De Rotterdamse dienstauto mag wat kosten

Vorige week raakte ik verzeild in een discussie over de nieuwe dienstauto´s voor de Rotterdamse wethouders. Om een beetje te prikkelen tweette ik:

Dat deed ik op basis de ervaringen van Houston met elektrische auto´s. Nu is Nederland Amerika niet, zo zijn de brandstofprijzen hier een maatje duurder. Om te onderbouwen dat het in Nederland ook kan stuurde ik Arno Bonte van GroenLinks een excelletje dat ik ooit heb gemaakt waarin ik een Toyota Prius met een Nissan Leaf vergelijk bij 30.000 km per jaar.

Arno Bonte stuurde de mail door aan de mensen achter Bogue.nl, een Rotterdams weblog, waarna ik dit weekend diverse mailwisselingen had om mijn rekenmodel toe te lichten. Vandaag kan je het resultaat terugvinden op Bogue en dat liegt er niet om: de BMW 520d die de Rotterdamse wethouders willen is niet alleen 1,5 keer zo duur per jaar als de elektrische Nissan Leaf, maar stoot ook 6.828 % meer CO2 uit per jaar (over luchtkwaliteit heeft Bogue het nog niet eens). En dan hebben we het over slechts 1 auto. Als we uitgaan van 30.000 km per jaar en 5 dienstauto´s kan er € 20.000 per jaar bespaart worden. Daar kan de Rotterdamse voedselbank 2 jaar van gehuisvest worden.

De Nissan Leaf heeft natuurlijk z’n beperkingen in rijafstanden, maar ik kan me niet voorstellen dat de Rotterdamse wethouders met regelmaat op meer dan 100 km van de stad moeten zijn…

Lees hier de finesses van het verhaal.

3 reacties op “De Rotterdamse dienstauto mag wat kosten”

 1. […] 520d aan toegevoegd voor een mooi totaaloverzicht. Waarom de Nissan Leaf hoor ik u denken? Omdat Krispijn Beek zelf de Nissan Leaf getest heeft en daarover waren de reacties van hem en zijn collega’s lovend. […]

  Like

 2. Ze kunnen makkelijk voor het stadverkeer een/meerdere elektrische auto aanschaffen. Begrijp overigens nog steeds niet waarom er zo veel dienstauto’s moeten zijn. Ook bij EZ rijdt de ganse top in grote slurpers. Ze kunne niet groot genoeg zijn. Totaal overbodig. Gaat Rotterdam weer klagen over Overschie trouwens 😉

  Like

  1. Doe mij maar een dienstfiets 😉 Of inderdaad elektrische auto’s voor binnen de stad en voor die paar ritten die een wethouder daarbuiten maakt de trein (of een plug in hybride auto)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: