Zonnepanelen & voorschotbedragen

Al toen ik begin dit jaar mijn nieuwe voorschotbedrag kreeg voorgeschoteld van Greenchoice werd ik nieuwsgierig hoe ze dat berekenen. De eerste maanden van het jaar liep het allemaal netjes in de pas, aangezien onze zonnepanelen niet zoveel doen in de winter. Begin juni werd ik echter wel erg nieuwsgierig toen ik in mijn persoonlijk dossier Greenchoice’s inschatting van mijn verbruik voor de rest van het jaar zag. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien is mijn elektriciteitsverbruik van juni t/m december op ongeveer 200 kWh per maand ingeschat. Terwijl ik in mei toch echt terug heb geleverd (groene balkje) en mijn gemiddelde verbruik over de jaren 2011 t/m 2014 voor juni 46 kWh is (2 jaar met en 2 jaar zonder zonnepanelen).

Schatting elektriciteitsverbruik door GreenChoice op 1 juni 2015
Schatting elektriciteitsverbruik door GreenChoice op 1 juni 2015

Reden om eens een maandje wat vaker m’n meterstanden in te vullen bij Greenchoice. Wat het aantal vragen vergroot, maar daar komen we zo op. Eerst eens kijken naar de jaarschatting: 2.062 kWh. Het kan natuurlijk zijn dat daar de Winddelen nog niet inzitten, dat weet ik niet. Dan nog is het erg hoog.

energieverbruik_20150613_greenchoice_schatting
Schatting Greenchoice van elektriciteits- en gasverbruik in 2015 per 13 juni 2015.

In bovenstaande figuur is te zien dat ons geschatte elektriciteitsverbruik op 13 juni gedaald is naar minder dan 100 kWh voor de hele maand juni. Nog steeds 2 keer zo hoog als het gemiddelde van de afgelopen 4 jaar. Het jaarverbruik dat Greenchoice inschat is met ruim 100 kWh afgenomen.

Ons gasverbruik (dat ik voor de gein ook maar mee heb genomen) wordt ingeschat op rond de 10 m3 voor juni en 753 voor het hele jaar. Met een gemiddelde voor de 2011 t/m 2014 van 806 m3 zit Greenchoice redelijk in de buurt van mijn verwachting.

energieverbruik_20150621_greenchoice_schatting
Schatting Greenchoice van gas- en elektriciteitsverbruik op 21 juni 2015

In de derde afbeelding is te zien dat de schatting van Greenchoice voor ons elektriciteitsverbruik wederom fors is gedaald. Op jaarbasis naar 1894 kWh, op maandbasis rond de 50 kWh, dicht bij het gemiddelde van de periode 2011 t/m 2014. Voor de komende zomermaanden wordt geen enkele aanpassing gemaakt door het systeem van Greenchoice.

De inschatting van het gasverbruik blijft constant, slechts 1 m3 minder op jaarbasis. Greenchoice lijkt dus redelijk goed met onze zonneboiler om te kunnen gaan.

Hoogte voorschotbedrag

Uiteindelijk is verbruik natuurlijk maar een kant van het verhaal. Veel interessanter is om te weten of ik niet te veel of te weinig voorschot betaal. Als ik te weinig betaal moet ik aan het eind bijbetalen, als ik te veel betaal gebruik ik Greenchoice een jaar lang als bank zonder er rente op te ontvangen (al krijg je dat ook bij de bank nauwelijks).

20150613_termijnbedrag
Schatting termijnbedragen door Greenchoice 13 juni 2015

Hierboven de inschatting van Greenchoice van de termijnbedragen. Ik begon het jaar op 100 Euro, inmiddels heb ik dat teruggeschroefd naar 75 Euro. Opvallend is dat de hoeveelheden die Greenchoice in dit overzicht vermeld volledig afwijken van de hoeveelheden in het eerdere overzicht op dezelfde datum. Het verschil kan hem niet in de winddelen zitten, want 1.954 minus 1.485 is geen 1.500. En bij gas is het ook bijna 100 m3 minder (753 versus 652 m3 aardgas).

Schatting termijnbedrag door Greenchoice op 21 juni 2015
Schatting termijnbedrag door Greenchoice op 21 juni 2015

Ook op 21 juni weken de hoeveelheden gas- en elektriciteitsverbruik af van het eerdere overzicht. Het elektriciteitsverbruik is gedaald tot iets minder dan 1.400 kWh tegen 1.894 kWh in het eerdere overzicht. Wederom een verschil dat niet te verklaren valt door de winddelen.

4 reacties op “Zonnepanelen & voorschotbedragen”

 1. Een te hoog voorschot inhouden geeft een rente voordeel voor de energieleverancier.
  Tevens geeft dat een kleinere kans op incassoproblemen.

  Een software-programma gebruiken om een adequate inschatting te maken is naar mijn idee ook te veel moeite omdat het rentevoordeel en voorkomen van incassoproblemen zwaarder wegen.

  De uiteindelijke afrekening moet natuurlijk wel altijd kloppen.
  Maandelijks zelf de cijfers invoeren en het termijnbedrag omlaag brengen is wel mogelijk.

  Ik kijk er naar uit wanneer er een duurzame concurrent van Greenchoice komt!

  Vriendelijke groet,

  Like

  1. Hoi Rob,

   Greenchoice (en andere energiebedrijven) moeten elke dag een inschatting afgeven van de hoeveelheid stroom die hun klanten gaan afnemen (en leveren). Op die manier kan de netwerkbeheerder het energienetwerk in evenwicht houden (vraag en aanbod gelijk). Veelal gebeurt dat op kwartierbasis. Als het netwerk niet in evenwicht is roept het netwerkbedrijf de hulp van (dure) piekstroominstallaties in. De kosten daarvan worden doorgelegd naar het energiebedrijf die de onbalans veroorzaakt heeft.

   Ik zou dus verwachten dat Greenchoice in staat is om een goede inschatting te maken van productie en afname van stroom van haar klanten. Wellicht dat die software niet gekoppeld is met de individuele klantprofielen.

   Wat betreft concurrenten: die zijn er al wel hoor. Meest in het oog spring momenteel Van de bron, maar ook Pure Energie, Greenspread, Zelfleveren, BAS, of stroom afnemen via De Windvogel zijn voorbeelden van alternatieven. Bij WISE en bij HIER Klimaatbureau zijn overzichten te vinden van duurzame concurrenten.

   Geliked door 1 persoon

 2. Dank voor het overzicht. Na mijn overstappen naar Greenchoice heb ik mij hier niet meer in verdiept.

  Met betere software zou het voorschot dus nauwkeuriger zijn vast te stellen.

  Zonnige groet,

  Like

 3. […] bijgehouden om te zien of Greenchoice bij de berekening van het voorschot bedrag nou een beetje rekening houden met onze zonnepanelen. Het resultaat daarvan viel tegen. Tijd om te zien of ons energieverbruik en de uitkomst van de Tel […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: