MijnWoningDossier.nl vs. Eigenhuisbesparingsadvies.nl

Afgelopen jaar heb ik twee energie prestatie adviezen / maatwerk adviezen laten uitvoeren. Dat klinkt misschien een beetje bizar, maar ik was erg nieuwsgierig naar de werking van het instrument en naar het effect van de genomen maatregelen. Dat effect van de zonneboiler en HR ketel op het energielabel van ons huis valt overigens iets tegen. We hadden gehoopt van C (1,53) naar B (1,24) te gaan, het is uiteindelijk C gebleven. Al is de index score wel verbeterd naar 1,35. En belangrijker: ons gasverbruik is aanzienlijk gedaald t.o.v. de vorige bewoners.

De overeenkomsten

Het eerste maatwerkadvies is via Vereniging Eigen Huis uitgevoerd. Het tweede maatwerkadvies heb ik door KiesGroenlicht laten uitvoeren. In beide gevallen geldt dat je er het meeste uit haalt als je fors veel ideeën neerlegd over wat je wil doen aan je huis om de energieprestatie te verbeteren. Wat ik niet echt gedaan heb, aangezien ik wel eens wilde horen met welke maatregelen de adviseurs zouden komen voor een C-label woning (volgens het maatwerkadvies van Eigen Huis had 55% van de huizen met energielabel begin dit jaar een C-label). Bij KiesGroenlicht speelt ook mee dat ik slechts een beperkt budget per jaar heb opgegeven, wat de mogelijkheden ook beperkt.

De verschillen

Het maatwerkadvies dat ik via Vereniging Eigen Huis heb ontvangen staat veel informatie. Soms onhandig gegroepeerd, of op de verkeerde driver afgesteld. Een voorbeeld: wie gaat er een thermostaatkraan van Euro 130 installeren als dat 3 Euro per jaar besparing oplevert? Dat doe je vanwege het comfort, de constantere temperatuur etc. In de bijlage van het maatwerkadvies zat een opsomming van alle onderdelen van het huis met de daarbij behorende isolatiewaarden (Rc voor gevels en vloer, en U voor ramen).

In het maatwerkadvies van KiesGroenlicht is gekozen voor een andere aanpak. Waarbij de maatregelpakketten zijn afgestemd op de door ons zelf vooraf gegeven budgetinschatting en onze prioriteiten t.a.v. comfort, kostenbesparing, duurzaamheid en prijsonafhankelijkheid. De rendementen en terugverdientijden waarmee KiesGroenlicht rekent zijn een stuk meer in lijn met de gegevens die online te vinden zijn en de berekeningen die ik zelf al eens op de achterkant van een sigarendoosje heb gemaakt. Wat onbreekt zijn de technische gegevens van het huis, geen Rc waarden en geen U waarden.

Niet dat de gemiddelde Hollander (of ik) daar wat van snapt, maar het is toch wel handig om te hebben voor de klusjes die ik zelf kan oppakken. Dan weet ik tot welk punt ik de isolatie op kan voeren om de hele buitenschil van ons huis op hetzelfde niveau te krijgen. Bovendien zou het aardig zijn om de verschillen/overeenkomsten in Rc en U waarden tussen de twee maatwerkadviezen te vergelijken.

Inmiddels heb ik de Rc en U waarden per deel van het huis per mail opgevraagd bij KiesGroenlicht en ook ontvangen. Dus een volgende keer ga ik eens kijken wat de verschillen zijn in de gehanteerde Rc en U waarden in de twee maatwerkadviezen.

Online verschillen

Bij het EPA van Vereniging Eigen Huis hoort ook een eigen digitale omgeving. Daar kun je alle technische gegevens van je huis terugvinden. Varierend van de isolatiewaarde van je muren tot het type verwarmingsketel dat je hebt hangen, van de raamoppervlaktes tot het type ventilatie. Je kan ook het effect op je maandelijkse lasten en energielabel van de in het maatwerkadvies genoemde maatregelen doorrekenen.

Vooral de volledige beschikbaarheid van alle technische gegevens vind ik erg prettig. Wat erg jammer is, is dat je niet kunt aangeven of je bepaalde maatregelen hebt doorgevoerd. Het is ook niet mogelijk om de berekeningen van de besparingen aan te passen. Daarnaast is het niet mogelijk om zelf maatregelen toe te voegen waar je eerder niet aan hebt gedacht. Wij overwegen bijvoorbeeld bij een toekomstige verbouwing van onze badkamer een warmteterugwin (WTW) unit in de douche in te bouwen.

Wat betreft de berekeningen staat er voor het vervangen van de VR ketel door een HR ketel met zonneboiler een besparing per maand van Euro 17. Volgens mijn berekeningen is onze besparing het afgelopen jaar ruim het dubbele per maand geweest.

Het tweede maatwerkadvies heb ik door KiesGroenlicht laten uitvoeren. De gegevens van dit maatwerkadvies zijn door KiesGroenlicht ingeladen in de site Mijn Woningdossier. Waar ik een paar maanden geleden een account heb aangemaakt.

Mijn Woningdossier lijkt erg op die van Eigen Huis. Het positieve van Mijn Woningdossier is dat je vanuit de site meteen offertes kunt aanvragen bij partners van Meer met Minder. Een aanvullend nadeel t.o.v. Eigenhuisbespaaradvies.nl is dat voor mij als woningeigenaar de technische gegevens nauwelijks inzichtelijk zijn. De Rc waardes, de raamoppervlaktes, de oppervlaktes van muren, het is niet terug te vinden. Terwijl dat toch wel handig is om te weten.

Het is namelijk hardstikke leuk als iemand aanbiedt om mijn huis tot een Rc waarde van 1,5 te isoleren, jammer dat dat volgens het maatwerkadvies van Eigen Huis een achteruitgang betekent. Uit het plan van aanpak van KiesGroenLicht of MijnWoningdossier.nl was ik daar niet achtergekomen. Of worden de Rc en U waardes wel verstrekt aan de partners van Meer met Minder waar ik een offerte aanvraag?

Conclusie

Mijn conclusie is en blijft dat er een wereld te winnen valt met duurzamer bouwen. Dat vergt wel een omslag in denken bij de bouwbranche, de installateurs en de adviseurs. Want voor die paar tientjes besparing per maand die me worden voorgerekend ga ik geen grootschalige verbouwingen doen, dan zoek ik wel gewoon een goedkopere internetaanbieder. Voor het extra comfort, de rust dat ik minder last heb van schommelende energieprijzen des te meer en het behoud van de waarde van mijn woning des te meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: