Goed nieuws over mijn doelen voor 2020

Begin dit jaar schreef ik over mijn twee goede doelen voor 2020, wat er door de toevoeging van Groasis uiteindelijk 3 zijn geworden. Tijd om een kleine stand van zaken te geven over hoe het er voor staat, waarbij ik ook meteen een aantal oudere doelen meeneem.

Doelen 2020

Laat ik beginnen met het goede nieuws met betrekking tot onze doelen voor 2020: Land van Ons heeft begin maart het eerste stuk land weten aan te kopen in Drenthe en inmiddels een boer gekozen die de komende jaren op de grond gaat boeren. Land van Ons wil zich namelijk inzetten voor het revitaliseren van landbouwgronden, omdat landbouwgronden vroeger een belangrijke bron waren van biodiversiteit. Daarbij gaan ze voor:

  • Herstel hagen, singels, houtwallen
  • Bemesting aangepast aan de behoefte
  • Herstel temperatuurgradiĆ«nten
  • Wisselteelt
  • Bewuste verrommeling (dood hout laten liggen, broeihopen, schuilplaatsen)
  • Voorkomen van verdichting van de grond
  • Herstel mineralenhuishouding
  • Herstel zuurgraad bodem
  • Periodes van rust

Land van Ons stopt met:

  • Chemische gewasbescherming
  • Chemische verdelging van planten
  • Injecteren van drijfmest
  • Gebruik van kunstmest
  • Gebruik van monoculturen raaigras
  • Intensief maaibeleid

Het tweede doel dat ik me gesteld had is van gas af gaan. Inmiddels is ons aardgasverbruik gedaald naar minder dan 150 m3 op jaarbasis. Dus ook daar zijn we aardig op weg.

Bij Groasis is nog weinig verandering te melden, al ben ik er wel achter dat een aantal lezers inmiddels ook een investering hebben gedaan. Wat natuurlijk een bemoedigende gedachte is šŸ™‚

Resultaat Meewind 2019

In 2008 besloot ik mee te doen met een actie om een aanbetaling te doen voor het realiseren van een van de eerste Nederlandse offshore windparken. Dat heeft er toe geleid dat ik sinds 2009 een investering in het Belgische windpark op zee Belwind heb. Een belegging die me geen windeieren heeft gelegd. Het dividend heb ik meestal opnieuw geĆÆnvesteerd in een van de fondsen van Meewind. Hierdoor heb ik inmiddels naast een aandeel in het fonds bestaande parken, ook een aandeel in het fonds nieuwe parken, dat een aandeel heeft in het Nederlandse park Gemini, en in het Energietransitiefonds. Over 2019 hebben alle drie de fondsen een positief rendement geboekt variĆ«rend tussen de 8 en de 10%.

Crowdfunding: WakaWaka en Ampyx Power

Buiten de investeringen in directe opwekking heb ik ook een aantal kleine investeringen in producenten van zon en windenergie in Nederland. Het gaat om WakaWaka dat bij de doorstart afspraken heeft weten maken met de nieuwe eigenaar dat de crowdfunders van het eerste uur een aandeel zouden krijgen in het doorgestarte bedrijf. Dit is inmiddels gebeurd.

Ampyx Power is een Nederlandse ontwikkelaar van zogenaamde ‘airborne windenergy’. Oftewel windenergie opwekken met behulp van vliegers of onbemande vliegtuigen. Ondanks de coronacrisis werkt Ampxy Power gestaag door richting een commercieel model. Ampyx Power kiest daarbij voor onbemande vliegtuigen. Ampyx Power is een concurrent van Makani, dat tot februari van dit jaar onderdeel uitmaakte van Google’s moederbedrijf Alphabet.

Daaropgewekt

Behalve investeren in duurzame energie in Nederland investeer ik ook in duurzame energie voor de onderkant van de energiemarkt. Niets zo leuk tenslotte als m’n eigen bewering dat fossiele energie niet de oplossing is voor de onderkant van de energiemarkt dichterbij te brengen door mijn eigen investeringen. Wat ik inmiddels al weer 7 jaar doe. Tijd voor een actualisatie van mijn investeringen.

Ten opzichte van het overzicht in januari heb ik 6 nieuwe investeringen gedaan en zijn er twee investeringen volledig terugbetaald. Het totaal aantal terugbetaalde leningen staat nu op 5. Ook heb ik de eerste leningen af mogen schrijven. De betreffende Afrikaanse provider is in kredietproblemen gekomen. Er is een akkoord met de schuldeisers gesloten, waardoor een deel van de lening niet meer terugbetaald zal worden. Het risico van geld uitlenen aan een bedrijf.

WebsiteProjectTerugbetaald
Energise AfricaAzuri Tech Issue 2: 5% Bond100%
TrineKayenze, Tanzania100%
TrineSolar for Local Businesses, Zambia100%
TrineSolar for Local Businesses, Zambia100%
TrineMwembeshi, Zambia100%
Energise AfricaSolarNow Issue 2: 5% Bond90%
Lend a handSollatek Electronics Kenya 367%
Energise AfricaSunTransfer Kenya: 5.5% Bond33%
Energise AfricaUpOwa – Issue 5: Cameroon 6.75% Bond25%
Energise AfricaAzuri Tech – Uganda SolarPlus 1: 5% Bond25%
Lend a handVITALITE Zambia 425%
TrineBBOXX 5, Rwanda25%
TrineSolarHome, Myanmar22%
Energise AfricaOOLU Solar Issue 9: Mali – 6% Bond20%
TrineDaystar Power 2, Ghana18%
Energise AfricaSolarWorks! Trading B.V. Issue 10: 6% Bond17%
TrineBBOXX 6, Kenya17%
Ecologico75 kWp zonnestelsel Rift Valley Roses10%
TrineDaystar Power 4, Nigeria9%
TrineDaystar Power 3, Nigeria9%
Ecologico276 kWp zonnestelsel Centrale universiteit Onderwijs & administratie0%
Energise AfricaBBOXX Capital Ltd Issue 7: 5.5% Bond0%
Energise AfricaAzuri Luminosa Ltd Issue 4: Zambia – 5.5% Bond0%
TrineDaystar Power 12, Nigeria0%
TrineAzuri 4, Kenya0%
TrineDaystar Power 10, Nigeria0%
TrineDaystar Power 9, Nigeria0%
TrineDaystar Power 8, Nigeria0%
TrineDaystar Power 8, Nigeria0%
TrineDaystar Power 7, Ghana0%
TrineDaystar Power 6, Nigeria0%
TrineKingo 3, Guatemala0%
TrineSolarHome 4, Myanmar0%
TrineGreenlight Planet 2, Kenya0%
Lend a handREDAVIA GmbH0%

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.