Afgelopen woensdag was ik bij de openingsavond van de lezingencyclus economie transitie. Ongeveer 100 mensen waren aanwezig voor een drietal lezingen over een grondige herinrichting van de economie is om te kunnen komen tot een duurzame economie ten behoeve van people, planet en profit. Het initiatief voor de lezingencyclus over “duurzame economie” is genomen vanuit het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen.
De lezingencyclus wordt georganiseerd in samenwerking met experts op deze gebieden, o.a. van het UCAD (Utrechts Centrum voor Aarde & Duurzaamheid, o.a. Klaas van Egmond, Herman Wijffels en vooraanstaande economen) en het Platform DSE (Platform voor een Duurzame en Solidaire Economie , o.a. Bob Goudzwaard, Lou Keune e.a.), waarin wetenschappers en professionals al jaren onderzoek doen naar verduurzaming van de economie.
Op de inleidende avond werden 3 lezingen verzorgd door het Platform DSE over:
- Het internationale handelssysteem
“Kritiek op de ecologische en sociale afwenteling in de economie – kan het anders?”
Spreker: Paul Metz - Het meten van “groei” en ‘welvaart’
“Van de eenzijdige meting van de economie naar een duurzaam dashboard”
Spreker: Lou Keune - Het financiële systeem
“Het ongelimiteerd scheppen van geld en andere systeemfouten; zijn er alternatieven?”
Spreker: Martijn van den Linden
Aangezien ik redelijk ben ingevoerd in de discussies rond duurzame economie heb ik weinig verrassends gehoord op de inleidende avond. Wat vooral opviel was wat ik niet gehoord heb. Het ging nauwelijks over de industrie, de bouw of het bedrijfsleven in den brede (buiten de financiële sector). Terwijl het bedrijfsleven toch een belangrijke rol heeft op weg naar een duurzame economie, zowel op gebied van people, planet en niet te vergeten profit.
Paul Metz sprak vooral over fiscale vergroening. Waarbij hij de belasting op arbeid ziet als middel om de arbeidsproductiviteit te verhogen.Op dezelfde wijze kan in zijn ogen met behulp van fiscale vergroening de milieuproductiviteit verhoogd worden. Verfrissend vond ik zijn opmerking dat de BTW een onding is, omdat het een belasting is op het toevoegen van waarde. Terwijl dat nu juist het hele streven van een kenniseconomie zou moeten zijn…
Lou Keune ging in op verschillende manieren om welvaart te meten. Helaas bleef zijn presentatie voor een groot deel hangen in commentaar en kritie op bestaande meetinstrumenten, inclusief de Monitor Duurzaam Nederland. Wat hem nu wel voor ogen stond, of wat de praktische meerwaarde van de meetmethodieken zijn die hem voor ogen staan is me niet duidelijk geworden.
Martijn van den Linden had een vlotte presentatie over het monetaire systeem en de weeffouten die daarin zitten. Daarnaast wierp hij een aantal filosofische vragen op, zoals hoeveel inkomen heeft een mens nodig om van te leven? Hoeveel vermogen heeft een mens nodig om de rest van z’n leven mee door te komen? Op zich interessante vragen, maar of ze naar een partijoverstijgend manifest in de geest van Nederland krijgt Nieuwe Energie zullen leiden? De tijd zal het leren.
Aanvullend internationaal leesvoer
Op de avond zelf heb ik de OECD Green Growth Strategy al genoemd als interessant leesvoer. De Zuid-Koreanen hebben het Global Green Growth Institute opgericht. Verder zijn ook de groene groei stukken van UNEP de moeite waard.
Interessante voorbeeld van vergroening in andere Europese landen vind je o.a. in het Beyond Regulatory Compliance rapport.
Geef een reactie