Collectieve inkoop zonnepanelen Natuur & Milieu

Na een lange radiostilte is Zon Zoekt Dak, de collectieve inkoopactie voor zonnepanelen van stichting Natuur & Milieu, weer tot leven aan het komen. Het doel van Natuur & Milieu met het project Zon zoekt dak is een doorbraak voor particuliere zonne-energie in Nederland bewerkstelligen.Wat dat betreft lijkt het project erg op WijWillenZon van Urgenda en 123 Zonne-energie van Vereniging Eigen Huis. Nudge en Zon-IQ kiezen met Zonnekracht en buurtburgemeesters een andere aanpak, waarbij ze inzet op collectieve inkoop per wijk.

BTW verlaging voor zonnepanelen

Als eerste stap heeft Natuur & Milieu op 25 oktober bijna 18.000 handtekeningen voor verlaging van BTW voor zonnepanelen aangeboden aan de leden van de Commissie Financiën van de Tweede Kamer. De btw-verlaging van 19 naar 6% is volgens de ondertekenaars nodig omdat er momenteel geen andere stimuleringsmaatregelen zijn voor zonne-energie op daken van particulieren. Hoewel de Tweede Kamer Commissie erkende dat het noodzakelijk was om woningeigenaren te ondersteunen met het installeren van zonne-energie, vonden de leden het nu niet opportuun om hiervoor bij de minister te pleiten. Natuur & Milieu en haar partners blijven zich inzetten om een verlaging van de kosten van zonne-energie te realiseren.

De inkoopactie

Het vervolg begint nu ook vorm te krijgen. Begin volgend jaar lanceren Natuur & Milieu en de ASN Bank een collectieve inkoopactie om de aanschaf en installatie van zonnepanelen voor particulieren gemakkelijker te maken. Momenteel is Natuur & Milieu op zoek naar de beste leverancier van zonnepanelen die woningeigenaren het beste aanbod van Nederland gaat aanbieden. Het voordeel van deze collectieve inkoop is dat Natuur & Milieu alles regelt: een scherpe prijs, goede kwaliteit en de installatie van de panelen. Net als bij 123 zonne-energie van Vereniging Eigen Huis en in tegestelling tot WijWillenZon waar je zelf voor de installatie moest zorgen.

De ASN Bank wil het klimaatprobleem helpen oplossen en duurzame energie bevorderen. Daarom steunt ze Natuur & Milieu. Financieel, via haar communicatie, en door onderzoek. De ASN Bank heeft mogelijke leveranciers van de zonnepanelen en randapparatuur voor Zon zoekt Dak beoordeeld. Bijvoorbeeld op hoe zij en hun toeleveranciers omgaan met mensenrechten en milieu. Volledige zekerheid is lastig te geven. Maar de ASN Bank heeft het uiterste gedaan om zich ervan te vergewissen dat de zonnepanelen worden gemaakt met respect voor mens, natuur en klimaat.

Het aanbod van Zon zoekt dak is beperkt geldig. In januari maakt Natuur & Milieu bekend wie de winnende aanbieder is. Als je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen rond Zon zoekt dak kun je aanmelden op de website van Zon zoekt dak.

4 reacties op “Collectieve inkoop zonnepanelen Natuur & Milieu”

  1. Ik heb al mijn spaargeld bij ASN staan. Ik woon niet in een (nieuwbouw)wijk, waar ik ooit gezamenlijk met de omwonenden zonnepanelen zou kunnen inkopen. Ik woon iets buiten Schoonhoven, op het “platteland” . Ik zou daar zonnepanelen niet op het dak, maar op de grond willen plaatsen (ik heb grond genoeg). Bestaat er een mogelijkheid dat ik toch met een gezamenlijke inkoop mee kan doen?

    Groeten, 

    Bert de Boer ( lemdeboer@hetnet.nl )

    Like

    1. beste bert,

      Ik zie niet in waarom je niet mee zou kunnen doen met een collectieve inkoop. Als ik je situatie goed begrijp heb je weinig behoefte aan installatie op je dak. Het is dan even de vraag of je de installatie zelf wilt doen of wilt laten uitvoeren. De collectieve inkoopacties van Natuur en Milieu en Vereniging Eigen Huis zijn beide inclusief installatie, dus als je het zelf wilt doen zijn die minder interessant voor je.

      Als je zeker wilt weten of de collectieve inkoop van SNM of VEH interessant zijn voor je kun je het best de vraag aan hun stellen.

      Like

  2. Mooi initiatief voor de inkoop van zonnepanelen.
    Ik begrijp alleen niet waarom natuur en milieu in zee gaan met een bedrijf dat zeer negatief door haar klanten op internet wordt beoordeeld.

    http://www.ecobouwers.be/node/41433

    type maar eens in google ( met name in België staan de forums vol met klachten)

    Dit is de reden waarom de naam is veranderd van Solar total naar Solar Living. Hoe kan een stichting als Natuur en Milieu hier mee samen werken?
    als dat maar goed gaat!

    Like

    1. De verhalen op de webfora klinken inderdaad niet erg goed. Mag hopen dat dat in Nederland beter uitpakt. De prijs is wel behoorlijk scherp. De tarieven zijn ongeveer gelijk aan de actie die De Windvogel samen MetDeZon.nl heeft lopen. Ontloopt elkaar nog geen 10 Euro bij het pakket met 5 panelen van 240 Wattpiek.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.