Energiegebruik & productie juni 2022

Het is juli, tijd dus voor een update over ons energiegebruik en onze energieproductie in het eerste half jaar van 2022. In wat voor de EU de grootste uitdaging op energiegebied in decennia dreigt te worden hebben we ons gasverbruik met 40% weten te verminderen ten opzichte van het eerste half jaar van 2021 en het energiegebruik voor verwarming met 31%. Ons totale energiegebruik is met 18% gedaald ten opzichte van de eerste helft van 2021. We hebben dus weer wat NegaWatts weten te scoren.

Ontwikkelingen energiemarkt

Het afgelopen jaar is de energiemarkt zacht gezegd nogal turbulent geweest. Vorig jaar gingen verschillende energieleveranciers in Nederland en in andere landen failliet, omdat ze hun lange termijn leveringsafspraken niet hadden afgedekt met lange termijn inkoopcontracten. De afgelopen maanden zijn de problemen een fors stuk verergerd, doordat Rusland de levering van aardgas heeft teruggeschroefd.

Inmiddels heeft Frankrijk aangegeven EDF te willen nationaliseren (het bedrijf is al voor 84% in overheidshanden). EDF is een van de grootste energiebedrijven van Europa, eigenaar van de Franse kerncentrales en heeft zowel in Frankrijk als in Engeland een kerncentrale in aanbouw. In Duitsland is Uniper in de problemen doordat de lange termijn leveringscontracten met klanten zijn afgedekt met levering van gas door Gazprom. Gazprom levert nog maar 40% van het gas, waardoor Uniper op de spotmarkt moet bijkomen om zijn verplichtingen aan klanten na te komen. Dit kost het bedrijf miljoenen per dag, in totaal lopen de schattingen op tot een mogelijk verlies in 2022 van 10 miljard Euro. De Duitse overheid en Uniper waarschuwen al voor fors hogere tarieven voor consumenten en bedrijven.

Veel zal daarbij afhangen van het al dan niet opnieuw opengaan van de pijpleiding Nordstream 1. Deze ligt de komende 10 dagen stil voor onderhoud. Het is onzeker of Rusland daarna de levering weer opstart of met een (technische) smoes de levering definitief staakt. Als de levering gestaakt wordt dan zullen de tarieven voor gas en elektriciteit fors stijgen. De tarieven voor elektriciteit stijgen mee, omdat een aanzienlijk deel van de elektriciteitsproductie in Europa in gascentrales gebeurd. Bovendien zijn gascentrales vaak de duurste centrale die bij wordt geschakeld, waarmee ze de marktprijs bepalen.

Het loont dus om de komende maanden in ze zetten op het scoren van NegaWatts. Bijvoorbeeld door op kierenjacht te gaan met een blowerdoortest

Op kierenjacht met Lars Boelen, parisproofplan

Of door een energiecoach bij je gemeente of lokale energiecoöperatie langs te vragen. Of door zelf aan de bak te gaan met de tips van bv MilieuCentraal.

Bruto energiegebruik

In al die turbulentie op de energiemarkt hebben we ons bruto energiegebruik met 18% verminderd ten opzichte van 2021 en 9% lager dan gemiddeld sinds we over zijn op infraroodverwarming.

Dat komt deels doordat het eerste half jaar milder was dan het eerste half half jaar van 2021 (18% minder graaddagen), deels doordat we minder energie nodig hebben gehad voor warm water en een heel klein beetje doordat we 1% energie hebben bespaard op onze apparatuur.

Ons gasverbruik ligt bijna 40% lager dan vorig jaar, wat natuurlijk vooral komt doordat we geen gas meer nodig hebben voor warm water.

Energieproductie

Ons netto energiegebruik is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat komt met name doordat we meer elektriciteit opwekken, doordat we winddelen bij hebben gekocht. Ons netto elektriciteitsgebruik is daardoor gedaald van bijna 2.700 kWh in de eerste helft van 2021 naar een kleine 1500 kWh in 2022.

Bovenstaande grafiek laat goed zien dat ons energiegebruik in juni niet in evenwicht was met de energieproductie. We hebben in juni meer energie geproduceerd dan gebruikt. In totaal wekten onze zonnepanelen en winddelen 440 kWh op, terwijl we 270 kWh hebben gebruikt.

Elektriciteitsgebruik 27 juni 2022

Ik heb vorige maand home assistant geïnstalleerd. Met wat hulp heb ik daar ook de elektriciteitsproductie van onze winddelen aan weten te koppelen. In bovenstaande grafiek zijn de grijzige kleuren de winddelen, waarbij goed te zien is dat ze ’s avonds meer opwekken dan overdag. Wat fijn is, want juist ’s avonds gebruiken we stroom voor verlichting. De piek in de ochtend is onze warmtepomp. Wat netwerkbelasting zou beter ingezet kunnen worden op zonneboilers, want het pompje van onze zonneboiler verbruikt maximaal 50 Watt.

De totale hoeveelheid energie die we op jaarbasis nodig hebben is gedaald naar zo’n 8.000K kWh, waarvan nog 1.300 kWh aardgas. Eind dit jaar zal het aandeel aardgas gedaald zijn tot 450 kWh en volgend jaar tot 0. Ook de hoeveelheid elektriciteit die we inkopen is met ruim 25% gedaald. Van 4.400 kWh naar zo’n 3.200 kWh. Deels door NegaWatts te scoren en deels door winddelen bij te kopen. Al met al daalt daarmee het aandeel inkoop van aardgas en elektriciteit.

Energiegebruik

Ons energiegebruik in juni bestond vooral uit apparaten. We hebben 25 kWh voor warm water gebruikt, de rest was apparatuur. In het eerste half jaar hebben we in totaal 675 kWh gebruikt voor warm water, dat is 9% minder dan in 2021. Het elektriciteitsgebruik voor apparaten is met 1% gedaald naar 1.688 kWh. Het grootste deel van ons energiegebruik was nodig voor verwarmen: 1.829 kWh. Dat is 31% minder, terwijl het aantal gewogen graaddagen met slechts 18% is gedaald t.o.v. de eerste helft van 2021.

Energierekening

Onze energierekening leek zich richting nul Euro op jaarbasis te bewegen. Inmiddels zijn er twee ontwikkelingen die daarbij roet in het eten gooien. Op de eerste plaats de lagere vergoeding die van Greenchoice krijgen voor teruggeleverde stroom. Tijdens weekdagen scheelt ons dat 28 Eurocent per kilowattuur, in het weekend 16 Eurocent. De lagere vergoeding voor teruggeleverde elektriciteit heeft ons de eerst helft van 2022 Euro 157 gekost. Voor het hele jaar kost het ons naar verwachting Euro 270.

Op onze totale variabele kosten scheelt dat in de eerste helft van 2022 ruim 15%. Tot en met juni bedragen deze 954 Euro. Volgend jaar, als de winddelen het volledige eerste half jaar meetellen dalen ze naar verwachting tot minder dan Euro 400. Als we afgelopen jaren geen maatregelen hadden genomen waren onze variabele energiekosten over het eerste half jaar ruim Euro 3.000 geweest. Dus je hoort me niet klagen over de lagere terugleververgoeding. Het geeft een goede aanleiding om serieus over energieopslag na te gaan denken. Een grotere aanleiding dan het afschaffen van de salderingsregeling.

De totale energierekening voor het eerste jaar bedraagt zo’n 900 Euro. Daarmee zijn we terug op het niveau van 2013.

De tweede verandering die vooral in de tweede helft van het jaar effect gaat hebben is dat de onbalans kosten van het energiebedrijf fors zijn gestegen. Per winddeel betalen we daar een bijdrage voor van Euro 1,81 per maand, deze gaat omhoog naar Euro 6,75 per maand. Dat betekent dat onze vaste kosten voor het energiebedrijf omhoog gaan.

Bovenstaande grafiek laat zien dat we verwachten dat onze energierekening in 2022 uitkomt op een kleine Euro 1.700. Voor volgend jaar verwachten we dat deze daalt naar Euro 1.100, uitgaande van de huidige tarieven. Wat een linke aanname is, aangezien de tarieven voor de 1.500 kWh die we op jaarbasis in blijven kopen omhoog kunnen, evenals de onbalans vergoeding. Ook kan de vergoeding voor teruggeleverde stroom verder omlaag of kan de overheid aan de tarieven gaan knutselen.

De saaie cijfertabel

Wat (in kWh)1ste HJ 20211ste HJ 2022verschil
Graaddagen1.7091.403-18%
Ruimteverwarming totaal2.6461.829-31%
Warm water742675-9%
Apparaten1.7101.688-1%
Totaal verbruik5.0994.192-18%
Verbruik/graaddag totaal1,51,3-16%
Gasverbruik742449-39%
Elektriciteitsafname4.3593.706-15%
Teruglevering56465817%
Zonnepanelen1.1401.25910%
Winddelen54595976%
Totaal opwekking1.6852.21832%
Netto elektriciteitsverbruik2.6741.488-44%
% eigen verbruik51%48%
Saldo op jaarbasis3.202

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: