Stijgende energieprijzen door duurzame energie ?

Nadat eerder dit jaar de nieuwe voorzitter van Business Europe in een interview met VNO-NCW (pfd) stelde dat de energieprijzen stijgen door subsidies voor duurzame energie was het deze week de beurt aan de surrealistische Magrittegroep om op te roepen tot het afschaffen van subsidies op schone energie. Ook het Nederlandse GasTerra (50% eigendom van de Nederlandse staat, waarvan 10% rechtstreeks en 40% via 100% staatsbedrijf Energiebeheer Nederland) behoort tot de Magrittegroep.

Beide oproepen maakten weinig onderscheid in de soort energie waar ze het over hebben, gaat het om gas, elektriciteit of warmte? De hele energietransitie en dan met name de Duitse variant Energiewende is vooral succesvol op het gebied van elektriciteit. Dus laten we maar eens kijken wat daar met de prijzen gebeurt. Wat er gebeurt op de markt voor gas en warmte is mogelijk een ander verhaal,  daar ga ik in deze post niet op in.

Kosten elektriciteit

Op de elektriciteitsmarkt is het van belang een onderscheid te maken tussen kleinverbruikers en grootverbruikers. In veel landen betalen kleinverbruikers meer energiebelasting dan grootverbruikers. Als we specifiek naar Nederland kijken dan bedraagt de energiebelasting (exclusief BTW) voor kleinverbruikers 11,65 Eurocent per kWh (14,10 Eurocent incl BTW), terwijl het leveringstarief exclusief btw rond de 7 Eurocent ligt (inclusief BTW 9 Eurocent). In 2006 was de energiebelasting voor kleinverbruikers 7,05 Eurocent. Een stijging in 7 jaar van 4,5 Eurocent. Voor grootverbruikers is de stijging veel kleiner en boven de 10 miljoen kWh is het tarief zelfs onverandert gebleven op 0,1 Eurocent/kWh voor niet zakelijke gebruikers en 0,05 Eurocent voor zakelijke gebruikers.

Ondertussen dalen de elektriciteitskosten op de groothandelsmarkt door die door de Magrittegroep en Business Europe zo verfoeide duurzame elektriciteit. Dat gebeurt niet alleen in Europa, maar ook in Australie en de VS. Dat betekent dat steeds meer bestaande fossiele centrales stil komen te liggen of minder gebruikt worden. Volgens dit artikel is de bezettingsgraad gedaald van 51% in 2006 naar 45% in 2012. Daar zit dan ook de echte pijn voor de leden van de Magrittegroep en in het feit dat traditionele centrales tijdens de meest lucratieve uren steeds vaker worden vervangen door zon en wind.

3 reacties op “Stijgende energieprijzen door duurzame energie ?”

  1. Dank voor het verhelderende stuk, we hadden hier op het WISE kantoor toevallig net vanochtend een gesprek hierover. Misschien ken jij nog het antwoord op de volgende vragen:

    De energiebedrijven (inderdaad, surrealistisch die Magritte groep) klagen dat de prijzen onder druk staan door (jaja) zon en wind uit Duitsland, stoken massaal goedkope kolen en zetten de duurdere gascentrales uit.
    Maar de grootverbruikers (Aldel) klagen steen en been dat de prijzen juist te hoog zijn en ze hun concurrentiepositie verliezen.
    Zijn de energieprijzen in NL nou hoog of laag?
    En hoe kun je de concurrentiepositie van bedrijven internationaal vergelijken? Hier speelt toch ook het hele vestigingsklimaat een rol. Als Aldel last heeft van hoge transporttarieven voor elektriciteit in NL, zijn er dan misschien weer andere kostenposten die in NL juist weer meevallen?
    Had ik maar economie gestudeerd.

    Like

    1. Het is zeker waar dat het volledige vestigingsklimaat een rol speelt bij de locatiekeuze van een bedrijf. Energie is daar slechts een onderdeel van, maar voor sommige bedrijven vormt dat 60% of meer van de kostprijs. Dus dan is het wel een essentiele, zoals voor arbeidsintensieve bedrijfstakken de hoogte van het arbeidsloon een cruciale vestigingsfactor is.

      Dat de Magrittegroupe klaagt over de hoge kosten van duurzame energie, waar vooral kleinverbruikers last van hebben, beschouw ik als bewust onvolledig informeren door bedrijven die inzetten op voortgang op de huidige weg. Zie ook het essay van Jan Paul van Soest over de huidige vorm van lobby: http://natuurlijkewereld.blogspot.nl/2011/09/klompen-in-de-machinerie.html

      Je vraag over hoge of lage energieprijs in internationaal verband is een lastigere vraag. Want wat versta je onder ´de energieprijs´? De energierekening is uit verschillende componenten opgebouwd:
      – aansluitingskosten
      – transportkosten
      – leveringstarief
      – energiebelasting

      De energiebelasting kun je bij grootverbruikers verwaarlozen, zit op 0,1 tot 0,05 Eurocent per kWh en voor gas vergelijkbare lage bedragen voor de grootverbruikers. Bedragen die in geen verhouding staan tot de tarieven voor kleinverbruikers (11,4 Eurocent per kWh).

      De aansluitkosten en transportkosten zijn voor kleinverbruikers een vast bedrag per jaar. Voor grootverbruikers zijn de aansluitkosten vaak vast, maar de transportkosten hangen af van de hoeveelheid elektriciteit of gas die ze werkelijk afnemen. Dat kan om kleine bedragen per kWh of m3 aardgas gaan, maar de wet van de grote getallen kan de totale rekening behoorlijk laten oplopen.

      Het leveringstarief zijn de kosten die je betaalt aan degene die de stroom of het gas levert. Voor huishoudens vaak in Eurocent per kWH uitgedrukt. Voor grootverbruikers vaker in Euros per MWh. Waarbij een extra uitdaging is dat grootverbruikers op 3 plaatsen hun energie in kunnen kopen:
      1) rechtstreeks van een leverancier
      2) op de energiebeurs
      3) op de over the counter markt
      Bron: SEO rapport Hoge stroomprijzen voor Nederlandse industrie (http://www.seo.nl/uploads/media/882_Hoge_stroomprijzen_voor_Nederlandse_industriele.pdf).

      Het vervelende bij vergelijken is dat de hoogte van alle 4 de prijscomponenten per land kan verschillen. Aansluitkosten en transportkosten kunnen bijvoorbeeld verschillen doordat er andere hoeveelheden reservecapaciteit nodig zijn om het netwerk in een land stabiel te houden. Die verschillen zullen denk ik wel minder worden nu TenneT werkt aan uitbreiding van de interconnectie capaciteit tussen Duitsland en Nederland. Zie: http://www.tennet.eu/nl/nl/nieuws/article/tennet-breidt-stroomverbindingen-met-duitsland-verder-uit.html

      Op die manier kan de Nederlandse industrie profiteren van de gunstige keuzes die Duitsland heeft gemaakt voor z’n grootverbruikers.

      Like

  2. ik vind het aan de ene kant wel het beste dat de subsidie wordt weggehaald maar aan andere kant ook weer niet omdat als de subsidies blijven dan kunnen meer mensen overgaan op duurzaam energie. Maar als de subsidies weggaan verliest de overheid minder geld en is er meer geld voor andere dingen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: