Energiebesparing met sprongen in Nederland

Van dit soort berichtjes word ik blij:

De Provincie Limburg past sinds enkele maanden LED verlichting toe in ANWB bewegwijzering langs provinciale wegen. Deze bewegwijzering bestaat uit lichtwegwijzers: de lichtbakken met tekstplaten die aan masten worden bevestigd.Na een testperiode is gebleken dat de LED verlichting 33 procent zuiniger is dan de huidige TL buizen. De verwachte levensduur is vijf tot tien jaar langer. De aanschafkosten zijn vrijwel gelijk aan die van de TL buizen.

Het voordeel van LED verlichting is drieledig: zij is energiezuinig, heeft een lange levensduur en geeft een natuurlijker licht dan TL. Overdag is er geen verschil te zien tussen de lichtbakken met TL of die met LED verlichting, maar ‘s avonds valt de LED verlichting op door het heldere licht.

Dat betekent:

  • de provincie Limburg is meer belastinggeld over voor andere leuke dingen, of hoef je op termijn minder belasting te betalen. Dat hangt dan natuurlijk weer af van de keuze van de politiek en de kiezers in Limburg;
  • een lager energieverbruik, dus minder behoefte aan nieuwe energiecentrales (of meer oude centrales die definitief in de mottenballen gaan).

Nu nog de landelijke opvolging en LED verlichting voor de openbare verlichting.

Bron: Limburg kiest voor LED-verlichting in bewegwijzering, EngineeringNow.nl – nieuwsplatform voor de ingenieur, 8-11-2007.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: