Rendement Meewind 2011

In 2008 heb ik een deel van mijn kerstbonus geinvesteerd in een participatie in Meewind met het idee de ontwikkeling van offshore wind in Nederland te stimuleren. Meewind is een paraplufonds dat de mogelijkheid biedt te beleggen in duurzame energieprojecten.  Ik werd op het bestaan van Meewind gewezen door Greenchoice, die een mooie actie hadden waarbij je met een aanbetaling van 100 Euro een participatie van 1.000 Euro kon kopen. De resterende 900 Euro hoefde pas betaald te worden zodra Meewind haar eerste windpark werkelijk in aanbouw zou nemen. In 2010 was het zover en heb ik het geld voor volledige participaties in het eerste subfonds van Meewind bijgestort.

Het eerste subfonds van Meewind heeft een participatie in het Belgische windpark Belwind. Het windpark is eind 2010 in productiegenomen. De intrinsieke waarde van een participatie is sindsdien gestegen van 1.000 Euro in juli 2010 tot Euro 1.121 eind 2011. Dat is een rendement sinds oprichting van 12%, over 2011 bedroeg het rendement 8%. Vooralsnog is het papieren winst, enkel te verzilveren door de participatie te verkopen. Dat ben ik echter niet van plan, sterker eind vorig jaar heb ik  mijn investering in Meewind uitgebreid.

Meewind hoopt vanaf dit jaar dividend uit te gaan keren, dus wellicht kan ik later dit jaar een beeld van het dividend rendement van een participatie Meewind geven. Meewind wil medio 2012 ook de inschrijving voor het tweede subfonds openen. Met dat fonds wil Meewind investeren in het offshore windpark bij Schiermonnikoog.

8 reacties op “Rendement Meewind 2011”

  1. Je vergeet ook de inflatie mee te nemen, niet geheel onbelangrijk. Dat laat duidelijk zien dat sparen op de bank geen cent meer oplevert…

    Like

    1. Klopt. Inflatie heb ik buiten beschouwing gelaten, die valt weg volgens mij zo’n beetje weg tegen de rente die je bij de bank krijgt en die misgelopen rente heb ik ook niet meegerekend. Wanneer je dat wel doet komt de berekening er iets anders uit te zien, maar bij inflatie van 2 a 3 procent per jaar maakt dat op jaarbasis weinig uit. Over de volledige levensduur van een windmolen is het wel van belang om je kapitaalkosten en de inflatie mee te nemen.

      Like

  2. De vraag is of het windpark bij Schiermonnikoog net zo veel rendement oplevert
    Belgie heeft een goede en eerlijker stimulering, Nederland een kruideniers regeling, die niets oplevert boven de marktprijs. Dus perspectiefloos voor de deelnemers. De mogelijke winst heeft Meewind nodig om het grotere risico in Nederland op te vangen.

    Meewind levert ook geen grammetje duurzame energie, en daar gaat het uiteindelijk toch om.

    Like

    1. Geen idee of het windpark bij Schiermonnikoog een vergelijkbaar rendement gaat halen. Voor mij als investeerder in Zeefonds 1 ook niet interessant, want Schier komt in Zeefonds 3. Hoe je voor je ziet dat Meewind tussen deze fondsen kan en mag nivelleren weet ik niet, naar mijn mening is dat net zo (on)mogelijk als een bank die het verlies van het ene huisfonds over poogt te hevelen naar een winstgevend huisfonds.

      Wat betreft de levering van energie door Meewind ben ik het niet met je eens. Om een product of dient op de markt te zetten heb je grondstoffen, menskracht en kapitaal nodig. Zonder een van die 3 heb je niks. Meewind en haar investeerders leveren een deel van het kapitaal, zoals bij jouw energiecooperaties de leden dat doen.

      Like

  3. Ik heb er ook over nagedacht maar moet toegeven dat ik te lui was om de saaie prospectus te lezen. Dus even gegoogled en ik vond dit recente artikel:
    http://www.iex.nl/Column/110372/Wie-waagt-die-wind.aspx
    Ik laat het aan me voorbij waaien, die 7-10% rendementsbelofte.

    Like

    1. Ieder z’n keus. Overigens wel beetje lui stuk waarnaar je verwijst. De risico’s zijn namelijk op 3 manieren langjarig ingedamd:
      1) langjarig onderhoudscontract tegen vast tarief;
      2) langjarig verkoopcontract van 10 jaar voor uit m’n hoofd gezegd 80% van de verwachte jaarproductie elektriciteit, waardoor nog maar 20% last heeft van prijsfluctuatie elektriciteit
      3) subsidiebeschikking met looptijd van 10 of 15 jaar, waarmee meerprijs t.o.v. groothandelsprijs is afgedekt.

      Kortom: nu park er staat staan opbrengsten en kosten grotendeels vast voor de komende jaren, wat het risico m.i. beperkt.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: