29 november 2023 Thema-avond Energietransitie dichtbij huis, what’s in it for me?

29 November was het eerste wijkoverleg voor de wijken Spaland / Sveaparken en Woudhoek in Schiedam in nieuwe vorm. Er waren ruim 50 geïnteresseerde wijkbewoners aanwezig. Tijdens de avond zijn verschillende presentaties gegeven over verduurzaming van de eigen woning. Ik was een van de sprekers. Hieronder een kort verslag en presentatie.

Het verslag is ook te vinden in de 5e editie van de Flits, de nieuwsbrief van het Kennisnetwerk Burgerparticipatie Schiedam.

Overheidsbeleid

De gemeente Schiedam trapte af met een toelichting op het overheidsbeleid, dat er op gericht is om alle woningen in 2050 aardgasvrij te maken. De gemeente heeft in haar warmtevisie per wijk bepaald wat het meest voor de hand liggende alternatief is in de wijken waar voor 2030 gestart wordt; de wijken Groenoord (reeds gestart, voorkeursalternatief warmtenet), Nieuwland (nog niet gestart, voorkeursalternatief warmtenet) en Sveaparken (nog niet gestart, voorkeursalternatief all electric). De gemeente gaf ook aan dat de gemeente open staat voor het ondersteunen van bewonersinitiatieven.

Servicepunt Woningverbetering

Het Servicepunt Woningverbetering presenteerde hoe het servicepunt woningeigenaren en VvE’s kan ondersteunen bij verduurzaming van de woning. Het startpunt daarvoor is vaak een individueel huisbezoek, waarbij ter plaatse gekeken wordt naar de wensen en mogelijkheden. Het Servicepunt kan ook inzicht bieden in beschikbare subsidies en leningen.

Energiecoöperatie Energiek Schiedam

Krispijn Beek, van de energiecoöperatie Energiek Schiedam, gaf een presentatie over de rol van de energiecoöperatie en over hoe hij zijn eigen huis aardgasvrij heeft gemaakt. Energiek Schiedam heeft energiecoaches, die bewoners kunnen adviseren. Ook kunnen bewoners van Schiedam een Hoomdossier van hun eigen woning aanmaken, waarmee een stappenplan voor verduurzaming van de woning kan worden gemaakt. De energiecoaches kunnen hierbij helpen.

Krispijn beschreef ook kort hoe hij zijn huis, na de nodige keukentafelgesprekken, de afgelopen 12 jaar stapsgewijs energiezuiniger en aardgasvrij heeft gemaakt. Er werden keuzes gemaakt tussen regulier onderhoud (zoals nieuwe badkamer of nieuwe keuken) en verduurzaming (zoals zonneboiler, extra geïsoleerde ramen, infraroodverwarming).

Presentatie gegeven tijdens de bewonersavond op 29 november.

Basiscursus bouwkunde

Chris Zijdeveld, oud-wethouder, gaf een met humor doorspekte basiscursus bouwkunde met veel praktische tips voor verduurzamen van woningen. Daarbij ging hij in op veelgemaakte constructiefouten in Schiedamse woningen en hoe die te verhelpen zijn. Ook gaf hij praktische voorbeelden zoals het aanbrengen van isolatiebehang, waardoor de muren warmer worden en de thermostaat lager kan.

Discussie

Na de presentaties van de gastspreker vroegen meerdere bewoners zich af wanneer de gemeente in Spaland en Woudhoek aan de slag gaat. Justus Terlouw gaf aan dat daar nog geen besluit over is genomen, omdat Groenoord meer tijd en capaciteit vergt dan bij aanvang gedacht. Voor Woudhoek volgt die keuze als de warmtevisie herzien wordt in 2025. Voor Spaland is het voorkeursalternatief all electric. Bewoners kunnen zelf bepalen of ze nu al aan de slag gaan om van het gas af te gaan of eerst beginnen met bijvoorbeeld met isolatiemaatregelen. Wietse Kunst vulde aan dat het Servicepunt daarbij kan helpen en raadde inwoners aan een meerjarenonderhoudsplan te maken, zoals ook VvE’s hebben. Dan kun je stappen nemen op moment van vervanging van bijvoorbeeld kozijnen. Ook werd er gevraagd of na-isolatie van een geïsoleerde muur zin heeft? Wietse Kunst vertelde dat hij daarvoor het liefst de woning bezoekt, omdat elke situatie anders is. Chris Zijdeveld vulde aan dat in veel bestaande woningen de isolatie uitzakt en soms zelfs nat is, waarmee de isolerende werking verloren gaat.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.