Van wie zijn vermeden CO2-emissierechten?

De waarde van vermeden CO2-emissierechten is een onderwerp waar ik me eigenlijk nog nooit echt druk om had gemaakt. Via een oud-collega maakte ik vandaag kennis met Stichting Emissie Informatie Centrum. De afspraak was in Zwolle, waar ik afgelopen maandag toch was voor een presentatie over duurzaamheid in de (inkoop)keten. Het nuttige en het aangename waren zodoende goed te combineren.

Waar gaat het om?

Omde zaak even heel plat te slaan komt het verhaal simpelweg neer op het volgende: energieproducenten krijgen CO2 emissierechten toegewezen op basis van hun emissies in 1990. Tot 2012 werden deze rechten gratis toegewezen. Een energieproducent krijgt ook emissierechten toegewezen over duurzame energie die ze afzet. Het gaat dan niet alleen om de energie die ze zelf produceert, maar ook de groene stroom die ze inkoopt van een andere eigenaar (bv. een windmoleneigenaar) en verkoopt op de markt. Voor de periode 2013-2020 moeten energieproducenten volgens mij betalen voor hun rechten, dus dan gaat het minder spelen.

Gezien onze investering in 2 stukjes windmolen via De Windcentrale spitsten mijn oren zich we; op het moment dat ik dat hoorde. Op basis van gegevens van de conversiefactoren die bv. de CO2 prestatieladder hanteert bespaart een windmolen t.o.v. grijze stroom tenslotte aanzienlijk. Van 455 gram CO2 per kilowattuur naar 15 gram CO2 per kilowattuur, dus dat betekent straks ook een kostenvoordeel t.o.v. grijze stroom.

Vermeden CO2 toegepast op De Windcentrale

Op een Windcentrale met een jaarproductie van ongeveer 5GWh (10.000 winddelen van 500 kWh per stuk) gaat het dan om een vermeden CO2 emissie van 2.200 ton CO2 per jaar. In 16 jaar tijd gaat dat dan om 35.200 ton CO2. De huidige CO2 prijs ligt rond de 8 Euro / ton CO2. Als we er vanuit gaan dat de CO2 prijs de komende 16 jaar gemiddeld niet stijgt vertegenwoordigt dat een waarde van ruim 280.000 Euro, of € 28 per winddeel. Per kilowattuur gaat het vooralsnog om peanuts: 0,352 Eurocent per kWh. Het is echter wel een eerste aanzet tot differentiatie van de kosten tussen groene en grijze stroom. Nu nog een differentiatie in de energiebelasting tussen grijs en groen.

Bredere toepassing

Het zou natuurlijk mooi zijn als de boven beschreven methodiek ook breder toepasbaar wordt. Denk je eens in, dan wordt mijn doldwaze zomeridee van 3 jaar terug straks nog bewaarheid in een andere vorm: CO2 emissierechten die meehelpen om je huis te verduurzamen. En belangrijker nog: vermeden CO2 emissierechten kunnen helpen om decentrale energieopwekking in de bestaande bouw te realiseren. Een onderwerp waar de Dutch Green Building Council eerder dit jaar al een mail over stuurde, maar waar ik toen nog geen touw aan vast kon knopen.

Hoe hoger de CO2 prijs, hoe lager de benodigde subsidies en hoe sneller je de markt haar werk kan doen. Daar kan een nieuw kabinet met de VVD toch niet tegen zijn?

2 reacties op “Van wie zijn vermeden CO2-emissierechten?”

  1. In mijn sde beschikken staat ook vermeld, dat wanneer emissie waarde krijgen ik minder subsidie krijg.

    Like

    1. En bezit je dan ook vermeden emissierechten, of zitten die nog bij het energiebedrijf waar je aan levert ?

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: