 Eurocent). In 2006 was de energiebelasting voor kleinverbruikers 7,05 Eurocent. Een stijging in 7 jaar van 4,5 Eurocent. Voor grootverbruikers is de stijging veel kleiner en boven de 10 miljoen kWh is het tarief zelfs onverandert gebleven op 0,1 Eurocent/kWh voor niet zakelijke gebruikers en 0,05 Eurocent voor zakelijke gebruikers.
Ondertussen dalen de elektriciteitskosten op de groothandelsmarkt door die door de Magrittegroep en Business Europe zo verfoeide duurzame elektriciteit. Dat gebeurt niet alleen in Europa, maar ook in Australie en de VS. Dat betekent dat steeds meer bestaande fossiele centrales stil komen te liggen of minder gebruikt worden. Volgens dit artikel is de bezettingsgraad gedaald van 51% in 2006 naar 45% in 2012. Daar zit dan ook de echte pijn voor de leden van de Magrittegroep en in het feit dat traditionele centrales tijdens de meest lucratieve uren steeds vaker worden vervangen door zon en wind.
Geef een reactie