Resultaten crowdfunding 2022

More sun, more wind, more peace

In 2022 hebben we weer diverse projecten mede mogelijk gemaakt. Hoewel minder dan de jaren ervoor. Een aantal loopt nog steeds gewoon door en van een hebben we door faillissement afscheid genomen. Tijd voor een overzicht van vorig jaar.

Ampyx Power failliet

Om bij het slechtste nieuws te beginnen: het Nederlandse bedrijf Ampyx Power, waar we een klein aandeel in hadden, is in mei vorig jaar failliet gegaan. Het is ze helaas niet gelukt om hun airborn windenergie systeem te commercialiseren. Spijtig, maar de ontwikkelingen in de grootte van windturbines gaan zo snel dat het m.i. niet bij te benen was voor bedrijf dat bezig was met opschaling via steeds grotere testmodellen. De kleinere modellen werden niet geleverd, waardoor het bedrijf afhankelijk bleef van financiers en geen eigen cashflow had. Vanaf de zijlijn is het makkelijk praten en ik heb me niet heel erg verdiept in de oorzaken van het faillissement. Ampyx Power volgt hiermee het in 2013 door Google overgenomen Makani dat in 2020 stopte. Airborn windenergie blijft zodoende een concept dat niet op de markt verkrijgbaar is, maar wie weet komt er ooit een nieuwe doorbraak.

Hieropgewekt 2022

We hebben behoorlijk wat investeringen in de wind- en zonne-energieprojecten in Nederland (en ook één in België, die ik toch tot de categorie hieropgewekt reken)

(Lokale) energiecoöperaties

Op de eerste plaats zijn we al jaren lid van verschillende (lokale) energiecoöperaties. Landelijk zijn we lid van De Windvogel, dat samen met verschillende lokale energiecoöperaties werkt aan meerdere projecten voor windenergie. Waaronder het Oeverbos van het Vlaardings Energiecollectief, waar we ook lid van zijn. Daarnaast ben ik (bestuurs)lid van Energiek Schiedam.

Tot slot zijn we lid van verschillende Windcentrales. Voor eigen gebruik van De Grote Geert, De Jonge Held, De Trouwe Wachter en De Ranke Zwaan. Namens GroenLinks Schiedam doneren we de opbrengsten van onze delen in De Boerenzwaluw, De Witte Juffer, De Bonte Hen en een deel van De Ranke Zwaan aan Energiebank Schiedam.

Investeringen in wind- en zonne-energie

De ontwikkelingen bij Meewind, waar we in 3 van de 4 fondsen een klein aandeel hebben, blijven goed gaan. In 2022 hebben we 3,9% dividendrendement behaald. Het grootste deel van onze investering zit in de fondsen voor offshore wind in Nederland en België. Via deze route investeren we al sinds 2009 in offshore wind en Belwind draait nog steeds.

We hebben ook nog steeds investeringen lopen via zonnepanelendelen, al zijn daar afgelopen jaar geen nieuwe bij gekomen.

Daaropgewekt 2022

Ook in 2002 hebben we geld geïnvesteerd in de productie van hernieuwbare energie in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Daar zijn ook een aantal investeringen voor elektrische vorkheftrucks bij gekomen. In totaal hebben we de afgelopen jaren in 94 projecten geïnvesteerd. Waarvan veruit de meeste via Trine lopen.

StatusEcologicoEnergise AfricaLend a handTrineGrand Total
Best effort recovery66
Defaulted11
Fully repaid542332
Funding33
Repaying573850
Restructuring22
Grand Total51247394

Bovenstaand overzicht laat zien dat de meeste leningen bezig zijn met terugbetalen. Ook zijn inmiddels 32 leningen volledig afgelost. Een aantal investeringen, vooral degene die we in december hebben gedaan, zijn nog niet volledig gefinancierd.

Bij 9 leningen zijn problemen met terugbetaling, waarvan er een inmiddels volledig afgeschreven is. Bij 2 wordt gewerkt aan herstructurering van de schulden en bij 6 zijn afspraken gemaakt om naar beste kunnen (een deel van) de uitstaande leningen terug te betalen. Daar staat tegenover dat bepaalde leningen vervroegd terugbetaald gaan worden, omdat Shell Daystar Power, het bedrijf dat de leningen had uitstaan, heeft overgenomen.

Land van Ons

We zijn sinds een paar jaar lid van Land van Ons. Op die manier dragen we een extra steentje bij aan de broodnodige veranderingen in de landbouw. In 2022 hebben we weer een klein beetje extra grond aangeschaft. Het areaal landbouwgrond dat we hebben is nu bijna zo groot als de omvang van de grond waar ons huis op staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: