Voor De Wereld Van Morgen Wereldprijs 2009

Sinds vorig jaar ben ik actief op de community site van de ASN-bank: VoorDeWereldVanmorgen. Via deze site heeft de ASN eerder dit jaar de ASN Bank Wereldprijsvraag gelanceerd. Het idee achter de ASN Wereldprijsvraag is dat initiatieven die bijdragen aan een duurzamere wereld kans maken op de hoofdprijs van € 20.000,- om het initiatief ook echt uit te voeren. De actieperiode liep van 9 april 2009 t/m 23 oktober 2009. Hoe meer stemmen hoe meer kans een initiatief maakt om de € 20.000 te winnen.

Als actief lid van de community ben ik gevraagd om zitting te nemen in de jury die de winnaar kiest uit de vijf genomineerde initiatieven. Een lastige taak, waarvoor ik komende donderdag een avond in beraad zal gaan met de andere juryleden. Op 4 november vind de prijsuitreiking plaats in Amsterdam.

De genomineerden

Uit de lijst met ingediende initiatieven zijn vijf genomineerden geselecteerd:

 1. Treemagotchi
 2. Face This T-Shirts
 3. Greenpimp your Car!
 4. Navronge Computer Centre
 5. Ziekenhuisbedden maken in Gambia

Hieronder volgt per genomineerde een korte omschrijving, inclusief link naar het initiatief op www.voordewereldvanmorgen.nl.

 1. Treemagotchi van Mniek Zegers (990 stemmen)
  Treemagotchi is een widget in de vorm van een boom. De ‘planter’ laat de boom tot bloei komen door hem wekelijks te voeden met een duurzame online actie. Het doel is mensen op innovatieve, leuke wijze te verleiden om laagdrempelige, duurzame acties uit te voeren. Zo leren ze actief hoe ze deel kunnen zijn van de oplossing voor de wereldwijde arnmoede en druk op het milieu.
 2. Face This-T-shirts van Jos van der Hoek (928 stemmen)
  Op Face This-T-shirts staan tekeningen die door leerlingen uit ontwikkelingslanden gemaakt zijn. De opbrengst gaat direct terug naar de school waar de tekening vandaan komt. Hiermee wil Face This bestaande onderwijsinstellingen in ontwikkelingslanden (financieel) ondersteunen en bijdragen aan de ontwikkeling van de creativiteit van de leerlingen.
 3. Greenpimp your car! van Ton van Rooijen (859 stemmen)
  ‘Greenpimp your Car!’ is een initiatief om bestaande auto’s zuiniger en schoner te maken. Dit voldoet aan de groeiende behoefte van organisaties en burgers om bij te dragen aan duurzamere auto-mobiliteit door langer verantwoord (zuiniger en schoner) te rijden met hun auto, met behoud van prestaties en comfort.
 4. Navrongo Computer Centre van Pim Nijssen (629 stemmen)
  In Noord-Ghana zijn nauwelijks computers, terwijl er grote behoefte aan is. Stichting NorGhaVo steunt een initiatief van de lokale gemeenschap om een computerschool op te zetten. Het doel is scholieren, studenten en volwassenen vertrouwd te maken met het gebruik van computers en zo hun gevoel van eigenwaarde én hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
 5. Ziekenhuisbedden maken in Gambia van Petra Geujen (627 stemmen)
  De gezondheidszorg in Gambia kampt met een tekort aan middelen. In West-Afrika worden geen ziekenhuisbedden gemaakt, maar verscheping is kostbaar. Daarom wil Kunna Foundation ziekenhuisbedden in Gambia laten maken door lokale lassers en spuiters, volgens de wensen van het lokale gezondheidspersoneel. Zo krijgen gezondheidsinstellingen in Gambia en heel West-Afrika functionele ziekenhuisbedden.

De jurering

Elk idee wordt door elk jurylid beoordeeld op de volgende zeven punten:

 1. Originaliteit. Is dit idee heel vernieuwend of lijkt het een spin off van iets dat al bestond?
 2. Uitvoerbaarheid. Moet er veel gebeuren om het idee daadwerkelijk uit te voeren of kan het met (simpele) middelen in gang worden gezet?
 3. Creativiteit. Is er een nieuwe en/of ongebruikelijke oplossing gevonden voor een probleem?
 4. Financiële/commerciële haalbaarheid/financiële onderbouwing; wat is de inschatting van de jury over de financiële haalbaarheid/succesfactoren
 5. Kwaliteiten van de initiatiefnemer
 6. Effectiviteit:  Als het idee uitgevoerd is, wat is het effect ervan op de maatschappij?
 7. Persoonlijke voorkeur van het jurylid + wat is het oordeel van de jury over de presentatie?

Input uit de VDWVM community

Hoewel ik mijn eigen ideeën heb over hoe ik de verschillende initiatieven beoordeel op deze punten, hoor ik ook graag hoe andere leden van de community denken over de genomineerde initiatieven. Ik zit tenslotte in de jury namens de community. De daadwerkelijke toekenning van punten aan de verschillende initiatieven blijft mijn keuze en verantwoordelijkheid.

Bij je reactie wel vermelden of en zo ja, bij welk van de vijf initiatieven je betrokken bent en in welke rol.

0 gedachten over “Voor De Wereld Van Morgen Wereldprijs 2009”

 1. Afrika is het hart van de wereld. Alleen als het hart goed werkt kan de wereld voort. De beschikbaarheid van informatie is voorwaardelijk voor ontwikkeling. Help Afrika dan help je de wereld. Daarom Navrongo Computer Centre van Pim Nijssen hoe goed en aardig de ander ideeën dan ook zijn. (Zelf aan de gang met Satang Jabang, beroepsopleiding in Kafountine, Senegal. Helaas plaats 8 bij vdwvm maar vol energie om het project te doen slagen.

  ;-)ans

  Like

 2. @Hans van Rheneen
  Hoi Hans,

  Dank voor je reactie. Ik ben het met je eens dat Afrika een belangrijk, en vaak vergeten continent is. Al ben ik erg kritisch over het effect van ontwikkelingsprojecten, zelf ben ik vorig jaar gestopt met het schenken van geld aan ontwikkelingshulporganisaties. Wat niet betekent dat er geen geld meer gaat naar Afrika, alleen investeer ik het nu via MyC4 rechtstreeks in Afrikaanse ondernemers (o.a. in Senegal). Ik zal nog ‘ns goed kijken naar het Navrongo Computer Centre.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.