Week van de energierekening: is er een app voor het bijhouden van je energieverbruik?

Afgelopen anderhalf jaar heb ik braaf iedere maand ons energieverbruik (gas en elektriciteit) en waterverbruik bijgehouden in een spreadsheet. Eerder deze week vertelde ik al dat we met ons energieverbruik tot de 30% zuinigste huishoudens van Nederland behoren, volgens de benchmark tool van MilieuCentraal. Vandaag kreeg ik de vraag of er ook een app is om je energiestanden mee bij te houden. Een goede vraag waar ik me dus maar eens een beetje in verdiept heb. Hieronder een lijst met apps en websites die je kan gebruiken om je energieverbruik bij te houden.

Update 15 januari 2013: Een uitgebreidere lijst met energieverbruiksmanagers vind je inmiddels bij MilieuCentraal.

Update 19 februari 2013: Eigen Huis heeft in 2012 ook een aantal systemen vergeleken. Hier is de pdf te vinden.

Update 5 januari 2014: Mindergas.nl ondersteunt nu ook de slimme meter en MilieuCentraal heeft een speciale website om energieverbruiksmanagers te vergelijken.

Update 10 april 2014: Meterstandenmonitor toegevoegd

Websites

Er zijn diverse websites waarmee je de meterstanden van gas, elektriciteit en water bij kunt houden. Hieronder staan de volgende 6 7 8 websites vergeleken:

 1. Mindergas.nl: gasverbruik.
 2. Mijnwoningdossier.nl: Uitgebreider heb ik de site hier beschreven.
 3. Online meterkaart van Gaslicht.com
 4. Duurzame Buren
 5. Eigen Huis Besparingsadvies
 6. EnergieManagerOnline.nl
 7. Qurrent
 8. Meterstandenmonitor

Mobiele appJaNeeNeeNeeNeeNeeJaNeeMobiele appJaNeeNeeNeeNeeNeeJaNeeMobiele appJaNeeNeeNeeNeeNeeJaNee

Website 1 2 3 4 5 6 7 8
Gas Ja Ja Ja Nee Nee Ja Alleen slimme meter  Ja
Elektriciteit Nee Ja ja Nee Nee Ja Ja  Ja
Water Nee Ja Ja Nee Nee Ja Nee  Ja
Graaddagen Ja Nee Nee Nee Nee Nee Ja Nee  Ja
Gasverbruik voor warm tapwater instellen Ja Nee Nee Nee Nee Nee Ja Nee  Ja
Slimme meter Nee Ja Nee Nee Nee Nee Ja Ja  Ja
Doel instellen Nee Nee ? Nee Nee Ja Nee**  Ja
Benchmark Nederland Ja Nee ? Ja Nee Ja Nee
Benchmark andere gebruikers Nee Ja* + Nee Nee Ja Nee Ja Nee**  Ja
Energielabel Nee Ja Nee Nee Ja Nee Nee  Nee
Mobiele app Ja Nee Nee Nee Nee Nee Ja  Ja
Zonmodule Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja
Windmodule Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja
Stadswarmte Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja
Zonneboiler Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja
Extra meters toevoegen Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja, 3 stuks

* vergelijking is niet 1 op 1, maar op MinderGas kan je wel gasverbruik vergelijken t.o.v. andere gebruikers met hetzelfde type woning m.b.v. een histogram. Zie reactie David.
+ het is bij mindergas.nl ook mogelijk om je gasverbruik te vergelijken met vrienden, mits deze ook een account hebben en je hun mailadres hebt. Zie reactie David.
** Qurrent werkt nog aan uitbreidingen m.b.t. het benchmarken van je energieverbruik met andere deelnemers en het instellen van doelen.

Apps voor mobiel

Onderstaande apps ben ik tegengekomen in Google Play. In willekeurige volgorde, want ik heb ze zelf niet gebruikt. En dus geen idee of ze werken. Laat staan of ze prettig werken.

Daarnaast zijn er nog een berg apps van specifieke energieleveranciers, zoals in mijn geval Greenchoice, om je meterstanden door te geven. Die heb ik echter niet opgenomen in m’n overzicht.

Aanvullingen / ervaringen?

Ervaringen en aanvullingen zijn welkom in de reacties. Dit is tenslotte slechts een snel in elkaar geknutseld overzichtje 😉

39 reacties op “Week van de energierekening: is er een app voor het bijhouden van je energieverbruik?”

 1. Ls, Energiemanageronline.nl ben je vergeten, en dat is nog de beste van het stel

  Je zegt mindergas voor electriciteitsverbruik. Is dat echt zo ? Ik dacht juist dat dat een puur gasverbruik meter was. Overigens wordt energiemangeronline ook als private label verkocht…

  Private label
  Energiemanager Online is ook als private label in te zetten voor bedrijven en organisaties, waarbij alle diensten onder uw eigen naam kunnen worden ingezet. De Energiemanager Online kan uitgebreid worden met modules, zoals een kostenmodule of een PV-module (voor de registratie en controle van PV panelen). Ook zijn we gecertificeerd voor het ophalen van slimme meter data en kunnen deze data inzetten in de Energiemanager. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met Energiemanager Online.

  Like

  1. Mindergas.nl is aangepast. Nu ook tabelletje gemaakt om vergelijken van de sites op verschillende aspecten makkelijker te maken.

   Like

 2. Net even gekeken, maar mindergas gaat op korte termijn GEEN electriciteit en GEEN water opslaan. Wel kunnen ze goed overweg met een nieuwe gasmeter..dat is wel bijzonder.

  Ik vond olino trouwens een leuker stuk schrijven over Mindergas dan de website zelf..

  http://www.olino.org/articles/..

  Like

 3. Even nagevraagd bij EnergieOnline, Mijn favouriete tool. Deze tool laat ook zien of je dit jaar op schema ligt en of je meer of minder energie gaat verbruiken dan vorig jaar. De doelstelling laat nl zien hoeveel energie je verbruikt had op dat moment vorig jaar(of de doelstelling). EnergieMangerOnline.nl is nog veel in beweging en ik zag dat je daar ook binnenkort een meterwisseling door kunt voeren. zowel voor de watermeter als voor de electriciteitsmeter.

  De doelstelling in de grafiek wordt berekent over de periode dat er meterstanden zijn. Op de laatste dag is die periode altijd minder dan 24 uur (namelijk tot het moment dat je de laatste meterstand hebt ingevuld). Maar daardoor heb je ook voor die dag wel een goede vergelijking van je verbruik tot die meteropname en je doelstelling.Je nachtverbruik kunt beter gewoon invullen. Over een paar weken komt een versie en daarin kun je zelf een “meterwisseling” doorvoeren. Dan kun je overstappen van een dubbel telwerk naar een telwerk en kun je daarmee doorgaan.Je watermeter kunnen we “vervangen”. Je kunt het over een paar weken ook zelf doen Als wij het doen hebben we nodig:datum en tijdstip van vervanginglaatste meterstand van de oude meter op dat tijdstipbeginstand nieuwe meter (meestal 0)

  Like

  1. Bedankt voor al je aanvullingen. Ik ga ze dit weekend verwerken en zal het stuk aanpassen.

   Like

   1. Ik weet niet precies wat tapwater is (voor mijn gevoel gewoon het verbruik in mei, juni en juli en augustus) maar hier nog een stukje tekst wat niet op de website terug te vinden is:
    energiemanageronline.nl
    “…We maken – in de achtergrond – inderdaad gebruik van gewogen graaddagen.

    Daarom rekenen we de jaardoelstelling voor aardgas om naar een verbruik per graaddag.
    Aan de hand van je postcode koppelen we je woning aan het dichtstbijgelegen weerstation van het KNMI (totaal ca 28 stations verspreid over Nederland), waarvan we dagelijks de weergegevens binnen krijgen.
    Daarmee berekenen we actuele graaddagen voor jouw situatie.
    Die vermenigvuldigen met het doelstellingsverbruik per graaddag.
    Dat doen voor 90 % van de jaardoelstelling.
    Die andere 10% verdelen we gelijkmatig over het jaar (voor koken en warm tapwater).
    Overigens wordt dat percentage in de komende versie (volgende week) aanpasbaar, net als het percentage seizoensafhankelijke (daglicht) elektriciteit…..”
    energiemanageronline.nl

    Like

    1. Is aangepast. Met tapwater bedoel ik de hoeveelheid gas die je verbruikt voor warm tapwater. Idealiter scheidt je dat van de hoeveelheid gas die je nodig hebt voor verwarming van je huis. Isolatie of zuiniger stoken heeft tenslotte weinig impact op de hoeveelheid gas voor warm water en korter douchen weer weinig op de hoeveelheid gas die je nodig hebt voor ruimteverwarming.

     Like

 4. MinderGas.nl is op dit moment alleen voor gasverbruik (zou je dit kunnen corrigeren in je artikel?). De toegevoegde waarde van de website zit in het gewogen graaddagen model dat het mogelijk maakt om het gasverbruik over verschillende jaren te vergelijken waarbij de invloed van het weer wordt geminimaliseerd. Dit model is niet van toepassing op water en elektriciteit. Ook kan je je verbruik vergelijken met andere deelnemers met hetzelfde type huis. Het artikel op Olino is overigens geschreven door de initiatiefnemer van MinderGas.nl (ondergetekende). Sinds kort heeft MinderGas.nl ook een eenvoudige iPhone app waarmee de meterstand kan worden ingevoerd.

  Like

  1. Is aangepast. Nu tabel opgenomen met vergelijking van de verschillende sites waar ook de iPhone app in opgenomen is.

   Like

   1. Dank je. Op MinderGas kan je wel gasverbruik vergelijken t.o.v. andere gebruikers met hetzelfde type woning m.b.v. een histogram. (Geen 1-op-1 vergelijking. (Ik weet niet precies wat je met ‘Benchmark andere gebruikers’ bedoelt in de tabel.)

    Like

    1. weer wat geleerd. Ik heb het aangepast in het overzicht. Mijn idee bij benchmark andere gebruikers was heel simplistisch: verbruik ik meer of minder dan de gemiddelde gebruiker van MinderGas.nl of een andere website.

     Like

    2. Hi, inmiddels is het ook mogelijk op MinderGas.nl om je verbruik 1 op 1 met een andere deelnemer (‘vriend’) te vergelijken. Wellicht aardig om je overzicht te updaten.

     David

     Like

    3. Beste David, dank voor de tip. Ik heb het aangepast in het overzicht. Nu nog vrienden vinden die ook gebruik maken van mindergas 😉

     Like

 5. Hoi,
  Weet je echt heel zeker dat Energiemanageronline GEEN graaddagen ondersteund ? Ik zie bij mijn gasgrafiek nl netjes het verweachte verbruik op uurniveau toenemen als het koud is en de doelstelling daalt weer als het warm weer is. Erg goed van je dat je hem weer aangepast had , kon echter de blog moeilijk terugvinden.
  CHapeau

  Like

 6. Ik kan inderdaad geen graaddagen vinden, maar aangezien het electriciteitsverbruik wel rekening houd met de daglengte kan ik me niet voorstelen dat ze dan met (zeker gezien mijn ervaringen met de termperatuur buiten in de grafieken) graaddagen geen rekening houden.

  Waarom loopt de doelstelling voor elektriciteit in de zomer terug?
  De laatste tijd krijgen we erg veel vragen over dit punt. Waarschijnlijk hebben we de elektriciteitsvraag te sterk afhankelijk gemaakt van de daglengte. Dit is tegenwoordig niet meer overeenkomstig de werkelijke situatie (meer stroomverbruikers in huis die het hele jaar door verbruiken en minder elektra voor verlichting door spaarlampen).

  Je kan de lijn niet zelf aanpassen, maar dat zullen wij binnenkort gaan doen. We berichten hierover in de nieuwsbrief. Excuses voor het eventuele ongemak

  Like

 7. http://www.hoebespaarikenergie.info/index.php?option=com_content&view=article&id=57&Itemid=62 Vindt u het interessant om uw meterstanden bij te houden om te zien of u op de goede weg bent? Gebruik dan Energie Manager Online.
  Op deze website wordt bij het gasverbruik ook rekening gehouden met de
  strengheid van de winter (zogenaamde graaddagen correctie).

  Like

 8. Ik heb mijn cv installatie waterzijdig ingeregeld, echter is het verbruik met 66% toegenomen, terwijl ik juist wilde besparen.

  (verbruik is gecorrigeerd op graaddagen met energiemanageronline.nl)

  http://www.klusidee.nl/Forum/about72658.html

  Like

 9. Deze jongen doet het zelfde als ik trouwens, ook al gebruik ik gaslicht.com ook, die gaslicht.com geeft een enorm vreemde berekening.

  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1489867/3

  quote:stefimke schreef op donderdag 16 februari 2012 @ 11:44:

  Kreeg overigens net een mailtje dat http://www.energiemanageronline.nl
  een makeover heeft gekregen. Ik gebruik deze voor het loggen van
  elek/gas/water verbruik, geeft interessante overzichten, het verbaasde
  me dat ze maar 943 gebruikers hebben. Zijn er hier geen gebruikers?Jazeker wel, evenals Mindergas.nl vanwege de graaddagen en Ecohome voor een offline backup.

  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1489867/3

  Like

 10. http://www.ReadYourMeter.org Do you want to understand your energy consumption?
  Do you want to save money on your gas and electricity?
  http://www.nhec.nl – Bereken uw energie tarief

  Like

  1. ReadYourMeter ziet er aardig uit. Al lijkt het wel erg op VS toegesneden te zijn.

   Ik snap alleen niet helemaal wat de Noord Hollandse Energie Cooperatie met het verhaal te maken heeft. Ik kan daar geen online meterkaart oid vinden.

   Like

   1. Die werd op dezelfde website genoemd, maar je hebt gelijk, valt onder greenchoice etc. Weet je trouwens ook hoe gasmeterlicht meter werkt ? Ik snap nooit wat van de berekende getallen.

    Like

 11. […] energieverbruik en heeft ook een applicatie voor op je mobiel of tablet. Daarmee is Qbox mini dus een van de energieverbruiksmanagers, waar ik vorig jaar over schreef. Inmiddels vind je een nog uitgebreider overzicht van energieverbruiksmanagers bij MilieuCentraal […]

  Like

 12. Zeer interessante informatie Krispijn, hou het bij dit soort onderwerpen dan is er geen reden tot onplezierigheden.

  Like

  1. @mafia boss Als je je temperament een beetje beheerst en eerst eens leest & nadenkt zie ik geen reden tot onplezierigheden. Als je toen een beetje beter had gelezen had je jezelf een hoop tijd en moeite kunnen besparen.

   Like

 13. Er is een nieuwe App voor Android die aan de lijst toegevoegd kan worden. Deze App is in NL ontwikkeld en is voor iedereen te gebruiken. Geen inlog, geen internet… Wel alleen voor smartphones en niet voor tablets.

  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.riverside.meterstanden

  Sommige functies worden binnenkort betaald, maar tot nu toe gratis voor iedereen.

  Like

  1. Beste Michel,
   Veel te late reactie, maar bedankt voor je toevoeging. Tot nu toe ben ik er niet aan toegekomen om de app te proberen. Zal ‘m proberen toe te voegen vanuit de beschrijving van de app op de google play site.

   Like

 14. Hi Krispijn,

  Ik krijg nog regelmatig bezoekers op MinderGas.nl vanaf dit artikel. Zou je in de tabel kunnen aanpassen dat we nu ook slimme meters ondersteunen?

  Mvg,
  David

  Like

  1. Hi David,

   Da’s goed om te horen. Ik heb het aangepast in de tabel.

   Mvg,
   Krispijn

   Like

 15. Ik heb nog een paar aanvullingen:
  – slimmemeterportal.nl voor slimme meterstanden automatisch binnen te laten komen
  – enelogic.nl voor slimme meterstanden automatisch binnen te laten komen en koppeling met youless mogelijk
  – youless.nl heeft ook apps

  Like

 16. […] Week van de energierekening: is er een app voor het bijhouden van je energieverbruik? […]

  Like

 17. Sinds een jaar of twee gebruik ik op het tablet/phone het programma Ecas Gas/Water/Elektra je kunt ook nog virtuele meters aanmaken , zodat je ook hoog/laag samen kunt zien .
  Naar mijn menig het beste voor mobiel
  Voor op de pc ben ik sinds kort gestoten op meterstandenmonitor, daarvoor gebruikte ik Ecohome en een aantal managers online, waarbij ik toch steeds weer tegen het feit aanliep dat het net niet was wat je wilde.
  Beide gebruikte programma,s gebruik ik nu naar tevredenheid

  Like

 18. Hallo ik zoek naar een gratis energiemanager voor op de laptop net als MinderGas.nl maar dan voor het bijhouden van elektriciteit . Ik zie er veel maar nergens staat bij of het gratis is of dat er voor betaald moet worden. Klopt dat? Gr Lucienne

  Like

  1. Bijna alle genoemde websites hebben gratis versies met minder opties dan wanneer je een betaald account neemt. Zelf gebruik ik momenteel energiemanageronline.nl en meterstandenmonitor.nl. Beide hebben gratis accounts

   Like

 19. Nog een gratis website om je energieverbruik bij te houden is https://mijnwoning.nl/.
  Hier maak ik al een aantal jaren gebruik van, maar sinds is #vangaslos ben en zonnepanelen heb bijgeplaatst, volg ik het verbruik/levering intensief.
  Over mijnwoning.nl
  – De hele website 100% gratis.
  – Andere woningen zoeken en volgen.
  – Beheer uw woninggegevens.
  – Berichten uitwisselen met woningen en eigenaren.
  – Gratis slimme meter uitlezen.
  – Gratis bouwtechnische keuring doen.
  – Meterstanden & energieverbruik beheren.
  – Besparings- en duurzaam energieadvies.
  – Hoe goed scoort uw woning in uw gemeente?
  – Hoe goed scoort uw gemeente?

  Alleen het onderdeel “Constructie & Systemen” heeft een update nodig.
  Ik verwarm onze woning met alleen Infrarood-panelen en warm water tap ik uit een zuinige elektrische boiler met B-label.

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt, ik gebruik MijnWoning.nl ook al een aantal jaar naast de andere sites. Erg uitgebreide site met leuke extra’s t.o.v. de andere opties. Zo zijn er sinds het schrijven van het oorspronkelijke bericht nog veel meer opties bijgekomen. Ieder zichzelf respecterend energiebedrijf heeft inmiddels z’n eigen optie. Daarnaast heb je betaalbare zelfbouw opties, zo loop ik zelf te stoeien met een raspberry pi met domoticz er op geïnstalleerd.

   Like

 20. […] en andere middelen om je energieverbruik bij te houden. In 2012 heb ik me zelf echt verdiept in de verschillende mogelijkheden om je energieverbruik bij te houden. Inmiddels heeft MilieuCentraal een website waar nog veel meer verschillende […]

  Like

 21. […] middelen om je energieverbruik bij te houden. In 2012 heb ik me zelf echt verdiept in de verschillende mogelijkheden om je energieverbruik bij te houden. Inmiddels heeft MilieuCentraal een website waar nog veel meer verschillende […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: