Energieverbruik en opwekking augustus 2019

Augustus is voorbij, de scholen zijn weer begonnen. Tijd dus om het energieverbruik en de energieopwekking van augustus onder de loep te nemen. De korte samenvatting: 29% minder elektriciteitsverbruik t.o.v. 2018, 10% minder energieopwekking dan in augustus 2018 en 30 kWh (3 m3) aardgasverbruik.

Wat20182019verschil
Ruimteverwarming00#DIV/0!
Warm water2022020%
Apparaten243172-29%
Verbruik/graaddag0,000,00#DIV/0!
Elektriciteitsafname24335747%
Teruglevering185
Elektriciteitsverbruik243172-29%
Zonnepanelen289240-17%
Zonnedelen4835-27%
Winddelen7050-29%
Zonneboiler14317220%
Totaal opwekking550497-10%
Netto elektriciteitsverbruik-164-153-7%

Energievraag opgesplitst naar toepassing

Onze energievraag in augustus bestond logischerwijs uit slechts onderdelen: elektrische apparaten en warm water.

Als we kijken naar de energievraag over een 12 maanden ziet het beeld er anders uit:

De vraag naar energie voor warm water ligt behoorlijk stabiel. Onze gewoontes met bad, douche, was en afwas wijzigen dan ook niet zo snel. De elektriciteit die we verbruiken voor apparatuur, waaronder licht, schommelt al wat meer. Het leeuwendeel van onze energievraag bestaat echter uit energie voor verwarming van ons huis. In deze grafiek is, net als bij andere weergaven, goed te zien wat een strenge winter met fors stoken doet t.o.v. ons normale stookgedrag. Ook is te zien hoe het energieverbruik voor verwarming dit jaar lager ligt dan voorgaande jaren. Een lijn waarvan ik hoop dat deze doorzet in het nieuwe stookseizoen. Ik werk nog aan weergave van de verwarmingscurve gecorrigeerd voor graaddagen.

Bron energieverbruik

Ons energieverbruik werd in augustus voornamelijk geleverd door de zon in de vorm van zowel elektriciteit als warmte, een klein deel werd geleverd door onze winddelen (50 kWh). Per saldo produceerde we deze maand 153 kWh meer energie dan we nodig hadden.

Op jaarbasis verbruiken we inmiddels 55 kWh meer dan we opwekken. Nog steeds is aardgas met 52% onze grootste energiebron. De zon is een goede tweede met ruim 35% (elektriciteit plus zonnewarmte). Mijn verwachting is nog steeds dat het gasverbruik na het begin van het stookseizoen sterk gaat teruglopen. We houden het nodig voor warm water, omdat onze zonneboiler in de winter niet veel warmte levert, maar voor verwarming zal het in koop van elektriciteit worden. Overigens is in onderstaande grafiek ook aardig zichtbaar dat ons totale energieverbruik al bijna 5 jaar schommelt tussen de 10.000 en 12.000 kWh. Belangrijkste doel voor komend stookseizoen: onder de 10.000 kWh uitkomen, waarvan zo’n 2.500 kWh voor warm water.

Ons netto energieverbruik ligt ook al een aantal jaar stabiel rond de 6.300 kWh. Soms wat meer, soms wat minder. In 2019 zitten we tot en met augustus 20% onder het gemiddelde over de periode 2014-2018. In juli-augustus zijn we ook iets onder het laagste niveau tot nu toe (2014) gezakt.

Variabele energiekosten

Onze variabele energiekosten liggen dit jaar iets hoger dan voorgaande jaren. Deels komt dat door de hogere energiebelasting en hogere opslag duurzame energie. Deels komt dit door de overschakeling van verwarmen met gas naar verwarmen met infraroodverwarming. Het verschil bedraagt tot nu toe Euro 50. Ruimschoots genoeg om gecompenseerd te kunnen worden door lager vastrecht of het zelfs helemaal de deur uit doen van de gasaansluiting, alleen heb ik dan nog een oplossing nodig voor warm water in de winter.

Inmiddels ben ik er door mailcorrespondentie met CE Delft achter dat er een betere COP = 1 hypothese te formuleren is dan ik tot nu toe heb gedaan. Waardoor de COP = 1 lijn lager zal komen te liggen. Ook heb ik van mijn leverancier een betere inschatting gekregen van de besparing op het energieverbruik die hij verwacht door te verwarmen met infraroodstralingsverwarming. Beide wil ik voor het komend stookseizoen aangepast hebben in mijn spreadsheet, maar dat vergt wat meer denkwerk om foutjes te voorkomen.

5 reacties op “Energieverbruik en opwekking augustus 2019”

 1. Ook grappig dat je gas in kWh (circa 0,1 m3) uitdrukt. Zelf had ik laatst ook een grafiek in kWh gemaakt. Bij mij gaat 360 kWh aan gas op via koken en warmwater voor douche en afwas. 7200 kWh is het gemiddelde jaarverbruik voor verwarming. Afgelopen winter was behoorlijk zacht. Als de rest van het jaar normaal blijft, dan verstook ik ruim 10% minder dan in het vorige kalenderjaar. Ik ben alleen en heb een benedenwoning met een 12 meter lange buitenmuur. Ik heb geen eigen dak en het dak van de VvE is ongeschikt voor zonnepanelen. Heb wel eens gedacht aan infrarood, maar volgens mij is dat een stuk duurder en verbruikt het dubbel zoveel gas. Dwz 1 m3 gas kost 76 cent, 1 kWh gas dus 7,6 cent. Voor 1 kWh elektrisch betaal ik 22 cent, is 3x zoveel. Infraroodpanelen hebben een rendementvergelijkbaar met m’n HR+-ketel. Maar om 1 kWh aan elektra te maken stopt de gascentrale er 2 kWh aan gas in. 1 daarvan verdwijnt als warmte in het koelwater en de lucht. Die centrales hebben dus een erg slecht rendement. Kolen is nog erger en het aandeel wind en zonne-energie is in de winter minimaal. Goede accu’s om elektra of warmte te bewaren voor de winter zijn er niet. Zelf verwacht ik hier warmte van de huisvuilcentrale. Hun accu bestaat uit het opslaan van huisvuil en dat in de winter te verstoken. Hun warmtenet ligt inmiddels niet ver van m’n oude huis. Maar het kan ook zijn dat de gasleidingen voor waterstof worden gebruikt. Dus laat ik liever m’n gasleiding niet afsluiten.
  https://ximaar.wordpress.com/2019/08/16/aug-16-een-windmolen-dan-maar/

  Like

  1. Beste Ximaar,

   Ik reken al een tijdje alles om naar dezelfde eenheid. Werkt een stuk beter als je wil bedenken wat een handige beslissing is om in te investeren en om gegevens te vergelijken.

   Ik denk dat nog eens moet kijken naar de opbrengst van windmolens in de winter. Die doen het dan namelijk een stuk beter dan zonnepanelen. Zoals je kan zien in de grafieken vullen onze zonnepanelen en winddelen elkaar prima aan. Kan zijn dat er tijdens windstille momenten gascentrales bijspringen, dat beschouw ik als een systeemprobleem. Dat ga ik op het niveau van ons huishouden niet oplossen. Wat betreft rendement van een infraroodpaneel: vooralsnog besparen we ongeveer 35% op het energieverbruik voor verwarmen, zoals onze leverancier voorspelde. Daarmee wordt de vergelijking ook anders: 1 kWh gas van de cv ketel wordt dan vervangen door 0,65 kWh elektriciteit van onze eigen windmolen. Als je op jaarbasis op een andere wijze wil vergelijken dan is het niet logisch om dat te doen met een kolen- of gascentrale, maar logischer om te kijken naar het netgemiddelde of naar het stroometiket van je energieleverancier.
   Heb je bij het warmtenet al eens uitgezocht wat de warmteverliezen zijn? Kunnen ook zomaar oplopen tot 35% in het distributienet. Afvalverbranden telt voor 50% als duurzaam, de rest is gewoon fossiel. Dus of je daar nou zo veel mee opschiet? Op papier wel, in de praktijk twijfel ik aan de CO2 reductie die wordt voorgerekend.

   Like

 2. Hallo Krispijn,

  Denk dat je de verkeerde post hebt meegestuurd.

  Groet,
  Jan de Vries

  Like

 3. Dag Krispijn, kunt U mij s.v.p. nog eens uitleggen waarom U bent overgestapt naar infraroodpanelen? Het lijkt mij zeker voor de huurwoning die matig geïsoleerd is een kostbare zaak. Wij zijn met zijn tweeën en verbruiken in een eengezinswoning nog geen 700 kuub gas per jaar voor verwarming en warm water. Ik stook heel zuinig en wij trekken in de winter een dikke trui en warm ondergoed aan,Het aanschaffen van een infraroodpaneel met nanotechnologie kost 800 Euro. Het gas helemaal laten afsluiten in alle kamers wordt dus een kostbare zaak. En mijn vraag is; Kan de aanschaf van 1 infraroodpaneel voor ons toch rendabel zijn?

  Like

  1. Dag Petronellamaria, wij hebben gekozen voor infraroodpanelen om een aantal redenen. Ten eerste hangt er al jaren naar tevredenheid een infraroodpaneel in onze badkamer. Verder uitbreiden stond dus op mijn wensenlijstje. Waarbij mijn eerste gedachte was om alle niet verblijfsruimte als eerste te doen, oftewel zolder en slaapkamers. Na het aanvragen van offertes en gesprekken met onze leverancier hebben we besloten ook meteen de huiskamer te proberen. De cv-ketel hangt er ook nog, dus als het niet bevalt kunnen we in de huiskamer nog terug.
   Voor de slaapkamers en zolder was de keuze eigenlijk vrij simpel: ik ben ontevreden over de snelheid en het gemak waarmee een gewone cv-installatie andere ruimtes opwarmt als de hoofdkamer op temperatuur is. Nederlandse systemen zijn dan eigenlijk vrij archaisch: huiskamer verder opstoken, anders wordt het niet warm op de slaapkamers. Het alternatief is voor zo’n 2.000 Euro een systeem installeren waarmee je elke kamer onafhankelijk kan verwarmen, waarmee we nog steeds evenveel gas zouden verbruiken. Met de infraroodverwarming in de slaapkamers en op zolder hebben we voor 1.000 Euro meer een oplossing die wel gas bespaart. Voor de huiskamer heb ik voor infraroodverwarming gekozen om uit te testen en omdat ik uit gegevens van een aantal andere woningen concludeer dat onze woning met redelijke isolatie (bouwjaar 1991, energielabel C) waarschijnlijk wel comfortabel te houden is. Als dat niet lukt laten we de cv-ketel de basistemperatuur in de huiskamer regelen en gaan we de infraroodpanelen gebruiken voor comfortverhoging.

   Of het aanschaffen van een infraroodpaneel in uw geval rendabel is weet ik niet. Een paneel inclusief installatie van een kwaliteitsmerk zit inderdaad rond de 1.000 Euro (inclusief installatie) voor het verwarmen van 25 m2 oppervlak. Het hangt ook erg af van stookgedrag, ik ken een bewoner in Utrecht met infraroodverwarming die minder dan 200 kWh per jaar verbruikt voor z’n verwarming. Dat redden wij hier niet. Wij gebruikten ook ongeveer 700 m3 gas. Dus terugverdienen? Nee, maar hopelijk op termijn de gasaansluiting er uit. Dat scheelt weer een paar honderd euro aan vaste lasten per jaar.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: