Plannen Klimaatakkoord te vaag voor doorrekening

De plannen voor het Klimaatakkoord zijn nog te vaag om door te rekenen. In de zomer waarin de tuinen verdorden en landbouwgewassen verschrompelden vanwege de hitte, probeerden medewerkers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) de effecten van de voorstellen door te rekenen, maar dat bleek bij veel plannen nog niet mogelijk.

PBL en CPB komen daarom vrijdag met een ‘analyse’, in plaats van de eerder aangekondigde doorrekening. “PBL heeft geanalyseerd wat de effecten zijn van de voorstellen en waar mogelijk een inschatting gemaakt van de kosten”, zo staat in de uitnodiging voor de presentatie aanstaande vrijdag.

Het goede nieuws is dat halvering van de CO2 uitstoot in 2030 wel haalbaar is, mits de plannen beter uitgewerkt worden. De analyse van de planbureaus maakt ook duidelijk dat er keuzes gemaakt moeten worden over wijzigingen in de belasting en over steun aan de industrie. Zaken die zacht gezegd gevoelig lagen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Open waanlink

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op Sargasso.

Eén reactie op “Plannen Klimaatakkoord te vaag voor doorrekening”

 1. Het klimaatakkoord lijkt wel een Poolse landdag. Veel praten, weinig actie.

  In 2015 sprak de rechter dat NL in 2020 25% zijn zijn broeikasgassen tov 1990 moet hebben teruggebracht (Urgenda-vonnis). Er kwam onderzoeken en er werd veel gedebatteerd, maar het doel was heilig: Met die 25% was iedereen het wel eens. Daar wilde niemand aan tornen. Het energieakkoord uit 2013, zou het waarmaken.

  Kern van het energieakkoord is, dat 20% van energie in 2020 hernieuwbaar zou worden. Oeps, nee, dat was de bedoeling, maar dat werd dus 16%. Ooh nee, weer fout: die 16% halen we niet in 2020 maar wel in 2023. Dus het wordt 14% in 2020. En die 14% zou wel eens die 25% CO2-equi reductie tov 1990 kunnen beteken. Plechtig werd bij het tekenen in 2013 beloofd dat we alles gaan monitoren en dat er direct additionele maatregelen zouden komen, zodra het doel uit zicht komt.

  In 2017 zaten we op 6,6% hernieuwbare energie en 13% CO2-equi reductie en voor 2018 gaat het PBL geen nationale energieverkenning uitvoeren, omdat het klimaatakkoord voorrang heeft. Dus ook de belofte van monitoren en bijsturen lijkt nu te worden gebroken ten gunste van een nog mooier doel in 2030. Doch nu al geven VVD/CDA aan dat ze in Europa niet voor de troepen uit willen lopen, en zo nodig het reductiedoel naar beneden willen bijstellen. Dus wees maar voorbereid die 49% zou wel eens richting 40% kunnen kruipen etc. Wat kennelijk niet is doorgedrongen is dat als anderen landen minder doen, wij juist meer moeten doen, om gezamenlijk tot hetzelfde resultaat te komen. Daarom is de houding van VVD/CDA echt funest.

  Ik denk dat het klaar is met die vergezichten. Terug naar 2018. op 9 oktober as. zal de rechter moeten bepalen of het vonnis uit 2015 terecht was. De staat vecht nu alles aan: zij wil de doelstelling van 25% CO2 reductie in 2020 zo snel mogelijk de prullenbak in hebben, want anders zou een Poolse landdag en veel maatschappelijk debat niet voldoende zijn en zou echt actie moeten plaatsvinden en zou de regering echt maatregelen moeten nemen om CO2 te reduceren. Juist die actie zou dan moeten worden gedaan, die de afgelopen decennia niet of nauwelijks heeft plaatsgevonden, die actie, die komt boven op de autonome marktontwikkelingen en die actie, die voorbij gaat aan het laaghangend fruit, die actie waar we met z’n allen zoo lang op wachten.

  Ik hoop dan ook dat de rechtspraak voet bij stuk houdt. Want willen we klimaat ontwrichting voorkomen, dan hebben we echt iedereen nodig, de burgers en bedrijven kunnen dat niet alleen, zij hebben ook de wetenschap en de politiek hard nodig, en ook deze kan het niet alleen, soms is gewoon ook de rechtspraak nodig.

  (NB: dit mag je best na wat redigeren op gezamenlijke titel op Sargasso zetten…)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: