Rekentooltje decentrale energie met vergoeding in natura

Het afgelopen jaar heb ik meerdere keren berekeningen losgelaten op duurzame energie projecten. Vooral als het ging om collectieve windprojecten, zoals De Windcentrale, en zonprojecten, zoals SolarGreenPoint en Zonnepark Nijmegen. Telkens beloofde ik daarbij om mijn spreadsheet met berekeningen beschikbaar te maken. Wat ik tot op heden nagelaten heb.

Deze week maak ik dat goed. Via deze link vind je een aangepaste en opgeschoonde versie van de spreadsheet waarmee ik mijn berekeningen heb uitgevoerd. Er ontbreken nog een aantal zaken in de spreadsheet:

 1. Kapitaalkosten. Je kan wel een rentepercentage invullen, maar dat heeft nog geen invloed op de uitkomsten.
 2. Duurzame energiebaten. Ik heb wel een idee hoe je die mee kan nemen, maar ben niet tevreden over de overzichtelijkheid van de berekeningen
 3. Differentiatie in energiebelasting: de mogelijkheid om met een verschil tussen groene en grijze stroom te rekenen.
 4. Differentiatie in netwerk/transportkosten: nuttig/handig voor voorstanders van decentrale/lokale energie opwekking.
 5. Vermeden CO2 emissies.

Aan deze zaken sleutel ik dus nog even verder. Ik hoop dat de huidige versie helpt om de financiële rozengeur en manenschijn van aanbieders van collectieve energieprojecten te kunnen beoordelen. De spreadsheet is gebouwd in de avonduurtjes, dus foutjes etc. zijn niet uitgesloten. Meldt ze gerust, dan pas ik het aan.

Mocht je een idee hebben hoe bovenstaande zaken in te bouwen zijn meld je dan gerust via de comments. Vooralsnog heb ik de spreadsheet even afgeschermd, zodat de formules enkel door mij aan te passen zijn.

2 reacties op “Rekentooltje decentrale energie met vergoeding in natura”

 1. Een prachtige tool!
  We zijn ons aan het orienteren op het project van SolarGreenPoint, maar de informatie op website en in documenatie is niet erg duidelijk. Door deze tool begrijp ik welke factoren meetellen.

  Like

 2. Da’s fijn om te horen. Ik wens je veel wijsheid bij je keuze. Het kan geen kwaad voor jezelf nog een keer het een en ander door te rekenen, of na te rekenen. Het tooltje blijft liefdewerk-oud-papier, dus er kunnen rekenfouten inzitten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: