Warm blijven in de kou. Energieverbruik februari 2021

Februari 2021 was een koude maand, een van de koudste sinds we ons huis verwarmen met infraroodverwarming. Terwijl we dit jaar ook veel vaker thuis zijn dan voorheen. Afgaande op de adviezen van bijvoorbeeld MilieuCentraal over verwarmen met infraroodverwarming zou ons energieverbruik dus fors gestegen moeten zijn:

Infrarood panelen kunnen een energiezuinige keuze zijn als bijverwarming op een bepaalde plek (bijvoorbeeld de zithoek), of in ruimtes die je kort of weinig gebruikt (bijvoorbeeld de badkamer of een werkplek op zolder die je verder niet verwarmt).

In zeer goed geïsoleerde huizen kan volledige verwarming met infrarood panelen een milieuvriendelijke keuze zijn, als je gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom. Een warmtepomp is nóg beter voor het milieu, maar duurder in aanschaf.

Tijd dus om de proef op de som te nemen. Want ook in februari zijn we alle 4 de hele dag thuis geweest, wat betekent dat we de huiskamer vanaf ’s ochtends 7 tot ’s avonds 22u gestookt hebben.

Comfort

Ondanks de kou hebben we onze cv-ketel niet gebruikt voor ruimteverwarming. De infraroodpanelen hebben het keurig gedaan. Wel heb ik ze harder aangezet om het comfortabel te houden, zonder de temperatuurinstelling in de woonkamer aan te passen. De temperatuurinstelling van het halletje bij de entree heb ik wel verhoogd, om de koudeval vanuit onze deur tegen te gaan.

Het gedoe met handmatig instellen van het vermogen per paneel bracht wel een oude wens terug in herinnering: een zelfmodulerend algoritme, dat op basis van de buitentemperatuur het vermogen van de panelen aanpast. Liefst ook nog rekening houdend met de tijd die het normaal kost om kamers te verwarmen, zodat ie zelf bedenkt hoe laat de panelen aanmoeten om op een bepaald tijdstip de kamer op de gewenste temperatuur te hebben.

Aan de andere kant ben ik meestal als eerste op, waardoor ik het vermogen van de panelen al bijgeregeld had voordat de andere huisgenoten beneden waren. Het nadeel van handmatig is wel dat de andere gezinsleden bij vorst klagen over kou als ik dat een keer vergeet.

Energieverbruik verwarming

Februari 2021 telde 20% meer gewogen graaddagen dan februari 2020. Het energieverbruik voor verwarming lag dan ook 46% hoger dan in 2020. Gecorrigeerd voor het grotere aantal gewogen graaddagen lag het verbruik 20% hoger dan in 2020. Nog steeds lager dan toen we ons huis met aardgas verwarmde, maar hierdoor loopt het gemiddelde verbruik per gewogen graaddag voor infraroodverwarming natuurlijk wel op.

Als ik het energieverbruik voor verwarming omreken naar een standaardjaar dan is dat uiteraard ook gestegen. Het verbruik ligt nu iets boven het verbruik dat ik in november 2019 ingeschat had, maar nog steeds onder het verbruik volgens de modellen van CE Delft.

Nu was februari wederom een vreemde maand, omdat er bij mij corona werd geconstateerd en het hele gezin in quarantaine mocht blijven. Geen school dus voor de kinderen en net als de eerdere maanden drie extra ruimtes warmstoken. Wanneer ik daar voor corrigeer dan is het energieverbruik voor verwarming met slechts 10% gestegen. Het verbruik per graaddag is dan zelfs met 9% gedaald naar 1,38 kWh/graaddag. Oftewel: kouder weer en meer stookuren, maar toch zuiniger stoken per graaddag. Ik zou een ander effect verwachten, zeker omdat ik in februari het vermogen van veel panelen van 50% naar 60 tot soms wel 80% heb opgeschroefd om het huis comfortabel te houden.

Totaal overzicht energie

Wat (in kWh)20202021verschil
Ruimteverwarming51474946%
Warm water210198-6%
Apparaten2883066%
Totaal verbruik1012125324%
Verbruik/graaddag1,521,8220%
Gasverbruik188176-6%
Elektriciteitsafname802105532%
Teruglevering253124%
Zonnepanelen6911668%
Zonnedelen423475%
Winddelen271111-59%
Zonneboiler22220%
Totaal opwekking366272-26%
Netto elektriciteitsverbruik45880576%
% eigen verbruik64%73%
Saldo jaarbasis2646

Energieverbruik februari 2021

In februari verbruikten we in totaal 1253 kWh. Dat is 24% meer dan in dezelfde periode in 2020, maar nog steeds lager dan alle jaren voor de omschakeling naar infraroodverwarming. Ook al hebben we dit jaar beduidend meer energie gebruikt door thuiswerken en het verwarmen van meer ruimtes. Vergeleken met 2014 en 2016, jaren met ongeveer evenveel gewogen graaddagen in januari en februari als 2021, ligt ons energieverbruik 15% lager.

Het grootste deel van onze energievraag kwam in februari uiteraard van de behoefte aan ruimteverwarming.

Ook op jaarbasis is de energievraag voor verwarming gestegen, wat deels veroorzaakt wordt door het verwarmen van extra ruimtes. Het jaarlijks energieverbruik van elektrische apparaten is in februari licht gestegen, wat logisch is aangezien er ook veel meer lampen en computers aan geweest zijn.

Op jaarbasis is het aandeel verwarming in het totale energieverbruik weer aan het stijgen. Al ligt het nog steeds lager dan in de periode 2011-2019.

In februari kochten we wederom een groot deel van onze energie in. De energieproductie van onze zonnepanelen en winddelen woog niet op tegen het verbruik van onze verwarming.

Energieproductie februari 2021

Onze zonnepanelen hebben het in februari prima gedaan. Ze wekte bijna 70% meer op dan in februari 2020. Ook de zonnedelen leverde veel meer op in februari. Onze winddelen bleven achter, waardoor onze totale energieproductie uiteindelijk daalde. Op jaarbasis daalde onze energieproductie met bijna 100 kWh. Dit werd vooral door een tegenvallende productie van onze winddelen veroorzaakt.

Slotwoord

Ondanks de kou en ondanks de extra ruimtes die we hebben moeten verwarmen ligt ons energieverbruik nog steeds lager dan toen we gas verbruikten. Ons huis is ook in de vorstperiode comfortabel gebleven. Eigenlijk zelfs comfortabeler dan toen we ons huis met de cv-ketel verwarmden, omdat we we de kamertemperatuur niet verder op hoeven te schroeven om het warm te hebben. We kunnen volstaan met het opschroeven van het vermogen van onze infraroodpanelen.

Infraroodverwarming verbruikt inderdaad meer dan een warmtepomp zou doen, ware het niet dat ons huis onvoldoende geïsoleerd is voor een lage temperatuurverwarming. Ik heb dan ook nog steeds geen moment spijt van onze keuze voor infraroodverwarming. Op basis van de stroom die we zelf opwekken en de mix we inkopen besparen we ook bijna één ton CO2 per jaar. Als ik uitga van de gemiddelde electriciteitsmix in 2020 besparen we 9% CO2, aangezien het aandeel duurzame elektriciteit groeit stijgt de CO2 besparing op basis van de gemiddelde elektriciteitsmix. Een ontwikkeling waar ik afgelopen jaar ook weer een klein zetje aan heb gegeven als bestuurslid van Energiek Schiedam.

3 reacties op “Warm blijven in de kou. Energieverbruik februari 2021”

 1. Beste Krispijn, dank voor je blogs! Ik lees ze met interesse! Ik heb onlangs mijn eerste jaarafrekening gehad waarin ik een vol jaar op infrarood / doorstroomverwarmers ben overgegaan en m’n huishouden all-electric heb (hoekwoning uit ’90, 2-pers, kids uit huis, thuiswerkend door corona, isolatie ge-update: HR++ glas en spouwmuur bijgevuld, dikkere gordijnen, IR-reflecterende muurverf). Hoewel ik het niet zo mooi uitgesplitst heb als jij ben ik verbaasd over de bezuiniging op energie. Wellicht mede omdat ik de verwarming dagelijks veel meer via de app stuur: alleen daar waar we zijn verwarmen we (vroeger zat ik nooit zoveel aan de radiatoren). Dat loont. Ik heb 5335 kWh nodig gehad van Greenchoice. Mijn zonnepanelen hebben 1935 kWh en mijn 6 winddelen 4311 kWh teruggeleverd (meer dan verwacht). We zijn misschien wat ‘spartaans’ geweest (het sturen van de trage verwarming is een kunst op zich). De kids bereiden zich in de wat koudere maanden voor als ze thuiskomen: trui mee! M’n vrouw en ik vinden het heel goed te doen. Ook de heuse winterse week leverde geen probleem op om warm te zitten en werken. Ik ben blij geen ingewikkelde warmtepomp o.i.d. in huis gehaald te hebben. IR en doorstroomverwarming van water is m.i. een vrij ‘eenvoudige’ techniek die moeilijk stuk kan (maar dat valt nog te bezien natuurlijk).

  Geliked door 1 persoon

 2. Beste Paul, dank voor je reactie. Die maakt me wel nieuwsgierig naar het gasverbruik dat jullie hadden voor de overstap naar infraroodverwarming met doorstroomverwarming. En begrijp ik het goed dat jullie in totaal 11.581 kWh hebben gebruikt (5335 van Greenchoice, plus 1.935 van de zonnepanelen plus 4.311 van de winddelen)? Ook ben ik benieuwd of die reflecterende verf merkbaar is. Ik heb mijn vrouw nog niet weten te overtuigen van de meerwaarde daarvan.

  Zelf overweeg ik overigens wel om een warmtepomp te nemen voor warm water. De kinderen zijn het huis nog niet uit, die gaan de komende jaren puberen en daarmee waarschijnlijk meer water gebruiken. Dan loont dat denk ik toch wel de moeite.

  Like

  1. Beste Krispijn, sorry ik ben niet helemaal duidelijk geweest. De opbrengst van mijn Windmolendelen en zonnepanelen wordt verrekend met wat ik van Greenchoice afneem. Dat betekent dat ik ongeveer gelijk speel en geen extra energie nodig heb buiten dat hiermee produceer. Ik betaal dus eigenlijk alleen transportkosten voor de geleverde energie.
   In 2014 nam ik nog 914 m2 gas af en 2364kWh. Toen waren mijn kinderen (2) nog thuiswonend. Ik kwam toen dus uit op omgerekend zo’n 11500 kWh. Nu dus rond 50% daarvan (maar de kinderen nu het huis uit). Nog steeds een duidelijke besparing en geheel groen.
   Ik kan niet zeggen hoeveel de reflecterende verf doet. Ik heb geen voor- en nameting. Ik moest m’n woonkamer en plafond na 20 jr nodig weer eens schilderen en ben toen hiervoor gegaan mede vanwege het idee dat alle beetjes (waarschijnlijk) helpen. De verf is prima, ook in verschillende kleuren te krijgen, en goed te verwerken.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: