Grote steden kiezen massaal voor kolenstroom

Onderstaand artikel is eind december als open waanlink geplaatst op Sargasso. Inmiddels zijn in verschillende steden, provincies en Tweede Kamerfracties vragen gesteld over de inkoop van elektriciteit.

Terwijl lokale overheden in een convenant beloofden hun stroom vanaf dit jaar duurzaam in te kopen, kiezen ze in praktijk slechts op het criterium ‘laagste prijs’. Dat blijkt uit een groteinventarisatie van gemeentelijke energieaanbestedingen door het Algemeen Dagblad. De nadruk op laagste prijs is zo groot dat Eneco en Pure Energie inmiddels niet meer inschrijven op aanbestedingen van gemeenten.

Gemeenten en provincies bevinden zich met de inkoop van jokkebrok stroom in gezelschap van de rijksoverheid, die na herhaaldelijk vragen door Sargasso ook voornamelijk goedkope buitenlandse garanaties van oorsprong bleek in te kopen. Een type garanties van oorsprong waarvan Minister Kamp onlangs aangaf dat de inkoop daarvan van slechts op papier leidt tot meer duurzame elektriciteit. Zie zijn reactie op het amendement volle transparantie voor elektriciteit.

Volgens gezamenlijk onderzoek van WISE, Natuur&Milieu, Greenpeace, Hivos, WNF en de Consumentenbond is Pure Energie, samen met Qurrent en De Unie, het duurzaamste energiebedrijf van Nederland. Eneco is volgens datzelfde onderzoek met een achtste plaats het hoogst genoteerde grote energiebedrijf.

Open waanlink

3 reacties op “Grote steden kiezen massaal voor kolenstroom”

 1. Een zorgelijke ontwikkeling!

  Vriendelijke groet,

  Like

 2. Nog veel zorgelijker is dat zowel Europa, als Nederland, als veel ‘groene’ organisaties kiezen voor biomassa als energiebron. Dat is ongeveer tweemaal zo vervuilend als kolenstroom, even kankerverwekkend als tabaksrook, niet CO2-neutraal en nog minder duurzaam dan aardolie. Hout is veel te waardevol om te verbranden; je kunt er CO2 mee opslaan als bouwmateriaal en als kunststof. Wie de mensheid wil redden van een opgewarmde aarde en een dreigend stijgende zeespiegel, kijkt alleen naar echt duurzaam: wind, zon, water, aardwarmte. Het moet niet alleen, het kán. En daarvoor hoeven we maar één ding te doen: de wereldwijde overheidssubsidie van 500.000.000.000 dollar (!) die nu naar fossiele brandstoffen gaat ombuigen naar duurzame energie. Het geld is er dus. Alleen: het gaat nu nog naar het verleden en het moet naar de toekomst, want dáár zullen onze kinderen en kindskinderen leven.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoe zit het met een eigen huis? Iiedereen nu denkt ecologisch energie, zonne-energie of andere warme apparatuur zoals hier http://www.duurzaam-warm.nl/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: