Crowdfunden: SellanApp, TradeQoin en Uit je eigen stad

De afgelopen maanden heb ik weer een paar kleine investeringen proberen te doen via crowdfunding, waarbij de risico’s van crowdfunding en het belang van kritische vragen stellen meteen ook weer duidelijk werden. Vandaag aandacht voor twee pogingen tot investeren die minder goed zijn afgelopen en een afgeronde investering die een verlies van 25% oplevert.

UitEigenStad

Om te beginnen met de laatste: in 2012 heb ik een klein bedrag geïnvesteerd in Uit je eigen stad, oneerbiedig gezegd een stadsboerderij in Rotterdam. Ik ben er zelf eigenlijk nog geen een keer geweest, maar vond en vind het een absolute aanwinst voor Rotterdam en Schiedam (zover ligt Marconiplein niet van Schiedam 😉 Half oktober kreeg ik de notulen van de laatste bijeenkomst met investeerders. Daarin werd gemeld dat de crowdfunders ‘uitgekocht’ worden, tussenhaakjes want er wordt een eenmalige korting gegeven op een lunch of diner bij Uit je eigen stad. De korting bedraagt 75% van de investering. Resteert dus een verlies van 25%. De uitkoop is nodig om een samenwerkingspartner aan te trekken die het voortbestaan van Uit je eigen stad kon waarborgen. Jammer, maar helaas voor mij. Ik ben blij dat ik een kleine bijdrage aan het creëren van Uit je eigen stad heb kunnen leveren. En de eenmalige korting is een goede reden om er nu eindelijk eens een keer langs te gaan 🙂

SellanApp

Mijn investering in de 3e crowdfunding ronde van SellanApp is niet doorgegaan, omdat ze tijdens deze ronde faillisement aan hebben gevraagd. Ondanks de succesverhalen over groei en bloei die in het prospectus stonden. Les voor de toekomst: kritischer zijn bij bedrijven die voor een tweede of derde financieringsronde langskomen. Het kan altijd zijn dat groei de reden is, het is ook mogelijk dat de burnrate van de kasstroom te groot is.

TradeQoin

Ik had ook een investering in TradeQoin gedaan. TradeQoin is een dochteronderneming van Qoin. TradeQoin is actief in zogenaamde barter trade (professionele ruilhandel van producten en diensten tussen bedrijven). Deze investering heb ik zelf teruggetrokken, naar aanleiding van een discussie in een LinkedIn groep over het business model van TradeQoin. De discussie verwees naar een bericht van Dennis A. Smith (mij tot voor kort onbekend) over TradeQoin. In dat bericht noemt Dennis A. Smith TradeQoin bedrog. Naar mijn mening een behoorlijk zware uitspraak die door Rob van Hilten (aandeelhouder / medewerker bij Qoin en TradeQoin) werd afgedaan met een aanval op de geloofwaardigheid van Dennis Smith. Nogal verrassend omdat Van Hilten eerder onderzoek van Smith naar misstanden in de barter trade zelf als ‘onafhankelijk‘ had getypeerd.

Het lezen van Dennis Smith’s eerste artikel over TradeQoin was voor mij reden een aantal vragen te stellen, op verzoek van Symbid heb ik deze ook op hun platform gesteld. Het stellen van deze en aanvullende vragen op de site van Symbid heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik uitgenodigd ben voor een kop koffie om het business model van TradeQoin te bespreken. Reden volgens Rob van Hilten van moederbedrijf Qoin (en van TradeQoin):

dit platform [Symbid] (of beter: geschreven tekst) is niet persé de beste manier om je vragen goed te beantwoorden. Risico op splaakvelwalling is zo wel erg groot.

Bijzonder, want volgens mij moet je niet voor crowdfunding kiezen als je niet in normaal Nederlands (of welke taal dan ook) antwoord kan geven op vragen van investeerders of kan uitleggen waar hun berekeningen rammelen. Mocht een van de lezers hiaten of fouten tegenkomen in mijn TradeQoin berekeningen dan hoor ik ’t graag. De berekeningen zijn gebaseerd op de officiële stukken van TradeQoin die op Symbid te vinden zijn en op de antwoorden van Rob van Hilten op eerdere vragen van mij. Als gevolg van mijn vragen over de verhouding tussen TradeQoin en Qoin heeft Rob van Hilten ook de huidige aandeelhoudersstructuur van Qoin en TradeQoin op Symbid geplaatst. Al wordt me daaruit nog steeds niet duidelijk hoe het nu zit met de beoogde aandelenuitgifte van Qoin, waar Rob van Hilten in antwoord op mijn vragen aan refereert. Want in een later antwoord stelt hij weer dat het toegevoegde bestand de huidige aandeelhouders structuur aangeeft.

Vandaag heb ik de waslijst aan vragen die het business model van TradeQoin en de handelswijze van Rob van Hilten oproept op Symbid geplaatst, omdat het naar mijn mening niet zo mag zijn dat andere (potentiële) investeerders die antwoorden niet krijgen. Ik denk dat beantwoording meer tijd vergt dan een kop koffie, maar dat zien we dan wel weer. Veel van de vragen zijn gebaseerd op voorwerk van Dennis A. Smith. Vragen over de kostenkant heb ik achterwege gelaten, omdat ik die simpelweg te hoog vind. En dan met name de loonkosten voor personen die ook aandeelhouder in Qoin of daar ook op de loonlijst staan/ingehuurd worden.

Wie wil investeren in TradeQoin raad ik aan vooral zelf goed na te denken, zich goed achter de oren te krabbelen bij de hoge kostenstructuur van TradeQoin, de vele kanttekeningen van Dennis A. Smith te lezen en net zo lang vragen te stellen tot je tevreden bent met de antwoorden van Qoin/TradeQoin. De stukken van Dennis A. Smith vind je hier:

2 reacties op “Crowdfunden: SellanApp, TradeQoin en Uit je eigen stad”

 1. Dag mijnheer Krispijn Beek, Ik lees Uw stukken met interesse. Ik ben blij met bijvoorbeeld bovenstaand stuk. Misschien wilt of kunt U samen met anderen mijn ideeën werkelijkheid maken. Ik ben daar beslist een te grote digibeet voor.

  Zelf doe ik niet aan crowdfunding, maar investeer wel al een tijdje maandelijks € 50,- in de Windvogel. Of dat nu zo handig is weet ik niet, en betwijfel ik het ook af en toe. Hierover wil ik het echter niet hebben op dit moment. Ik loop al jaren met een ander crowdfunding idee rond.

  Ik woon in een huurhuis, en ben voorzitter van de bewonerscommissie in deze wijk. Zodoende heb ik behoorlijk veel te maken gehad met de directie van onze woningstichting. Dit is niet bepaald met genoegen onzerzijds verlopen. Ook al hebben wij het wel voor elkaar gekregen dat onze 45 jaar oude daken zijn vernieuwd en tegelijkertijd zijn geïsoleerd. Vraag niet hoeveel dit ons aan energie gekost heeft. Het liefst zou ik zien dat al die woningcorporaties ter ziele gingen, alhoewel dit natuurlijk wel erg zwart – wit denken is.

  Mijn liefste wens zou zijn dat al die mensen die nu weer de dupe zijn van de Minister-Blok-Boete, met elkaar hun eigen huis kunnen kopen en gemakkelijk weer aan de vereniging tegen dezelfde prijs kunnen verkopen als dat bij verhuizing of overlijden nodig is. En dat wij als vereniging ervoor zorgen dat al die woningen stuk voor stuk minimaal energieneutraal gemaakt worden. Als naam van die vereniging; Een eigen huis, een plek onder de zon. (Samen krijgen we het voor elkaar.) Die hit van Marco Borsato is niet voor niets zo populair. Als al die huurders in ons land € 1,- lidmaatschap per maand zouden betalen, zouden wij met zijn allen voor betaalbare woningen kunnen zorgen. Wanneer je dat met veel mensen doet, kun je beginnen met de slechtste en goedkoopste woningen. Een enorme milieuwinst. En de huur wordt omgezet in een voor de mensen betaalbaar koopcontract, zonder winstoogmerk, waarvoor weer nieuwe woningen worden aangekocht. Geen bemoeienis meer van banken. En niet kijken of je oud of jong bent of arm of rijk. In feite blijven de woningen van de vereniging tot het volledige koop en renovatie bedrag betaald is. Wanneer iemand eerder moet verhuizen, kun je een flink deel van het al betaalde geld meegeven, bijvoorbeeld 80% of meer, om weer een ander huis te kopen. Iedereen die een huis van de vereniging koopt, kan bijvoorbeeld € 10,- per maand lidmaatschapsgeld betalen tot het huis volledig is afbetaald. Kun je meer betalen, dan betaal je meer, om eerder lastenvrij te zijn Als we groot genoeg zijn halen we zelfs de marktwerking uit de woningverkoop, wat erg nuttig zou zijn, omdat wonen een grondrecht is. Laat de geldstroom maar via de ASN of de Triodos lopen, of liever nog via een zelf opgerichte bank zoals in België. Of/ en laat mensen banksparen om zoveel mogelijk huizen te kunnen opkopen en energieneutraal maken. Met veel mensen kunnen we dat energieneutraal maken ook goedkoper maken.

  Er zitten vast heel veel haken en ogen aan dit idee. En misschien is het wel krankzinnig. Maar mijn buren hebben nu hun huis kunnen kopen, en betalen nu minder als mijn vriendin die alleen AOW heeft en huursubsidie krijgt. Ik heb de buren zelf op het idee van kopen gebracht, omdat ik wist dat de verkoopprijs flink gezakt was. Als wij samen dat huis voor mijn vriendin kunnen kopen, kan dat beslist ook voor minder geld, en krijgt ze eindelijk die broodnodige vloerisolatie. Ik vind het godgeklaagd dat door ons huidige systeem armen steeds armer worden en rijken steeds rijker en mensen de helft of meer van hun inkomen aan woonkosten kwijt zijn.

  Maar toch lijkt me mijn idee niet onmogelijk. Onze woning schijnt voor Fl. 1,- aan deze verhuurder verkocht te zijn. Er zijn vast ook nu nog hele wijken in Nederland voor een spotprijs te koop, die nu nog in handen vallen van woningcorporaties Of nog erger, in de handen van projectontwikkelaars. Laten we er op een of andere manier voor zorgen dat de bewoners weer de macht in handen krijgen en er niet gigantische bedragen aan de strijkstok blijven hangen. Veel beter voor de economie. En voor het gevoel van eigenwaarde voor mensen. Nu is de situatie in Nederland voor veel te veel mensen uitzichtloos.

  Met vriendelijke groet,

  Elly Jansen van Veen Ligusterstraat 9 3203VE Spijkenisse 0181610377 ellyjansenvanveen@gmail.com

  Like

 2. […] ander dieptepunt waren de ervaringen met crowdfunding. Op Symbid had ik kort na elkaar een drietal projecten uitgekozen die averij opliepen. Bij de een zijn de crowdfunders met 25% verlies uitgekocht, kan gebeuren hoort er bij. De […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: