We Generate: het energiebedrijf van de toekomst

Morgen wordt bij ons de zonneboiler geïnstalleerd, een project dat behoorlijk wat uitzoekwerk heeft gekost. Niet alleen om uit te vinden wat wel of niet de moeite waard is, maar ook om uit te vinden welke verkoper wel of niet gelijk heeft met zijn verhaal. Degene die mijn columns in Duurzaam Gebouwd afgelopen jaar hebben gelezen weten dat er behoorlijk wat tijd overheen is gegaan tussen voornemen en aankoop.

Het is dan ook geweldig leuk om vandaag via Frank Rozendaal te lezen op Alles Duurzaam dat Stichting Doen samen met de Natuur en Milieufederaties het initiatief wil nemen om een nieuw energiebedrijf te starten: werktitel We Generate. Doel van het nieuwe energiebedrijf is om mijn doldwaze zomeridee dichterbij te brengen: het energiebedrijf betaalt de hypotheek. Nou ja, zo ver nog niet, maar wel je huis als energiebron. Wanneer je er over nadenkt is dat minder gek dan het klinkt. We kunnen in dit land glazen kassen bouwen die elektriciteit leveren, glazen kassen die warmte leveren aan huizen in de buurt, glazen kassen die zonder aardgasaansluiting kunnen. Dus waarom kan dat dan niet met een betonnen of bakstenen huis? De isolatiewaarde van steen is naar mijn weten een stuk beter dan van raam…

Hoe werkt We Generate?

We Generate gaat standaard energiepakketten voor de opwekking van energie thuis leveren met o.a. zonnecellen, zonneboilers en windnokturbines. We Generate zorgt ook voor energiebesparende maatregelen met bijvoorbeeld isolatie en LED-verlichting. Het energiebedrijf regelt alles: van de investering en de financiering van alle maatregelen, de installatie thuis tot het onderhoud. Een deel van de totale maandelijkse besparing op energiekosten gebruikt We Generate om de investering af te lossen. Na vijftien jaar is alles afbetaald en is de klant eigenaar. Voor de klant zijn de maandelijkse energielasten ondanks de afbetaling niet hoger, en in de nabije toekomst zelfs lager (dat voorkomt energiearmoede). Zie ook onderstaand filmpje:

Partners We Generate

Mijn eerste reactie richting Frank was dat dit plan voor mij een reden zou kunnen zijn om bij Greenchoice weg te gaan, tenzij ze met een soortgelijke actie voor hun klanten komen. Een beetje doorzoeken op internet leverde echter meer informatie op. Op de site van de Milieu Federatie Noord-Holland wordt Greenchoice (naast Eneco) als mogelijke partners genoemd. Naast voor mij onderhand bekende namen als DonQi, Plugwise, Solesta, Qurrent en Biogast. De enige die nog ontbreken zijn Nudge en Treemagotchi.

Kortom, ik blijf gewoon lekker klant en wacht tot ze echt van start gaan om dan zo snel mogelijk in te stappen 🙂 Kom maar door met die energiebesparing, de domotica (meten = weten) en met de zonnepanelen en daknokwindturbine (onthouden voor scrabble 😉 De zonneboiler en LED-lampen hoef ik niet meer, want die heb ik al.

In de buurt duurzaam

Een ander interessant onderdeel van We Generate is In de buurt duurzaam. Het idee is dat energie die je niet zelf kunt opwekken van een duurzaam energie project in de buurt komt, waar je ook zelf in kunt participeren. Het Meewind model, maar dan dichterbij. We Generate wil hiervoor gaan samenwerken met bestaande lokale energie-initiatieven, die zich momenteel aan het verenigen zijn in E-Lokaal. Van twee kanten een landelijk tintje over lokaal, duurzaam ondernemerschap.

Nu hopen dat We Generate ook een oplossing verzint voor verenigingen van eigenaren, want het aantal vierkante meter dakoppervlak in de steden (bijvoorbeeld een wijk als Blijdorp in Rotterdam) waar je prima zonneboilers, zonnepanelen en urban wind kunt toepassen is groot. En niet zeuren dat dat lelijk is, lelijker dan die oude tv-antennes kan het namelijk echt niet worden 😛

6 reacties op “We Generate: het energiebedrijf van de toekomst”

 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door krispijnbeek, Planeet GroenLinks. Planeet GroenLinks heeft gezegd: @krispijnbeek blogt: We Generate: het energiebedrijf van de toekomst: TweetMorgen wordt bij ons de zonneboiler g… http://bit.ly/fKSdKl […]

  Like

 2. Hallo Krispijn! Bern zelf bezig geweest met een min of meer vergelijkbaar idee (als onderdeel van: “helpdestadsver(w)armingdedeuruit”): Warmtepomp-boiler die de warmte van de mech. ventilatie terugwint en benut voor heet tapwater. Prima systeem, meerdere fabrikanten (incl. Nederlandse) leveren dat… maar: NIET subsidiabel (regels Den Haag) en – nog – prijzig.
  In feite zouden beide systemen, zonneboiler en warmtepomp elkaar misschien heel mooi aan kunnen vullen: zonneboiler verwarmt tapwater overdag, warmtepomp ’s nachts. (Geen idee of het er al is, of in ontwikkeling of iets waar nu iemand mee “naar ’t octrooi-bureau kan rennen?)

  Like

  1. Beste Francis,

   Combineerbaar zeker, maar een warmtepomp is volgens mij ook rendabel inzetbaar voor verwarming bij hoge temperatuurverwarming. Dat kan dus breder ingezet worden dan enkel voor warm tapwater.

   Je zou eens na kunnen vragen bij Ardo de Graaf (@ardo_g op twitter), die weet meer van stadsverwarming en warmtepompen dan ik. Hij is er in zijn eigen wijk in Den Haag ook mee bezig. Als ik het goed begrijp kan hij 10 maanden per jaar zonder stadsverwarming.

   Like

 3. onedaycompany Avatar
  onedaycompany

  Krankjorem dat je nog steeds zoveel moet uitzoeken. Wordt tijd om daar snel een einde aan te maken. Ik zie veel initiatieven, da’s mooi. Maar als meer niet-hyper fanatieke mensen je voorbeeld willen volgen, zal het eenvoudiger moeten.

  Like

 4. @onedaycompany helemaal met je eens. Zowel voor wat betreft de berg uitzoekwerk als voor het eenvoudiger maken. Wat mijzelf vooral tegen is gevallen (maar dat gaat meer over onze zonneboiler, nieuwe CV en het energieprestatie advies) is dat de voorlichtingssites zo bar slecht in elkaar zitten. Alle zonneboilers worden daar bijvoorbeeld op een hoop gegooid, terwijl de verschillende systemen fors van elkaar verschillen.

  Het EPA bevatte verder vooral algemeenheden en weinig specifieke aanknopingspunten om de komende jaren mee aan de slag te gaan. Een gemiste kans naar mijn mening.

  Like

 5. Duurzaam is de toekomst, fijn dat je er een blog aan hebt gewijd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: