Energieverbruik en opwekking augustus 2019

Augustus is voorbij, de scholen zijn weer begonnen. Tijd dus om het energieverbruik en de energieopwekking van augustus onder de loep te nemen. De korte samenvatting: 29% minder elektriciteitsverbruik t.o.v. 2018, 10% minder energieopwekking dan in augustus 2018 en 30 kWh (3 m3) aardgasverbruik.

Wat20182019verschil
Ruimteverwarming00#DIV/0!
Warm water2022020%
Apparaten243172-29%
Verbruik/graaddag0,000,00#DIV/0!
Elektriciteitsafname24335747%
Teruglevering185
Elektriciteitsverbruik243172-29%
Zonnepanelen289240-17%
Zonnedelen4835-27%
Winddelen7050-29%
Zonneboiler14317220%
Totaal opwekking550497-10%
Netto elektriciteitsverbruik-164-153-7%

Energievraag opgesplitst naar toepassing

Onze energievraag in augustus bestond logischerwijs uit slechts onderdelen: elektrische apparaten en warm water.

Als we kijken naar de energievraag over een 12 maanden ziet het beeld er anders uit:

De vraag naar energie voor warm water ligt behoorlijk stabiel. Onze gewoontes met bad, douche, was en afwas wijzigen dan ook niet zo snel. De elektriciteit die we verbruiken voor apparatuur, waaronder licht, schommelt al wat meer. Het leeuwendeel van onze energievraag bestaat echter uit energie voor verwarming van ons huis. In deze grafiek is, net als bij andere weergaven, goed te zien wat een strenge winter met fors stoken doet t.o.v. ons normale stookgedrag. Ook is te zien hoe het energieverbruik voor verwarming dit jaar lager ligt dan voorgaande jaren. Een lijn waarvan ik hoop dat deze doorzet in het nieuwe stookseizoen. Ik werk nog aan weergave van de verwarmingscurve gecorrigeerd voor graaddagen.

Bron energieverbruik

Ons energieverbruik werd in augustus voornamelijk geleverd door de zon in de vorm van zowel elektriciteit als warmte, een klein deel werd geleverd door onze winddelen (50 kWh). Per saldo produceerde we deze maand 153 kWh meer energie dan we nodig hadden.

Op jaarbasis verbruiken we inmiddels 55 kWh meer dan we opwekken. Nog steeds is aardgas met 52% onze grootste energiebron. De zon is een goede tweede met ruim 35% (elektriciteit plus zonnewarmte). Mijn verwachting is nog steeds dat het gasverbruik na het begin van het stookseizoen sterk gaat teruglopen. We houden het nodig voor warm water, omdat onze zonneboiler in de winter niet veel warmte levert, maar voor verwarming zal het in koop van elektriciteit worden. Overigens is in onderstaande grafiek ook aardig zichtbaar dat ons totale energieverbruik al bijna 5 jaar schommelt tussen de 10.000 en 12.000 kWh. Belangrijkste doel voor komend stookseizoen: onder de 10.000 kWh uitkomen, waarvan zo’n 2.500 kWh voor warm water.

Ons netto energieverbruik ligt ook al een aantal jaar stabiel rond de 6.300 kWh. Soms wat meer, soms wat minder. In 2019 zitten we tot en met augustus 20% onder het gemiddelde over de periode 2014-2018. In juli-augustus zijn we ook iets onder het laagste niveau tot nu toe (2014) gezakt.

Variabele energiekosten

Onze variabele energiekosten liggen dit jaar iets hoger dan voorgaande jaren. Deels komt dat door de hogere energiebelasting en hogere opslag duurzame energie. Deels komt dit door de overschakeling van verwarmen met gas naar verwarmen met infraroodverwarming. Het verschil bedraagt tot nu toe Euro 50. Ruimschoots genoeg om gecompenseerd te kunnen worden door lager vastrecht of het zelfs helemaal de deur uit doen van de gasaansluiting, alleen heb ik dan nog een oplossing nodig voor warm water in de winter.

Inmiddels ben ik er door mailcorrespondentie met CE Delft achter dat er een betere COP = 1 hypothese te formuleren is dan ik tot nu toe heb gedaan. Waardoor de COP = 1 lijn lager zal komen te liggen. Ook heb ik van mijn leverancier een betere inschatting gekregen van de besparing op het energieverbruik die hij verwacht door te verwarmen met infraroodstralingsverwarming. Beide wil ik voor het komend stookseizoen aangepast hebben in mijn spreadsheet, maar dat vergt wat meer denkwerk om foutjes te voorkomen.

3 gedachten over “Energieverbruik en opwekking augustus 2019”

  1. Ook grappig dat je gas in kWh (circa 0,1 m3) uitdrukt. Zelf had ik laatst ook een grafiek in kWh gemaakt. Bij mij gaat 360 kWh aan gas op via koken en warmwater voor douche en afwas. 7200 kWh is het gemiddelde jaarverbruik voor verwarming. Afgelopen winter was behoorlijk zacht. Als de rest van het jaar normaal blijft, dan verstook ik ruim 10% minder dan in het vorige kalenderjaar. Ik ben alleen en heb een benedenwoning met een 12 meter lange buitenmuur. Ik heb geen eigen dak en het dak van de VvE is ongeschikt voor zonnepanelen. Heb wel eens gedacht aan infrarood, maar volgens mij is dat een stuk duurder en verbruikt het dubbel zoveel gas. Dwz 1 m3 gas kost 76 cent, 1 kWh gas dus 7,6 cent. Voor 1 kWh elektrisch betaal ik 22 cent, is 3x zoveel. Infraroodpanelen hebben een rendementvergelijkbaar met m’n HR+-ketel. Maar om 1 kWh aan elektra te maken stopt de gascentrale er 2 kWh aan gas in. 1 daarvan verdwijnt als warmte in het koelwater en de lucht. Die centrales hebben dus een erg slecht rendement. Kolen is nog erger en het aandeel wind en zonne-energie is in de winter minimaal. Goede accu’s om elektra of warmte te bewaren voor de winter zijn er niet. Zelf verwacht ik hier warmte van de huisvuilcentrale. Hun accu bestaat uit het opslaan van huisvuil en dat in de winter te verstoken. Hun warmtenet ligt inmiddels niet ver van m’n oude huis. Maar het kan ook zijn dat de gasleidingen voor waterstof worden gebruikt. Dus laat ik liever m’n gasleiding niet afsluiten.
    https://ximaar.wordpress.com/2019/08/16/aug-16-een-windmolen-dan-maar/

    Like

  2. Dag Krispijn, kunt U mij s.v.p. nog eens uitleggen waarom U bent overgestapt naar infraroodpanelen? Het lijkt mij zeker voor de huurwoning die matig geïsoleerd is een kostbare zaak. Wij zijn met zijn tweeën en verbruiken in een eengezinswoning nog geen 700 kuub gas per jaar voor verwarming en warm water. Ik stook heel zuinig en wij trekken in de winter een dikke trui en warm ondergoed aan,Het aanschaffen van een infraroodpaneel met nanotechnologie kost 800 Euro. Het gas helemaal laten afsluiten in alle kamers wordt dus een kostbare zaak. En mijn vraag is; Kan de aanschaf van 1 infraroodpaneel voor ons toch rendabel zijn?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.