De geneugten van internationale handel

Volgens P+ kan duurzaamheidsminnend Nederland binnen enkele jaren zelf de geneugten van internationale handel ondervinden. Of beter gezegd de nadelen van het ontbreken ervan. P+ citeert uit een artikel in het FD waaruit zou blijken dat de Europese Commissie werkt aan een richtlijn om de internationale handel in groene certificaten moeilijker, dan wel onmogelijk, te maken.

Het gevolg voor Nederland? Een gebrek aan groene stroom, Nederland verbruikt namelijk meer dan dat het produceert. Een voorbeeld uit het artikel: Essent produceert ongeveer de helft van de groene stroom zelf, de andere helft wordt via de aankoop van buitenlandse groencerticaten geregeld. Momenteel is er een Europees overschot van deze certificaten, waardoor ze bijna niets kosten.

Maar wat gebeurt er bij schaars aanbod en grote vraag? Juist, dan stijgen de prijzen. Goed voor degene die (nu) investeren in de opwekking van groene stroom in Nederland. Pech voor de milieuvriendelijke consument, die dan meer zal moeten betalen voor groene stroom. Tenzij je natuurlijk investeert in eigen energie opwekking…

Misschien toch tijd om gebruik te maken van de SDE regeling voor zonnepaneeltjes of om een kleine windmolen op m’n dak te zetten, of om een HRe aan te schaffen?

Bron: P+ Europa wil groenestroomcertificaten stoppen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: