Overzicht collectieve inkoopacties zonnepanelen in Nederland

Eerder dit jaar heb ik zelf een aantal collectieve inkoopacties van zonnepanelen met elkaar vergeleken. Inmiddels zou het bijhouden er van een volledige dagtaak zijn. Iets waar mij zelf de tijd voor ontbreekt. Gelukkig hebben Peter Segaar van Polder PV en Henri Bontenbal een uitgebreid overzicht staan van verschillende initiatieven. Wie wil weten wat er momenteel te doen is op gebied van collectieve inkoop van zonnepanelen verwijs ik met alle plezier door naar de website van Peter Segaar. Daar staat een veel actuelere en uitgebreidere lijst van aanbieders, dan de 4 a 5 die ik vergeleken heb.

Peter Segaar heeft een forse lijst met collectieve inkoopacties voor zonnepanelen en nuttige tips voor wie overweegt om aan een dergelijke actie deel te nemen. Er staan geen prijzen bij, maar die kan je zelf nagaan bij de betreffende aanbieders. De prijzen staan over het algemeen in Euro per Wattpiek vermeldt. Vergeet niet om ze te vergelijken met ‘normale’ zon pv installateurs, want het opzetten van een collectief kost ook tijd en niet alle collectieve aanbieders doen dat om niet in de vrije avonduren. In de lijst staan ook projecten die zich rond rekenen met de sla uit de volkstuin methodiek (ook wel bekend als salderen voor de meter). Zolang de belastingdienst van mening is dat over zelf opgewekte stroom voor de meter energiebelasting verschuldigd is zul je dat niet moeten doen om geld te besparen t.o.v. je huidige energierekening.

Verder heeft Peter Segaar een behoorlijke lijst met bedrijven en initiatieven die solar lease constructies aanbieden, al dan niet in de vorm van solar as a service / prestatiecontracten (alleen betalen voor werkelijk opgewekte kWh).

Henri Bontenbal heeft eerder dit jaar een hele lijst van lokale en coöperatieve duurzame energie initiatieven gemaakt. Soortgelijke lijsten vind je ook bij Hieropgewekt.nl en bij Groenestroomjagraag.nl. Wie meer wil lezen over de opkomst van deze lokale energie initiatieven kan terecht bij het rapport de Energie Bottomup in Lage Landen van Anne Marie Schwenke.

4 reacties op “Overzicht collectieve inkoopacties zonnepanelen in Nederland”

 1. Beste Krispijn.

  Dank voor de link naar mijn lijst, die regelmatig wordt ververst als er meer harde info “los” komt. Ik richt mij daarbij vooral op de volumes in kWp dan wel MWp die er worden gerealiseerd via de betreffende acties, want die zijn essentieel om de algemene marktontwikkeling van zonnestroom in Nederland een beetje decent te kunnen volgen. Alle acties bij elkaar hebben een forse (doch beslist niet de enige) impact op de marktgroei in 2011 en verder.

  Om een indruk te geven: de meest recent ververste afzet cijfers variëren van “kleine” acties zoals “Duurzaam Treffen / Skarsterlân”, met ruim 187 kWp aan realisaties (814 PV-modules geplaatst). Tot grote acties als “Vraagbundeling Zonnepanelen” van LTO, die in de eerste tranche inmiddels 1,2 MWp heeft gerealiseerd (er is ingeschreven voor 5 MWp). En die in de tweede, veel grotere actie, al inschrijvingen (nog geen contracten) zou hebben staan voor een spectaculair volume van zo’n 16 MWp aan te realiseren vermogen. Ik ben zeer benieuwd wat vooral dat laatste traject daadwerkelijk gaat opleveren, want dat zal een forse impact op de totale afzet gaan geven. Uiteraard niet vergeten dat dit agrariërs betreft, waar het natuurlijk gezien de dakruimte erg hard kan gaan met de volumes (zowel aantal panelen als totaal vermogen).

  Overigens staan bij verschillende acties reeds wel degelijk “prijzen” genoemd in mijn lijst. Al druk ik die, zoals gebruikelijk in de branche, niet in totale prijs in Euro uit. Maar in “Euro per Wattpiek” (is ook beknopter, anders knalt die pagina uit elkaar…). Want daarmee kun je pas goed vergelijken, omdat alle pakketten natuurlijk hemelsbreed van elkaar in grootte (op te stellen STC vermogen van de generator) verschillen.

  Het is wel een hoop werk (naast het onderhouden van een zeer veeleisende site en het afhandelen van “demanding” e-mails met de gekste informatie verzoeken). Mocht iemand info hebben over andere collectieve inkoopacties van zonnepanelen, aanvullende getalsmatige info hebben, of fouten hebben ontdekt in mijn lijst, houd ik me van harte aanbevolen voor aanvullingen en verbeteringen. Die lijst zou als “gezamenlijk intellectueel eigendom” kunnen fungeren, want daar hebben vele bronnen aan bijgedragen. Ook hier wil ik speciaal Tweaker “Speksteenkachel” nogmaals danken, die veel acties heeft “aangeleverd” voor die lijst.

  Mvgr.
  Peter Segaar / http://www.polderpv.nl

  Like

  1. Beste Peter wederom dank voor de uitgebreide toelichting. Ik had zo snel geen prijzen gezien, mijn fout. Inmiddels aangepast in de tekst.

   Het gaat zeker om gerealiseerd vermogen. Collectieve inkoop is leuk, maar als er niks wordt geinstalleerd zet dat ook geen zoden aan de dijk.

   Wat betreft onderhoud van de lijst: dat lijkt me inderdaad behoorlijk bewerkelijk, zeker gezien het feit dat ik het idee heb dat je website nog volledig op html draait. Ik wil met alle plezier een keer meedenken over een ander CMS wat bv. ook het onderhoud aan een “gezamenlijke lijst van collectieve inkoopacties” makkelijker kan maken.

   Like

 2. Ik geeft toe, wel commercieel maar voor iemand als ik heel erg overzichtelijk en snel en handig en duidelijk, de Vergelijk.nl, beslis.nl of bellen.com site van de zonnepanelen: http://www.greenem.nl/zonnepanelen/zoek-mijn-dak

  Like

  1. De meerwaarde, bedenk ik nu, zit er vooral in dat je hier GEEN account aan hoeft te maken en NIET hoeft in te loggen. En dat je dan gelijk een aantal aanbieders kunt vergelijken ipv eentje.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: