'Zal zonne-energie ooit Nederland verlichten?'

Dat was ongeveer de vraag die ik gisteren via twitter kreeg van Ariane Lelieveld n.a.v. een tweet over twee zonnecentrales die donker Mali gaan verlichten. Het antwoord daarop kan natuurlijk heel simpel zijn: zonne-energie is er al. Nog lang niet zo veel als in andere landen, maar er zijn zeer zeker huishoudens en bedrijven die zonne-energie gebruiken in Nederland. Als je op de site van Solar Days kijkt zie je voldoende locaties die je komend weekend kan bezoeken om zonnepanelen in actie te zien en vragen te stellen aan de eigenaren van de zonnepanelen. Bijvoorbeeld bij Jeroen Haringman van solarwebsite.nl.

Het aantal locaties kan volgend jaar wel eens een stuk hoger zijn, aangezien de komende maanden de panelen van de gezamenlijke inkoopactie Wij Willen Zon worden uitgeleverd en geïnstalleerd. Bovendien worden zonnepanelen steeds goedkoper en werkt een groeiend aantal bedrijven aan zonnepanelen als dienst. Daarmee wordt de drempel om zonnepanelen op je dak te leggen een stuk kleiner. Volgens Greenchoice is de belangstelling voor haar ZonVast pilot groot, dus er zullen ongetwijfeld meer bedrijven en ondernemers met soortgelijke (of betere) aanbiedingen volgen.

Voor wie het idee heeft dat zonne-energie in grote centrales zoals in Mali voor Nederland te duur is, dat klopt. Grote zon-pv centrales kunnen in prijs niet concurreren tegen de prijs van fossiele centrales (rond de 5 a 7 Eurocent/kWh). Voor individuele bedrijven en huishoudens die de opgewekte elektriciteit zelf gebruiken kan dat echter anders liggen. De Eerste Kamer heeft eerder dit jaar de limiet voor het terugleveren van elektriciteit opgehoogd tot 5.000 kWh. Deze hoeveelheid moeten energiebedrijven salderen met de elektriciteit die je afneemt. Dat betekent dat je niet alleen bespaart op elektriciteitskosten (in ons geval ruim 7 Eurocent/kWh), maar ook energiebelasting en BTW (bij elkaar op dit moment ongeveer 14 Eurocent/kWh). Zon-pv op je dak is op dit moment in ons geval dus financieel interessant vanaf 21 cent per kWh. Met als voordeel dat de prijs van zonne-energie veel constanter is dan van fossiele energie, waar de brandstofprijs nog wel eens tot schommelingen in elektriciteitsprijs kunnen leiden.

Een investering in een zonnepaneel op je dak zou je wat dat betreft kunnen zien als je persoonlijke call-optie tegen een stijgende elektriciteitsprijs. Loopt de prijs op dan verdien je geld aan je optie, wordt de elektriciteitsprijs lager dan haal je minder of geen financieel rendement uit je zonnepaneel.

Wil je snel een indruk krijgen hoeveel zonnepanelen er op je dak passen? Neem eens een kijkje op Compare my solar. Wil je meer informatie over de zin en onzin van zon-pv in Nederland? Neem eens een kijkje op Polder PV.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: