Gas, water en elektriciteitsverbruik februari 2013

We zijn al weer halverwege maart, dus tijd om te bepalen hoe ons energieverbruik zich de afgelopen maand heeft ontwikkeld. In hoofdlijnen is simpelweg te stellen dat gezinsuitbreiding behoorlijk inhakt op je energierekening. Het gaat dit jaar een hele klus worden om onder de 1.000 m3 aardgas te blijven, maar als het een zonnig voorjaar wordt is het nog steeds mogelijk.

GAS-, ELEKTRICITEIT- EN WATERVERBRUIK FEBRUARI

gasverbruik_maart_2013Februari was minder koud dan in 2012. Toch lag ons gasverbruik aanzienlijk hoger, zeker na correctie voor gewogen graaddagen. Ons gasverbruik steeg van 0,33 in 2012 naar 0,46 m3/graaddag in 2013  (+40%). ’s Nachts en in meer ruimtes stoken hakt er dus behoorlijk in. Zoals in de grafiek te zien is zaten we in februari net boven onze benchmark (1.200 m3 / jaar, volgens EnergiemanagerOnline.nl het gemiddelde voor een rijtjeshuis van na 1988).

elektriciteit_maart_2013Ook het elektriciteitsverbruik is behoorlijk gestegen, van 271 kWh naar 351 kWh. Dat is 30% meer. Gelukkig hebben onze 3 winddelen ook behoorlijk wat elektriciteit opgeleverd (137 kWh). Dat is 40% van ons elektriciteitsverbruik. De andere 60% hebben we groen ingekocht bij GreenChoice. In bovenstaande grafiek is te zien dat we nog net onder onze benchmark blijven (4.092 kWh, volgens volgens EnergiemanagerOnline.nl het gemiddelde elektriciteitsverbruik voor een 3 persoonshuishouden).

Ons waterverbruik is ten opzichte van januari met 2 m3 gestegen tot 12 m3, ten opzichte van 2012 is het echter bijna verdubbelt van 7 naar 12 m3.

12 MAANDS GAS, ELEKTRICITEITS EN WATERVERBRUIK

Afgelopen maand was ongunstig voor ons 12 maandsverbruik van gas, water en elektriciteit. Zoals in de grafiek hieronder te zien is lopen zowel het elektriciteitsverbruik als het gasverbruik weer op. Mijn eigen inschatting (op basis van de verbruiken van vorig jaar) blijft dat het nog mogelijk is om onder de 1.000 m3 aardgas te blijven, de komende maanden gaat de zonneboiler z’n werk tenslotte weer doen. De 3.000 kWh grens voor elektriciteit raakt wel uit zicht.

12_maands_energieverbruik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: