Rendement Meewind 2012

Vorig jaar was ik wat vroeg met het melden van de waardestijging van onze participaties in het Zeewind 1 fonds van Meewind. Daardoor had ik het dividend rendement niet meegenomen. Dit jaar heb ik bewust wat langer gewacht met het berekenen van ons rendement over 2012, zodat ik ook het dividend rendement kan meenemen.

2012 was duidelijk weer een goed jaar voor het Zeewind 1 fonds, dat mede-eigenaar is van het Belgische windpark Belwind. De intrinsieke waarde van een participatie steeg met 4,4%. Dat is minder dan de 8,4% stijging in 2011. Het dividend over 2012 bedraagt echter 2,5% (vorig jaar 2%) uit te keren in participaties of EUR 29,36 contant. We hebben zelf gekozen voor uitkering van het dividend in participaties.

Het totaalrendement over 2012 komt daarmee op 6,9%. Een percentage waar je bij de bank niet voor hoeft aan te komen. Sinds 2011 hebben we op jaarbasis een rendement van 6,8% behaald op onze investering. Een mooie prestatie en de intrinsieke waarde van onze participaties stijgt nog steeds. Bovendien staat er sinds begin dit jaar een grote testturbine in het park die ook de nodige kilowattuurtjes oplevert 🙂 Het is dat we wat andere plannen hebben met ons geld de komende tijd, anders hadden we zeker bijgestort.

2 reacties op “Rendement Meewind 2012”

 1. Dag. Goed om deze blog te lezen. Zou je in jip en janneketaal kunnen uitleggen hoe meewind werkt. Je koopt aandelen. En dan? Aan het eind worden die 0 waard dus waar is dan de winst. Krijg je die uitgekeerd? Behalve dan dat het een goed doel nastreeft

  Like

  1. Hoi Nell,

   Je krijgt de winst inderdaad jaarlijks uitgekeerd in de vorm van dividend (vergelijkbaar met rente die je bij de bank krijgt, maar dan de aandeelhoudersversie). In 2012 had je de keuze tussen uitkering van het dividend in aandelen of in contanten. Ik heb zelf gekozen voor dividend in aandelen (zogenaamd stock dividend). Het geld dat Meewind daarmee in kas hield hebben ze gebruikt voor het aflossen van leningen, waardoor de rentekosten dalen.

   Ook in 2013 verwacht ik dat ze weer de keus zullen geven tussen dividend in aandelen of in contanten. Zodra de bankleningen zijn afgelost zal het Meewind Zeewind 1 fonds meer geld in kas hebben om als dividend uit te keren aan de aandeelhouders/participanten. De jaarlijkse dividend uitkering zorgt er uiteindelijk voor dat je je geld terug hebt en dat je er (als alles gaat zoals verwacht) rendement op haalt.

   De inkomsten hangen vooral af van de hoeveelheid wind. De tarieven voor verkoop van de stroom en de groen stroom certificaten heeft Meewind voor de komende 15 jaar vastgezet door middel van langlopende contracten.

   Mvg. Krispijn

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: