Energieverbruik en -opwekking mei 2015

solardays_2015Mei is voorbij, dus hoog tijd om weer eens wat plaatjes en analyses van ons energieverbruik te laten zien. Het zijn de Solar Days en onze zonnepanelen liggen er bijna 2 jaar op, mooi moment om daar wat meer op in te zoemen. Eerst de ontwikkeling van ons elektriciteitsverbruik en -opwekking en onze variabel energiekosten.

Elektriciteitsverbruik en opwekking

201505_elektriciteitsverbruik_per_maandIn mei hebben we voor de 3e maand dit jaar meer opgewekt dan verbruikt. In totaal hebben we 189 kWh teruggeleverd. Het grootste deel daarvan staat op conto van onze zonnepanelen, maar ook onze winddelen deden het goed. Ons elektriciteitsverbruik is ook gedaald t.o.v. april.

Ons elektriciteitsverbruik lag in mei ongeveer gelijk aan dat in mei 2014. De opbrengst van onze zonnepanelen en winddelen lag echter 16 hoger dan in mei 2014.

Op jaarbasis is stabiliseert ons elektriciteitsverbruik zich voorlopig op zo’n 3.700 kWh, terwijl we vorig jaar nog op 3.241 kWh zaten. Daarvan hebben we nu wel weer 100% zelf opgewekt met onze winddelen en zonnepanelen. We hoeven dus geen aanvullende elektriciteit te kopen bij Greenchoice via het Schiedams Energie Collectief.

Ontwikkeling netto energieverbruik

Ons totaal energieverbruik t/m april mei 2015 ligt zo’n 13% hoger dan in 2014, in totaal hebben we netto zo’n 3.700 kWh verbruikt. Waarbij gas en warmte van de zonneboiler zijn omgerekend naar kWh en opwekking van warmte en elektriciteit afgetrokken zijn van het energieverbruik. Doordat we behoorlijk wat elektriciteit zelf opwekken bestaat ons netto energieverbruik t/m mei volledig uit aardgas.

Vorig jaar eindigde we rond de 6.000 kWh netto energieverbruik, dus ik hou goede hoop dat dat haalbaar is. Zeker omdat de infraroodverwarming in de badkamer inmiddels los van de verlichting te bedienen is en in het nieuwe stookseizoen een goed werkende draadloze klokthermostaat krijgt. Deze 6.000 kWh bestond vorig jaar volledig uit aardgas, want we wekten 91 kWh elektriciteit meer op dan we verbruikten. Het laat meteen ook zien waarom warmte een veel belangrijker vraagstuk is dan elektriciteitsverbruik als je het energieverbruik van je woning wil aanpakken of als je van het gas af wil.

201505_netto_energieverbruik

Ontwikkeling variabele energielasten

Onze variabele energiekosten zijn dit jaar een hoger dan in 2014. Hoewel we inmiddels wel weer onder de kostencurve van 2011 zijn gedoken zitten we toch nog bijna 25% boven de de variabele kosten in 2014. Dat is ongeveer 70 Euro meer in 5 maanden, oftewel zo’n 12 Euro per maand.

Ontwikkeling kosten gas en elektriciteit (cumulatief)
Ontwikkeling kosten gas en elektriciteit (cumulatief)

Aangezien onze kosten hoger zijn dan vorig jaar leek het me tijd om eens te kijken naar de hoogte van ons voorschotbedrag bij Greenchoice. Daar viel op dat ondanks het hogere bedrag het advies juist was om het voorschotbedrag te wijzigen. Tijd om dus wat dieper te kijken naar hoe ze ons elektriciteits- en gasverbruik voor de rest van het jaar inschatten. Daar kan je in je persoonlijk dossier een mooi overzicht van krijgen. Bij ons ziet dat er als volgt uit:

Greenchoice_gas_en_elektriciteitsverbruik_per_maand

Wat opvalt is dat er geen rekening gehouden lijkt te worden met onze zonneboiler en zonnepanelen. Dat eerste kan ik me nog voorstellen, aangezien we niet aan Greenchoice hebben doorgegeven dat we een zonneboiler hebben. Bovendiengaat het ook niet om hele grote getallen met 20m3 aardgas per maand in de zomermaanden.

Onze zonnepanelen hebben we echter wel gemeld, zowel bij Greenhoice als bij de netbeheerder, en het gaat om grote hoeveelheden die Greenchoice er naast zit. Nu weet ik dat energieleveranciers kijken naar het gemiddeld gebruik van de afgelopen 3 jaar, maar dan nog kom ik tot een heel ander plaatje (waarin dan wel de winddelen inbegrepen zijn):

201505_elektriciteitsafname_greenchoice_per_maand

Het kan natuurlijk zo zijn dat Greenchoice de elektriciteit die we via onze winddelen opwekken meerekent als zijnde geleverd door Greenchoice, dan nog gaan we in de zomermaanden zeker geen 200 kWh per maand verbruiken. Gemiddeld kom ik voor de afgelopen 5 jaar op 50 tot 100 kWh per maand uit, waarbij het gemiddelde de laatste 2 jaar door onze zonnepanelen fors gedaald is. De opbrengst van onze zonnepanelen lijkt echter op geen enkele wijze terug te komen in het verwachte elektriciteitsverbruik. Een beetje jammer is dat wel. Het voorschot bedrag heb ik deze maand teruggeschroefd naar Euro 75 per maand, dat is denk ik nog steeds aan de hoge kant.

Zonnepanelen

Ik had in verband met de Solar Days meer informatie over onze zonnepanelen beloofd. We hebben ze 2 jaar geleden laten installeren voor een kleine 4.000 Euro. Het leek me dus aardig om eens een grafiekje te maken van de ontwikkeling van de kosten per kWh. Simpelweg berekend door aanschafkosten te delen door de totale elektriciteitsopbrengst sinds de installatie. Stel dat onze zonnepanelen er vandaag mee ophouden en ze niet onder enige garantie vallen dan zijn de kosten per kWh Euro 0,88. Ter vergelijking een kWh van het energiebedrijf kost ongeveer Euro 0,23 (vooral door de belasting). Over ongeveer 6 jaar duikt de prijs van stroom van onze zonnepanelen onder de elektriciteitsprijs. Uitgaande van een levensduur van 20 jaar en zonder rekening te houden met inflatie of vervangen van de omvormer komen de kosten per kWh uit op ongeveer 11 Eurocent. Dat is de helft van het huidige tarief en als salderen ooit wordt afgeschaft dan schuiven we er een opslagsysteem tussen 🙂

Ontwikkeling_kosten_kWh_zonnestroom

Interessanter dan de kosten per kWh na 2 jaar is natuurlijk de vraag hoe onze installatie het doet ten opzichte van andere installaties in Nederland en Zuid-Holland. We doen daarom dit jaar weer mee aan de Tel de zon actie, maar we houden ook iedere maand de hoeveelheid opgewekte elektriciteit bij op de website Zonnestroomopbrengst.eu. Dat levert de volgende grafieken op. De opbrengst van 2013 telt niet mee, want onze zonnepanelen zijn pas halverwege 2013 geïnstalleerd. In 2014 en 2015 is te zien dat onze zonnestroominstallatie beter presteert dan het gemiddelde in Nederland en Zuid-Holland, althans van de installaties die bekend zijn bij Zonnestroomopbrengst.eu.

201505_maandopbrengst_zonnepanelen 201505_jaaropbrengst_zonnepanelen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.