Vele kleine stapjes maken duurzamer

Behalve dat ik veel maatregelen in huis heb genomen, ben ik ook op andere manieren bezig m’n leven stukje bij beetje duurzamer in te richten. Zo hebben we in 2021 aan verschillende projecten een steentje bijgedragen via crowdfunding. Of door rechtstreeks bij de boer te bestellen.

Duurzame energie hier

Ik ben al jaren investeerder in Meewind. In 2021 behaalde ik een dividendrendement van 17%, berekend over de oospronkelijke investering. Een ander bedrijf waar ik al jaren een klein aandeel in heb is Ampyx Power, dat met z’n Power Plane een alternatief voor windturbines biedt. Voor Ampyx Power was 2021 het laatste jaar van voorbereiden. In de loop van dit jaar beginnen de testen met een 1 MW versie van hun Power Plane in Ierland.

Behalve investeerder in Meewind en Ampyx Power investeer ik in zonnedaken via Zonnepanelendelen en Greencrowd. Daarnaast ben ik lid van vier energiecoöperaties: De Windvogel, Vlaardings Energiecollectief, Energiek Schiedam en Coöperatie Goed. Bij Energiek Schiedam zat ik vorig jaar ook nog in het bestuur. Bij alle vier heb ik kleine investeringen lopen, maar bij alle vier gaat het voorlopig meer om sociaal dan financieel rendement. Bij Energiek Schiedam hebben we de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld ingezet op het opleiden van energiecoaches en zon op vve-daken. Bij coöperatie goed ligt de nadruk nog meer op het sociale aspect:

Als GOEDe Vriend help je energiearmoede verlichten en klimaatverandering tegengaan.

Duurzame energie elders

Behalve duurzame energie hier, vind ik het het ook belangrijk dat mensen in andere delen van de wereld toegang hebben tot schone energie. Vooral als het gaat om zorgen voor energie voor de onderkant van de piramide, waar offgrid solar al tien jaar een succesverhaal is.

Ik maak gebruik van de websites Trine, Energise Africa, Ecologico en Lend a hand voor mijn investeringen. Ongeveer 10 eerder gefinancierde projecten hebben hun leningen inmiddels volledig terugbetaald en 36 projecten zijn bezig met terugbetalen. Deze terugbetalingen maken weer nieuwe investeringen mogelijk maakt. In 2021 heb ik op die manier zo’n 17 zonne-energieprojecten in Afrika, Zuid-Amerika en Azië meegefinancierd en ook de eerste projecten voor elektrische bedrijfsvoertuigen.

De meeste leningen worden terugbetaald. Toch zijn er ook vertragingen bij het terugbetalen van een aantal leningen als gevolg van corona of politieke ontwikkelingen (zoals de militaire coupe in Myanmar). Hoewel de impact meevalt met vertraging bij 8 uitstaande leningen.

Een geval apart is de oude investering in het Nederlandse WakaWaka. Een bedrijf dat de afgelopen jaren op geen enkele wijze heeft weten te profiteren van de groeiende vraag naar offgrid solar in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Ik heb er nog een heel klein aandeel in, maar dat staat voor nul Euro in de boeken en ik heb niet de illusie dat dat gaat veranderen.

Van recenter datum is mijn investering in GoSun, producent van onder andere zonne-ovens en offgrid solar oplossingen. Zij groeien nog steeds als kool en breiden ook hun productportfolio uit. Investeren in start-ups en scale-ups blijft riskant, maar ze hebben weer een ronde lopen via Start Engine (geen beleggingsadvies, want ik ben geen financieel adviseur).

Duurzaam landgebruik & landbouw

Naast duurzame energie vind ik duurzaam landgebruik en duurzaam voedsel steeds belangrijker. Zeker nu steeds duidelijker wordt dat pesticide gebruik slechts is voor de natuur en de mens. Daarom kopen we steeds vaker biologisch eten en drinken. Ook ben ik lid van de coöperatie Land van Ons. Samen kopen we landbouwgrond op om het te verpachten aan boeren die onder volgens onze principes willen boeren. Een stap verder gaat de cowdfunding aan NoShitFood. Op het landgoed Zonnegoed streven zij naar veganistische akkerbouw, dus zonder dierlijke bemesting. Ook heb ik nog een kleine investering in Groasis, een mogelijkheid die niet meer bestaat tenzij je erg veel geld hebt.

Een laatste actie die ik in 2021 uitgeprobeerd heb is fruit en pasta rechtstreeks van de boer kopen via Crowdfarming. Je kan zelf een boer kiezen, kiest welk product en de datum van levering. Zelf heb ik pasta, sinasappels, mango’s en tomaten via de site besteld. De porties zijn wat groot, met name bij de mango’s, tomaten en de pasta. Bij sinasappels valt het mee, 5 tot 10 kg is vrij vlot op. Maar vijf kilo mango’s is wat veel. Die zitten dus nog deels in de vriezer.

Koffie en thee bestel ik al 2 jaar bij Peeze. Een Arnhemse branderij met grote ideeën. Zij vinden dat koffie (en thee) eerlijker kan.

Overig

In 2020 heb ik meegedaan aan de crowfundingcampagne van WeSmyle, tandpasta zonder plastic verpakking. Sindsdien poets ik mijn tanden naar volle tevredenheid met hun tandpastatabletten. Mijn broeken koop ik sinds vorig jaar bij Mud Jeans en Mr.Marvis.

We hebben thuis een kleine auto, maar soms heb je grotere nodig. Een van momenten waarop ons MyWheels abonnement van pas komt. Het is altijd wel een stukje fietsen, want de dichtstbijzijnde deelauto staat op een 10 minuten fietsen afstand. Voor een elektrische deelauto is het nog iets verder fietsen, maar dat heb ik er graag voor over.

Bankieren doe ik al decennia bij de ASN-bank, de SNS-bank en de Triodos bank. En ook de kinderen hebben daar hun betaal- en spaarrekeningen. Als ambtenaar zit een groot deel van mijn pensioen bij het ABP, dat vorig jaar eindelijk de stap maakte om uit fossiele energie te stappen. Dus ook daar heeft 20 jaar lang zeuren en leuren uiteindelijk effect, zeker met de nieuwe generatie actievoerders die georganiseerder opereert.

Ook een steentje bijdragen?

Dat kan heel simpel door aan een van de beschreven initiatieven deel te nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: