Zijn we getuige van de dood van de fossiele energiesector?

Alternet heeft een lezenswaardige long read over de neergang van de fossiele energiesector. De wereld is nog voor een groot deel afhankelijk van fossiele energiebronnen, toch gaat het niet goed met de sector. Het aantal faillissementen neemt toe bij olie, gas en kolenbedrijven. Hetfaillissement van het grootste private kolenmijnbouwbedrijf ter wereld was daarvan een goed teken. Volgens Alternet is er geen sprake van een tijdelijke dip, maar het symptoom van de wereldwijde overconsumptie van de hulpbronnen en grondstoffen van onze planeet.

De voornaamste oorzaak van de problemen zijn de sterk gedaalde prijzen voor olie, gas en kolen. Hierdoor is een groeiend aantal bedrijven niet in staat om zijn schulden terug te betalen. The Economist schat de totale schuldenberg van de fossiele energiesector op 2,5 triljoen dollar. Volgens andere is de totale schuld tussen 2006 en 2014 verdrievoudigd tot 3 triljoen dollar. Om rente en schulden af te lossen moeten bedrijven veel olie, gas en kolen blijven produceren, wat weer zorgt voor lagere prijzen, waardoor het lastiger wordt om rente en aflossing te voldoen.

Bovenop de problemen door de dalende olie-, gas- en kolenprijzen komt het klimaatverdrag van Parijs, als gevolg waarvan de meeste olie-, gas- en kolenvoorraden in de grond moeten blijven.

Tip via: Henri Bontenbal

Open waanlink

Dit bericht is eerder gepubliceerd als Open Waanlink op Sargasso

2 reacties op “Zijn we getuige van de dood van de fossiele energiesector?”

  1. Dank voor het delen. Verontrustend stuk, alhoewel ik er ook optimisme uit proef. Als in, we kunnen dit aan (er gaan wel een paar generaties overheen, maar toch). Wat ik me afvroeg, is er een politieke partij of stroming die het minder afhankelijk worden van fossiele brandstof de hoogste prioriteit geeft? Als je in Nederland kritische geluiden laat horen over bijvoorbeeld schaliegas (in dit artikel terecht neergezet als een soort wanhoopspoging) ben je al gauw een natuurgekkie, danwel een NIMBY. Wat zou jouw stemadvies zijn?

    Like

    1. Ik ben niet geheel onbevooroordeeld als lid van GroenLinks. Mijn stemadvies zou GroenLinks zijn. Al zet PvdD zich ook in voor minder afhankelijk worden van fossiele energie.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: