Gas, water en elektriciteitsverbruik maart 2013

Maart is afgelopen, de kou helaas nog niet. Tijd in ieder geval om terug te kijken op ons water en energieverbruik in maart. De combinatie van gezinsuitbreiding met de kou van maart maakt dat ons gasverbruik voor het eerst in tijden weer boven de 1.000 m3 aardgas op jaarbasis ligt. Dat betekent dat we de komende 9 maanden behoorlijk zuinig moeten leven als we nog onder de 1.000 m3 willen komen. Inmiddels zijn de meeste instellingen van de cv en radiatoren wel weer aangepast naar de oude niveau’s.

GAS-, ELEKTRICITEIT- EN WATERVERBRUIK MAART

Maart was kouder dan in 2012. Daardoor lag ons gasverbruik aanzienlijk hoger, zelfs na correctie voor gewogen graaddagen. Ons gasverbruik steeg van 0,25 m3/graaddag in 2012 naar 0,44 m3/graaddag in 2013  (+76%). ’s Nachts en in meer ruimtes stoken hakt er dus behoorlijk in, ook al zijn we weer iets gedaald t.o.v. februari.

Ook het elektriciteitsverbruik is behoorlijk gestegen, van 271 kWh naar 351 kWh. Dat is 30% meer. Gelukkig leveren onze 3 winddelen nog steeds elektriciteit (381 kWh). Dat is 38% van ons elektriciteitsverbruik. De andere 62% hebben we groen ingekocht bij GreenChoice. Later dit jaar willen we nog zonnepanelen laten plaatsen, die goed moeten worden voor ongeveer 50% van ons elektriciteitsverbruik. Dat scheelt ook weer Euro 300 aan energiebelasting en SDE+ heffing. Dan resteert slechts 10% inkoop bij GreenChoice.

Ons waterverbruik is ten opzichte van februari met gelijk gebleven op 12 m3. Uitbreiding van het gezin kost ons deze maand dus ongeveer 3 m3 water.

12 MAANDS GAS, ELEKTRICITEITS EN WATERVERBRUIK

Afgelopen maand was wederom ongunstig voor ons 12 maandsverbruik van gas, water en elektriciteit. Zowel  het elektriciteitsverbruik als het gasverbruik lopen nog steeds op. Mijn eigen inschatting (op basis van de verbruiken van vorig jaar) blijft dat het nog mogelijk is om onder de 1.000 m3 aardgas te blijven, de zonneboiler gaat z’n werk tenslotte weer doen. De 3.000 kWh grens voor elektriciteit raakt wel uit zicht, daar staat tegenover dat we momenteel bijna 40% van onze elektriciteit zelf opwekken met Winddelen en eind dit jaar ongeveer 90% zelf opwekken (als de zonnepanelen geplaatst zijn). Blijft over zo’n 1.000 m3 aardgas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: