Energieverbruik oktober 2012

Oktober is voorbij, tijd dus voor een overzicht van ons gas, water en elektriciteitsverbruik. De kachel snort ondertussen weer, dus het gasverbruik loopt weer op. We wekken thuis nog steeds geen elektriciteit op, maar inmiddels is wel duidelijk dat we vanaf januari 2013 iets minder dan de helft van ons elektriciteitsverbruik gaan afnemen van onze eigen windmolen. We zijn dus weer een stukje om, al is het niet in eigen huis.

Gas-, elektriciteit- en water verbruik oktober

Oktober was duidelijk kouder dan september. Het gasverbruik is dan ook behoorlijk opgelopen, al is het op jaarbasis nog steeds stabiel rond de 0,27 kubieke meter gas per graaddag. We hebben deze maand 2 extra radiatoren laten plaatsen en klokthermostaten op bijna al onze radiatoren, dus ik ben benieuwd of we dat de komende maanden terug gaan zien in ons gasverbruik. Ik verwacht dat de klokthermostaat in de badkamer een kleine daling gaat geven, want daar staat de radiator nu de hele dag open. Vanaf nu is de radiator enkel tussen 6 en 8 uur ’s ochtens en tussen 7 en 8 uur ’s avonds warm, de rest van de tijd staat de radiator op 10 graden.

Onze loodgieter heeft het water uit onze cv volledige vervangen bij  het installeren van de nieuwe radiatoren en de klokthermostaten. Dat is ook meteen te zien in het waterverbruik dat nu met 10 kubieke meter 2 kubieke meter hoger ligt dan in eerdere maanden. Ons elektriciteitsverbruik is met 288 kWh gelijk gebleven t.o.v. oktober 2011.

Besparing op de energierekening

Door verschillende aanpassingen aan ons huis hebben we het gasverbruik de afgelopen anderhalf jaar teruggebracht van 0,60 m3 aardgas per gewogen graaddag naar 0,27 m3 aardgas per gewogen graaddag op jaarbasis. De afgelopen anderhalf jaar heeft dat ons een besparing van bijna Euro 1.000 op onze energierekening opgeleverd en ruim 1.500 m3 aardgas bespaard (gecorrigeerd voor weersinvloeden).

Komend jaar stijgt de energierekening met 2% door de BTW verhoging en vanaf januari komt daar voor gas nog een verhoging van de energiebelasting bovenop.

Vanaf 1 januari gaan we een stukje van onze elektriciteitsrekening afknibbelen doordat we 3 winddelen gekocht hebben. Samen goed voor ongeveer de helft van ons elektriciteitsverbruik. Helaas lijkt het er op dat De Windcentrale niet onder de regels voor ‘zelflevering light’ gaat vallen.

Eén reactie op “Energieverbruik oktober 2012”

  1. […] is toe te schrijven aan de kou, de rest van de stijging komt door ander stookgedrag (vaker thuis en 2 extra radiatoren). Dat betekent ook dat ons gasverbruik per graaddag begint op te lopen van 0,21 m3/graaddag in […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: