Energiecontract: vast, variabel of dynamisch?

Met name op sociale media wordt al een tijd de loftrompet gestoken over het dynamisch elektriciteitstarief als manier om bewuster om te gaan met het elektriciteitsgebruik (gebruiken op momenten met veel zon en/of wind) en als manier om te besparen op de energierekening. Zelf hebben we een andere wijze gekozen om te besparen op de energierekening: de productiemiddelen in eigen bezit nemen. Deels via onze zonnepanelen en deel door het aanschaffen van meerdere winddelen. Bij beide bestaat er momenteel geen financiële stimulans om het elektriciteitsgebruik af te stemmen op de productie van onze winddelen of zonnepanelen.

Tijd om beide eens te vergelijken. Ik ben daarbij uitgegaan van maanddata van elektriciteitsgebruik, elektriciteitsproductie en stroomprijzen. Het blijft dus een schatting.

Kosten zonder winddelen

Op dit moment krijgen we een groot deel van onze stroom van onze winddelen en zonnepanelen. Het restant kopen we in bij Greenchoice.

De kosten voor de inkoop van stroom, inclusief belastingteruggaaf, vastrecht, en energiebelasting over ingekochte stroom en over de opbrengst van onze winddelen bedroeg in 2023 ongeveer Euro 3.155. Onze zonnepanelen brachten in 2023 ongeveer Euro 640 op. De totale energierekening zonder winddelen zou daarmee uitkomen op ruim Euro 2.500.

Kosten met winddelen

Naast onze zonnepanelen hebben we ook meerdere winddelen. De opbrengst van onze winddelen bedroeg dit jaar een kleine Euro 1.500. Daar stonden Euro 225 aan kosten voor beheer en profielkosten tegenover.

Bij onze winddelen betalen we een vergoeding aan Greenchoice voor profielkosten. Er zijn nou eenmaal momenten dat we wel stroom gebruiken en het niet waait; en momenten dat het wel waait, maar we geen stroom gebruiken. De profielkosten lopen in 2023 op naar zo’n Euro 0,10 per kWh, nu is dat nog zo’n Euro 0,06 per kWh.

Daarmee komen onze totale kosten in 2023 ongeveer uit op Euro 1.265. Zo’n Euro 105 per maand.

Kosten dynamisch tarief

Bij een dynamisch tarief wisselt je elektriciteitstarief elk uur op basis van de prijs die tot stand komt op de stroommarkt. Dat betekent dat je kan profiteren van prijsverschillen, bijvoorbeeld door de wasmachine, droger en warmtepomp aan te zetten op momenten dat de prijs laag is.

Wanneer we overstappen op een dynamisch tarief zullen we onze winddelen moeten verkopen. Greenchoice biedt namelijk (nog?) geen dynamisch tarief. Dat betekent dat we meer stroom in hadden moeten kopen, maar gemiddeld wel tegen een lager tarief dan de tarieven die Greenchoice rekent. Onderstaande tabel laat zien dat het verschil met name in de eerste helft van 2023 fors was in het voordeel van dynamische tarieven.

Maanddynamisch maand gemiddeldeGreenchoice
januari€ 0,343€ 0,810
februari€ 0,354€ 0,692
maart€ 0,317€ 0,692
april€ 0,310€ 0,483
mei€ 0,285€ 0,463
juni€ 0,302€ 0,397
juli€ 0,278€ 0,386
augustus€ 0,301€ 0,388
september€ 0,310€ 0,389
oktober€ 0,300€ 0,389
november€ 0,305€ 0,390
december€ 0,283€ 0,390
Gemiddelde prijs in Euro per kilowattuur. Prijs inclusief btw, variabele opslagen en energiebelasting.

Op basis van bovenstaande prijzen hadden we in 2023 met een dynamisch tarief zo’n Euro 1.890 aan elektriciteitskosten betaald (inclusief energiebelasting, teruggaaf energiebelasting, vastrecht, opslag per kWh en btw). Onze zonnepanelen zouden in dezelfde periode zo’n Euro 575 hebben opgebracht. De energiekosten bij een dynamisch tarief zouden daarmee ongeveer op Euro 1.315 zijn uitgekomen.

Conclusie

Op basis van bovenstaande berekening kan geconcludeerd worden dat zowel met winddelen als met een dynamisch tarief een forse verlaging van de elektriciteitsrekening mogelijk is.

De mate van daling is in 2023 vergelijkbaar voor winddelen en dynamisch tarief, al had het dynamisch tarief zo’n Euro 65 duurder uitgepakt.

Doordat de tarieven bij een dynamisch tarief per dag en uur fluctueren heeft dit product een hoger risicoprofiel. Dat vind ik een nadeel. Bij Greenchoice staat het tarief inmiddels weer voor een jaar vast. Daarmee staan ook de vergoedingen voor de stroom van onze zonnepanelen en winddelen ook voor een jaar vast. De profielkosten van onze winddelen stijgen volgend jaar wel met zo’n Euro 140. Het is dus mogelijk dat we volgend jaar wel een voordeel zouden kunnen behalen met een dynamisch tarief.

Vooralsnog kies ik voor de zekerheid van zonnepanelen en winddelen boven een dynamisch tarief. Tegelijkertijd laat bovenstaande analyse zien dat er voor mensen met een hoog elektriciteitsgebruik een fors voordeel te halen is door te kiezen voor dynamisch (hoger risicoprofiel) of voor zonnepanelen en winddelen. Winddelen staan momenteel te koop met prijzen variërend van Euro 41 (looptijd tot september 2025) en Euro 100 (looptijd tot september 2030).

Tegelijkertijd hoop ik dat om | nieuwe energie op niet te lange termijn samen met de aangesloten energiecoöperaties komt met het Local4Local model. Een mooie combinatie van vaste tarieven voor stroom die je afneemt op het moment dat de projecten van de coöperatie stroom produceren en dynamische contracten op momenten dat je stroom afneemt op momenten dat de windturbines en zonnepanelen geen stroom leveren.

2 reacties op “Energiecontract: vast, variabel of dynamisch?”

  1. Je geeft aan dat dynamisch een hoger risico profiel heeft, je kan dit profiel gunstig beïnvloeden door hoger stroomverbruik op bepaalde uren in te plannen, het vergt wat discipline en bewustwording van de fluctuaties in de prijs

    Like

    1. Het klopt dat je het risicoprofiel kan beïnvloeden door het inplannen van stroomverbruik. Onze mogelijkheden daartoe zijn nogal beperkt. De wasmachine of wasdroger gaan als we thuis zijn, ongeacht de prijs van stroom. De natte was in de machine laten zitten maakt de was muf en de wasdroger aan terwijl je niet thuis bent is een veiligheidsrisico.

      De warmtepomp voor warm water zouden we deels beter kunnen programmeren op de prijs, maar de ruimte daarvoor is beperkt doordat het afvalwater onze warmtebron is. De verwarming kan een tandje lager op momenten dat de prijs hoger is, maar dat gaat wel ten koste van het wooncomfort. Er zit echt een grens aan wat ik van mijn gezin kan en wil vragen omwille van kostenbesparing en verduurzaming.

      Daarbij zijn de mogelijkheden voor verschuiving beperkt, als het buiten heel koud is wil je de verwarming aan. Ook als de stroomprijs op dat moment (heel) hoog is. Een individueel contract dat de stroommarkt volgt houdt op dat punt risico’s waar je beperkt grip op hebt. Dat leert de situatie in Texas in 2021. Dat is een risico dat ik niet wil en kan lopen, net als heel veel mensen.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.