Zes maanden zonder gasverbruik

Eind februari hebben we onze cv-ketel uitgezet. Dat betekent dat we inmiddels een half jaar geen aardgas gebruikt hebben in huis. Ons bruto energiegebruik voor 2022 komt tot en met augustus op 4.600 kWh (gas en elektra) en kruipt langzaam maar zeker dichter tegen dat van 2020 aan. Het zuinigste jaar sinds we in 2010 ons huis kochten, uitgaande van het bruto energiegebruik. Zonder onze zonnepanelen en winddelen mee te rekenen scoren we nog steeds NegaWatts. Als ik daar wel rekening mee hou ligt ons energiegebruik 12% lager dan in 2020.

Onze totale energierekening bedraagt tot nu toe Euro 950, dit wordt veroorzaakt door de hogere energieprijzen. Op jaarbasis is dat een maandbedrag van Euro 140. Daarbij ga ik ervan uit dat onze energieleverancier een lagere vergoeding voor alle teruglevering geeft. Mocht ik dat verkeer hebben en het enkel gaan om een lagere vergoeding voor wat we op jaarbasis meer opwekken dan gebruiken dan bedraagt onze rekening tot nu toe Euro 700, op jaarbasis een maandbedrag van Euro 115.

Energiegebruik

Ons totale energiegebruik ligt al maanden lager dan gemiddeld. Ook in augustus hebben we ten opzichte van 2021 vooral bespaard op ons energiegebruik voor warm water. De combinatie warmtepomp en zonneboiler bleek 75% zuiniger dan de combinatie hr-ketel en zonneboiler.

Het grootste deel van ons energiegebruik in augustus bestond uit het energiegebruik van elektrische apparaten. Onze warmtepomp verbruikte ook nog een beetje (15 kWh).

Op jaarbasis valt op dat de hoeveelheid energie die nodig is voor warm water sinds de installatie van de HeatCycle langzaam aan het dalen is. Al zal dat deels ook te maken hebben met de hoeveelheid zonneschijn in augustus. Ons totale energiegebruik is op jaarbasis onder de 8.000 kWh aan het zakken. Zonder klimaatverandering zou ons energiegebruik 1.000 kWh hoger liggen.

Energieproductie

Ons netto energiegebruik is fors aan het dalen door de aanschaf van extra winddelen eerder dit jaar. Momenteel is het een kleine 1.500 kWh. Dat is 12% lager dan in 2020, ons vorige zuinigste jaar, en 39% lager dan gemiddeld in de periode sinds 2019.

Onze totale energieproductie van zonnepanelen en winddelen zit al het hele jaar in de lift. Inmiddels naderen we 4.000 kWh op jaarbasis. Onze zonneboiler en warmtepomp produceren ook energie, maar die heb ik in onderstaand plaatje niet meegenomen. Ik kijk enkel naar de energie die ik via een netwerk afneem of teruglever.

In onderstaande grafiek is goed zichtbaar dat we de afgelopen maanden terug hebben geleverd aan het net. De combinatie winddelen en zonnepanelen levert meer elektriciteit op dan we de afgelopen maanden hebben gebruikt.

Op jaarbasis is het aandeel aardgas en het aandeel inkoop van elektriciteit fors aan het dalen. Aardgas maakt met 1.100 kWh nog 14% uit van ons energiegebruik en inkoop van elektriciteit 36%. Samen goed voor 50% van ons energiegebruik. De andere 50% produceren we zelf met onze winddelen en zonnepanelen. Onderstaande grafiek laat ook goed zien dat ons gasverbruik en totale energiegebruik fors gedaald is sinds we begin 2019 over zijn gestapt op infraroodpanelen voor onze verwarming. Ook de impact van corona en thuiswerken zijn goed zichtbaar vanaf eind 2021.

Energierekening

Doordat we geen aardgas meer gebruiken en een groot deel van onze energiebronnen in eigen bezit hebben valt de stijging van onze energierekening mee. Tot en met augustus bedraagt onze energierekening ongeveer 900 Euro, op jaarbasis is dat een maandbedrag van 140 Euro.

Voor 2023 verwacht ik dat het maandbedrag daalt naar 110 Euro. Al hangt dat natuurlijk ook af van de ontwikkelingen op de energiemarkt. Waarbij we minder gevoelig zijn voor de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs, doordat we volgend jaar zo’n 85% van onze elektriciteit zelf op zullen wekken. We zijn wel gevoelig voor de ontwikkeling van de kosten voor onbalans en profiel. Deze worden normaal versleuteld in het elektriciteitstarief, maar bij winddelen van De Windcentrale betaal je daar een losse vergoeding per maand voor aan het energiebedrijf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: