Stimuleren in de herhaling

Gisteravond zag ik op het journaal dat het Kabinet werkt aan een nieuwe impuls voor de economie. Ik heb geen idee aan welke maatregelen gedacht wordt, maar vanmorgen las ik de krant dat gedacht wordt aan maatregelen voor woningbezitters. Waarbij het ophogen van de garantiegrens voor de Nationale Hypotheekgarantie genoemd werd.

Ik begrijp dat dat goed is voor de vermogenspositie van huiseigenaren (waaronder ik), maar vraag me af welke banen behouden blijven door zo’n maatregel? En welke bedrijven daar een betere orderportefeuille van krijgen?

Het lijkt me logischer om te zoeken naar manieren om de vaste lasten van huishoudens omlaag te krijgen en tegelijkertijd orders te generen voor het bedrijfsleven.

Wanneer je dat dan ook nog combineert met de doelstellingen voor energiebesparing en/of energieopwekking in de gebouwde omgeving (= ambtelijk jargon voor huizen en kantoren) sla je 4 vliegen in 1 klap. En past ’t ook nog in ’t GroenLinks straatje.

  1. Huishoudens zijn minder geld kwijt aan gas en elektra, waardoor ze beter tegen een stootje kunnen in de huidige crisis;
  2. Leveranciers van energiezuinige technieken of isolatiemaatregelen behouden omzet en klanten;
  3. De kabinetsdoelstellingen voor duurzame energie en/of energiebesparing komen dichterbij;
  4. Nederland wordt ietsje minder afhankelijk van buitenlandse olie en gasbronnen.

Hoe je dat m.i. zou kunnen regelen?

Biedt mensen een energiebesparingscontract aan. Waarbij mensen beloven om x% energie per jaar te besparen. Uit m’n hoofd gezegd is er nog zo’n 20% te energiebesparing te halen in de bebouwde omgeving.

Laat mensen aan de hand van een Energie Prestatie Advies zelf beslissen welke maatregelen ze willen nemen. Maak de financiering daarvan mogelijk via bv. een ‘groene’ hypotheek. Of ga met banken, die toch bijna allemaal (gedeeltelijk) in staatshanden zijn, en het bedrijfsleven om tafel zitten om een truc te verzinnen waardoor consumenten meteen netto geld besparen.

Maar ja, dat zijn mijn persoonlijke gedachten als simpele milieu-econoom.  Misschien heb jij nog wel veel briljantere ingevingen? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: