Van Gas Los

Begin 2015 vroeg ik me al af wanneer jij van het aardgas afgaat en vorig jaar berichtte ik dat gasloos wonen in opkomst is. Zelfs Minister Kamp heeft in de Energieagenda aangegeven de gasaansluitplicht uit de wet te willen schrappen. Hoog tijd dus om Van Gas Los trending & trendy te maken:

Is je huis toe aan een nieuwe cv ketel of wil je niet wachten tot je wijk aan de beurt is om van gas af te gaan? Overweeg dan eens een alternatief, zoals een nul-op-de-meter renovatie, of als dat je te ver gaat een alternatief zoals warmtepomp of infraroodverwarming. Wil je meer informatie over wonen zonder gas? Kijk op Wonen zonder aardgas of Hier verwarmt.

Wil je weten waarom je zo snel mogelijk van gas af moet. Kijk dan op 4 maart om 20.20u op NPO2 naar De Stille Beving en zie wat gaswinning in Groningen voor menselijke ellende aanricht.

Kun je nog niet van gas los en wil je toch wat doen voor de Groningers? Doneer dan (net als ik doe) een bedrag per kubieke meter gas aan de Groninger Bodembeweging, zodat zij de gedupeerden van de gaswinning bij kunnen staan in hun strijd tegen NAM, Shell, ExxonMobil, staatsbedrijf EBN en de Nederlandse rijksoverheid. Zelf maak ik 10 Eurocent per kubieke meter over aan de Groninger Bodembeweging. In mijn geval betekent dat ongeveer Euro 70 per jaar, wat ik met terugwerkende kracht vanaf 2011 heb overgemaakt.

IBAN rekeningnummer:
NL50 RABO 0153 1650 65
t.n.v. “Groninger Bodem Beweging

Eén reactie op “Van Gas Los”

 1. Ik trok januari 2014 in oude woning 1955 met aanbouw 1987, zeer slechte oude gas-CV en gelukkig wel een aardige houtkachel beneden (en zachte winters…).
  2014 Spouwmuurisolatie, ombouw bovenverdieping met IR-verwarming + isolatie in plafonds.
  2015 Deel bovenverdieping IR-panelen, IR-panelen woonkamer benedenverdieping, deel oud dubbelglas vervangen door HR++, dakisolatie, zonnepanelen, zonneboiler, inductiekoken.
  2016 Grootste deel rest oud dubbelglas vervangen door HR++, afsluiting gas in maart, rest van het jaar geen tijd meer voor dit project.
  2017 Plannen. Laatste deel oud dubbelglas gaan vervangen door HR++, op benedenverdieping ongeïsoleerde houten vloer vervangen door renovatievloer (rest is al beton), vloerverwarming met waarschijnlijk water/water warmtepomp. Verdere ideeën uitwerken.

  Of ik de woning geheel energieneutraal krijg weet ik niet, dat lijkt me té optimistisch plus veel te kostbaar voor zo’n oude woning (c.q. voor mij) zonder nog veel ingrijpender- en kostbaarder verbouw als bijv. extra binnenmuren t.b.v. grote isolatiewaarde. Ben al blij dat ik dit kan doen…!
  Waar ik mee bezig wil zodra plan 2017 gereed is, is energieopslag. Alleen nog veel te kostbaar om dekkend te zijn, ook alleen zonneenergie is niet ideaal (IR stookt bijv. voor het gros ’s avonds…) maar kleine windmolens zijn helaas nog lang niet rendabel. Heb wel Winddelen, maar dan hebben we die achterlijke regelingen in Nederland als postcoderoos etc., dus dat tikt niet echt aan. Net als straf (nog meer tariefbelasting) op zwaardere hoofdaansluiting elektra: je zou verwachten dat dat ook moet aanpassen om mensen makkelijker te enthousiasmeren voor all-electrisch wonen.
  Al met al ga ik voor comfort verhoging met zoveel mogelijk energie zelf opwekken binnen wat reëel en financieel mogelijk is. Reken mij nooit rijk aan de fameuze terugverdientijden, dat blijkt vaak net zo elastisch als statistiek en te mooi.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: