De eerste maand zonder gasaansluiting

Het is begin november, tijd om ons energiegebruik en onze energieproductie over oktober te bekijken. Ons gasverbruik is sinds de dag van de Russische inval in oost Oekraïne gereduceerd tot nul m3, maar oktober is de eerste volledige maand zonder gasaansluiting. En eerlijk is eerlijk: daar hebben we geen barst van gemerkt. Behalve dan doordat het termijnbedrag voor onze energierekening omlaag is. Oktober is de eerste maand dat we weer een beetje gestookt hebben in huis, dus tijd om ook weer wat aandacht aan verwarmen te besteden.

We beseffen heel goed dat niet iedereen in de gelukkige omstandigheid verkeerd om fors te investeren in energiebesparende maatregelen in huis en dat de energierekening voor velen een grote bron van zorg is. Reden waarom we eerder dit jaar samen met andere GroenLinks leden in Schiedam 34 winddelen hebben aangeschaft waarvan de opbrengst voor Energiebank Schiedam is. In totaal hebben we tot en met oktober bijna 1.500 Euro geschonken. Als je zelf de tegemoetkoming in energiekosten van november en december niet nodig hebt overweeg dan deze te schenken aan een lokaal initiatief. En kom je uit Schiedam overweeg dan een bijdrage aan de Koffie&Soep eTukTuk voor Groenoord.

Bruto energiegebruik

Ons totale energiegebruik voor 2022 ligt tot nu toe op 5.968 kWh. Dat is 2% energiebesparing ten opzichte van ons zuinigste jaar sinds we hier wonen. Begin dit jaar lag ons energiegebruik nog 29% hoger dan het zuinigste jaar. We liggen dus goed op koers om op jaarbasis energie te besparen. Het gaat daarbij om het energiegebruik ongecorrigeerd voor weersinvloeden, en die zijn er wel degelijk. Waarover straks meer bij het kopje verwarming.

Onze energievraag kwam in oktober vooral van het gebruik van elektrische apparaten (307 kWh). Voor verwarming en warm water hadden we respectievelijk 59 en 63 kWh nodig. Ons totale elektriciteitsgebruik loopt daarmee weer op, maar ligt lager dan in oktober 2021.

Op 12 maandbasis is te zien dat ons energiegebruik voor warm water sinds begin dit jaar langzaam terugloopt. Dit komt door de HeatCycle, onze hybride warmtepomp. Het verbruik van elektrische apparaten blijft redelijk constant en het verbruik voor verwarming ook. We besparen ook energie doordat het warmer is dan begin 20ste eeuw en warmer dan in de periode 1991-2020.

We zijn weer onder de 8.000 kWh op jaarbasis gezakt en we hebbeb de zuinigste 10 maanden van de afgelopen 11 jaar hebben behaald. Op basis van het energiegebruik per 12 maanden lag het energiegebruik in een groot deel van 2018 lager. Zeker als we corrigeren voor weerseffecten.

We besparen zo’n 11% op ons energieverbruik voor verwarming doordat het stookseizoen warmer is dan in de eerste 30 jaar van de 20ste eeuw, en zo’n 8% doordat het dit jaar warmer is dan in de periode 1991-2020.

Verwarming

Zoals gezegd hebben we het niet vol gehouden om heel oktober de verwarming uit te houden. Per gewogen graaddag hebben we 0,46 kWh verbruikt. Dat is wel fors minder dan in oktober 2021, toen we 0,85 kWh/gewogen graaddag verbruikten. De trend van ons energiegebruik voor verwarming is op jaarbasis ook nog steeds omlaag. De lijn voor het langjarig verbruik per gewogen graaddag begint ook duidelijk lager te liggen dan het gemiddelde verbruik van verwarmen met aardgas sinds we hier wonen.

Op jaarbasis is ons energieverbruik voor verwarming gedaald van gemiddeld 6.339 kWh met aardgas naar 5.609 kWh. Dat is een daling van 11,5% sinds we verwarmen met infrarood van ThermIQ. In de jaren met infraroodverwarming hebben we een besparing gerealiseerd van 2.642 kWh per jaar t.o.v. verwarmen met een hr-ketel, dat is een besparing van 42%.

Bovenstaande grafiek laat ook zien dat ons werkelijk energiegebruik voor verwarming een stuk lager door de hogere temperatuur. Ten opzichte van de periode 1901-1930 besparen we 1.055 kWh. Ten opzichte van de periode 1991-2020 om 728 kWh. In de periode 1901-1930 telde een gemiddeld jaar nog 3.172 gewogen graaddagen. In de periode 1990-2021 was dit teruggelopen tot 2.924. De afgelopen 12 maanden telde slechts 2.369 gewogen graaddagen, een daling van 25% t.o.v. de periode 1990-2021 en 19% t.o.v. de periode 1990-2021.

Warm water

In 2021 hadden we 166 kWh aan aardgas nodig voor warm water. In 2022 is dat teruggelopen tot 63 kWh aan elektriciteit. Een energiebesparing van ruim 60%. In oktober haalde onze warmtepomp een gemiddelde cop van 3,7. De copcop over heel 2022 bedraagt momenteel 2,9.

Energie productie

In oktober hebben onze winddelen en zonnepanelen het goed gedaan. Onze winddelen wekte 318 kWh op en onze zonnepanelen 136 kWh. Daarmee produceerde we in oktober 454 kWh elektriciteit, dat is meer dan we verbruikt hebben (429 kWh). De integratie van de winddelen met Home Assistant vertoonde in oktober wat kuren, waardoor dat geen bruikbare grafieken oplevert over hoe verbruik en productie zich per dag tot elkaar verhielden. Onderstaande grafiek laat wel zien dat we per saldo nog steeds terugleveren aan het net.

Op jaarbasis produceren we nu zo’n 4.300 kWh zelf, dat is 56% van ons totale energiegebruik. De komende maanden zal dat nog doorstijgen, doordat onze warmtepomp energie bespaart en doordat we pas in april 2023 de volle bijdrage van onze winddelen hebben.

Op jaarbasis gebruiken we nog zo’n 900 kWh (90 m3) aardgas. Dat is het verbruik van de maanden november 2021 tot en met februari 2022. De komende maanden zal dat verder aflopen. Ook de hoeveelheid elektriciteit die we inkopen daalt. Kochten we eind vorig jaar nog 4.400 kWh in op jaarbasis, inmiddels is dat gedaald naar 2.500 kWh. De verwachting is en blijft dat dit verder daalt tot ongeveer 1.000 kWh op jaarbasis, uitgaande van een energiegebruik van 7.500 kWh per jaar.

Op jaarbasis komt nog maar 12% van ons energiegebruik van aardgas. Daarnaast wekken we 56% zelf op, wat betekent dat we 36% van onze elektriciteit inkopen.

Energierekening

In tijden van hoge energieprijzen is de vraag natuurlijk vooral: wat doet dit allemaal voor je energierekening.

In de grafiek hierboven kan je zien dat onze energierekening ondanks de gestegen prijzen terug is op het niveau van 2020. De grootste stabilisator hierin is de overheid, met onze winddelen als goede tweede. Ons maandbedrag staat momenteel op Euro 125, maar zou volgens mijn berekening terug kunnen naar Euro 90.

De totale energierekening van januari tot en met oktober komt uit op Euro 614. Er komen nog twee koude maanden aan, waarin ik verwacht zo rond de Euro 1.100 aan energiekosten uit te komen. Trek daar de twee maanden compensatie van het Rijk vanaf en onze energierekening komt uit op Euro 620. Een maandbedrag van Euro 52.

Conclusie

Alle investeringen die we de afgelopen 12 jaar hebben gedaan om ons huis te verduurzamen betalen zich momenteel dubbel en dwars terug. Het heeft ons echt wel wat hoofdbrekers gekost en we hebben er ook echt zaken voor moeten laten. Dat neemt niet weg dat we in de huidige energiecrisis mazzel hebben dat we hebben volhard in onze duurzame ambities. Maatregelen verdienen zich bij de huidige prijzen veel sneller terug dan ons ooit is voorgerekend.

Tegelijkertijd begrijpen we heel goed dat er genoeg mensen zijn die de afgelopen jaren niet de financiële ruimte hebben gehad om dit soort maatregelen te nemen. Daarom steunen we sinds begin dit jaar de Energiebank Schiedam. In totaal hebben we met medewerking van Greenchoice en De Windcentrale dit jaar samen met andere leden van GroenLinks Schiedam al bijna Euro 1.500 geschonken, daarnaast hebben we nog een bedrag van zo´n Euro 400 aan kosten voor eigen rekening genomen. Zoek je zelf een initiatief om je tegemoetkoming in de energiekosten aan te schenken overweeg dan de Energiebank Schiedam, de Koffie&Soep eTukTuk voor Groenoord, Stichting Net Niet Genoeg of de Voedselbank Schiedam. Kom je niet uit Schiedam? Er zijn ongetwijfeld soortgelijke initiatieven in je eigen woonplaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: