Uit de inbox: Persbericht en vragen over ontgasssen van GroenLinks Gelderland

Op vrijdag 12 december zat onderstaand persbericht van GroenLinks Gelderland in mijn mailbox en een set schriftelijke vragen over over ontgassen door binnenvaartschepen die zij gesteld hebben aan Gedeputeerde Staten van Gelderland. Ik heb de vragen inmiddels ook toegevoegd aan mijn overzicht met gestelde vragen over ontgassen.

Persbericht

GroenLinks Gelderland pleit voor verbod op het dumpen van giftige benzeendamp door binnenvaart en stelt op 12 december schriftelijke vragen aan de Gedeputeerde Staten.

Waarom verbod op ontgassen?

GroenLinks Gelderland wil dat er een einde komt aan het dumpen van zeer giftige benzeendampen door binnenvaartschepen in Gelderland. Na het lossen van de lading ‘ontgassen’ veel binnenvaartschepen hun tanks. GroenLinks pleit voor een verbod omdat benzeen en benzeenhoudende koolwaterstoffen door blootstelling, grote risico’s met zich meebrengen. Het is slecht voor de volksgezondheid en het kan smog (door ozon) veroorzaken.

Wat is ontgassen?

Veel gassen worden vervoerd in vloeibare vorm. Dit geldt bijvoorbeeld voor vluchtige organische stoffen, zoals benzeen. Na het lossen wordt een tankschip zoveel mogelijk ontdaan van de restlading: ‘nalensen’. Na het nalensen is in de tank vaak nog een grote hoeveelheid van de lading aanwezig in de vorm van damp: ‘restladingdamp’. Om verontreiniging van nieuwe lading te voorkomen wordt deze damp vaak geloosd in de atmosfeer: ‘ontgassen’. Dit gebeurt meestal na afvaart buiten de haven. Het kan ook zijn dat de ladingtanks na het nalensen worden schoongewassen, het waswater moet daarna verplicht worden afgegeven aan de wal. Na het wassen blijft minder restladingdamp in de ladingtanks achter. Echter de tanks moeten droog en schoon zijn voor er nieuwe lading in kan. De ladingtanks worden daarom vaak geventileerd, waarbij ook restladingdampvrijkomt in de atmosfeer.

Nationaal beleid

Onze buurlanden Duitsland en België hebben maatregelen genomen om het ontgassen tegen te gaan. Nederland kan net als Duitsland ook een landelijke maatregel treffen, maar doet dat voorlopig niet. De minister van I&M kiest op dit moment voor een internationale oplossing. Deze oplossing kan echter nog jaren op zich laten wachten. De provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland hebben beide besloten het heft in eigen handen te nemen en hun Provinciale Milieuverordening aan te passen. Het doel van de aanpassing van de Milieuverordening is het verbieden van het ontgassen van benzeen aan de buitenlucht per 1 januari 2015 en benzeenhoudende stoffen vanaf 1 januari 2016.

Statenvragen

GroenLinks Gelderland wil van de Gedeputeerde Staten weten of de provincie het voorbeeld van Zuid Holland en Noord Brabant volgt. Dit ook om te voorkomen dat binnenvaartschepen op de Waal straks vooral in de provincie Gelderland hun schepen ontgassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: