Energierekening, energiegebruik & energieproductie juli 2022

Een nieuwe maand en een subtiele, maar belangrijke verschuiving in de titel: vanaf nu laat ik ook maandelijks de ontwikkeling van onze energierekening zien. Want het is dankzij alle maatregelen voor energiebesparing, aardgasvrij verwarmen, aardgasvrij warm water en energieproduceren dat we de stijging vna onze energierekening al jaren binnen de perken weten te houden. Voor wie om financiële redenen nog twijfelt aan investeren in energiebesparing of duurzame warmtebronnen: bij de huidige energieprijzen (gas en elektriciteit) verdienen maatregelen zich snel terug.

Bruto energiegebruik

Ons bruto energiegebruik lag in juli op 229 kWh. Een besparing van 26% ten opzichte van juli 2021. In de eerste zeven maanden hebben we 4.384 kWh energie verbruikt, dat is 9% lager dan we gemiddeld verbruiken sinds we infraroodverwarming hebben en 25% minder dan toen we met aardgas stookten. Ik verwacht dat we voor 2022 op een jaarverbruik van rond de 7.500 kilowattuur uitkomen.

Energievraag

Het grootste deel van het energiegebruik gaat tot juli op aan elektrische apparaten met 1.908 kWh, daarna komt verwarming met 1.792 kWh en de kleinste vraag komt van warm water met 684 kWh. Waarvan 204 kWh het elektriciteitsgebruik is van de HeatCycle.

In juli kwam de grootste energievraag van apparatuur met 220 kWh, de HeatCycle heeft slechts 9 kWh gebruikt. De rest van het warme water is geleverd door onze zonneboiler. Juli was dan ook zonnig genoeg om de gemiddelde temperatuur in de boiler met regelmaat boven de 60 graden te krijgen. De legionella preventie werd daarmee geleverd door de zon.

Op jaarbasis is verwarming wel de grootste energievrager. Wat nog sterker het geval zou zijn als er geen sprake was van klimaatverandering.

Energieproductie

Het grootste deel van de energie die we gebruiken wordt geproduceerd door onze zonneboiler, onze zonnepanelen, door de HeatCycle en door 9 winddelen in verschillende Windcentrales. Op jaarbasis werken we toe naar 85% eigen elektriciteitsproductie middels zonnepanelen en winddelen, dit wordt aangevuld met inkoop van groene stroom van Nederlandse bodem. En productiemiddelen in eigen bezit zijn geen overbodige luxe bij de huidige energieprijzen. Want ook de prijzen voor elektriciteit van wind- en zonne-energie zijn torenhoog.

Ons aardgasverbruik ligt al een half jaar op 0 m3 per maand en op 9 september wordt de aansluiting definitief verwijderd.

In juli hebben onze zonnepanelen en winddelen samen 230 kWh meer geproduceerd dan we gebruikt hebben. Onderstaande grafiek laat zien dat we in juli nagenoeg elke dag meer hebben geproduceerd dan gebruikt.

Energiegebruik en productie per dag.

Tot en met juli hebben onze zonnepanelen en winddelen 2.677 kWh geproduceerd. Dat is 61% van ons totale verbruik. Op jaarbasis produceren we inmiddels ruim 3.700 kWh elektriciteit, dat zal de komende maanden nog oplopen doordat we meer winddelen hebben dan in 2021.

Doordat we meer winddelen bezitten en doordat we minder energie gebruiken dan in 2021 neemt ook de hoeveelheid aardgas en elektriciteit die we op jaarbasis inkopen af.

Energiekosten

Onze totale energiekosten bedragen tot en met juli 900 Euro, volgens mijn eigen berekening. Volgens GreenChoice hebben we dit jaar tot nu toe 860 Euro aan kosten. Bij GreenChoice moeten de opbrengsten van onze winddelen er nog van af. Het verschil daartussen zit waarschijnlijk in de wijze waarop de teruggeleverde elektriciteit van onze zonnepanelen wordt verrekend. Als ik de tarieven van Greenchoice bekijk lijkt het er op dat we voor teruglevering nog slechts 8 Eurocent krijgen, terwijl de berekeningen in hun klantportaal nog uitgaan van 100% salderen. Vooralsnog ga ik uit van de lagere terugleververgoeding in hun tarieven overzicht. Dan kan de eindafrekening enkel meevallen. Zonder maatregelen was onze energierekening over de eerste 7 maanden van het jaar ruim 3.400 Euro geweest.

Op jaarbasis verwacht ik dat onze energierekening dit jaar rond de Euro 1.600 uitkomt, een maandbedrag van Euro 140. Zonder maatregelen was ons maandbedrag inmiddels opgelopen tot Euro 450.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: